Acum niște ani |
17 noiembrie 2024 |
1855 • |
Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa |
1872 • |
Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta |
1899 • |
Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955) |
1902 • |
Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966) |
1942 • |
Se naste Martin Scorsese, regizor american de film |
1989 • |
Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea |
|
|
Mâine începe Sibiu Jazz Festival 2024. Ediția 52 | | (Muzică) | Muzica buna, pasiunea si noutatea sunt ingredientele ideale pe care Sibiu Jazz Festival le cultiva, incepand de maine, si la Editia 52 - perioada - 10-14 septembrie (marti-sambata), un amestec viguros de evenimente muzicale, ce conecteaza publicul la cultura si istoria locului, a orasului. Marti, 10 septembrie la Sinagoga Sibiu, incepand cu orele 18:00 ne vom bucura de „Spatii muzicale si clipe de poveste”, alaturi de artistii Ana Nedelcu – pian, Alexandru Pribeagu – actor si Andrei Slavuteanu – texte. | Asa cum s-a observat si in editiile precedente, ingemanarea muzicii intr-un spatiu sacru ofera un plus de grandoare momentului artistic si un debut incununat de emotia regasirii.
Miercuri, 11 septembrie, incepand cu orele 17:00, la Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Henry Selbing vom avea „Jazz For Kids”, un eveniment ce face parte din modului de PR educativ de jazz pentru comunitate, respectiv un atelier si spectacol ludic in cadrul festivalului, care aduce in prim-plan universul muzicii de jazz pentru cei mici. Practic vorbim de artisti entuziasti care creeza o atmosfera magica, invitandu-i pe cei mici sa se bucure de improvizatii spontane.
Tot miercuri (orele 19:00) la Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia vom avea Spectacol de Teatru si Muzica „Plecat nicaieri” (Ana Nedelcu – pian, Alexandru Pribeagu – actor, Andrei Slavuteanu – texte). „Plecat nicaieri” reprezinta o incursiune in labirintul interior pe care fiecare il construim in inevitabila calatorie catre acel final. Acest spectacol-preformance este un prilej de a reflecta asupra dimensiunii vietii ce poate incapea intr-un corp viu. Corpul-muzica, corpul-cuvant si corpul-bagaj ce poarta fiinta catre intruparea ei.
Joi, 12 septembrie la Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia, incepand cu orele 19:00 Las Karamba (Ahyvin Bruno – voce, Nati Arizu – clapa, Liviet Ojeda – chitara electrica, Maria Gil – flaut, Ahylin Bruno – congas, Rita Baulida – percutie) vom cunoaste energia si puterea feminina la puterea a sasea. Vorbim de o trupa formata exclusiv din femei, din sase povesti iluitoare de viata, modelate in creuzetul migratiei si al multiculturalismului, care s-au daruit muzicii si rolului creator al femeii.
Fondata in mijlocul strazilor pline de viata din Barcelona in 2018, „Las Karamba” infuzeaza stiluri traditionale precum Son, Cha-Cha-Cha, Salsa si Timba cu influente din rap si muzica urbana, impreuna cu o nota de Samba si Rumba, creand un amestec muzical nou, extrem de puternic si electrizant.
Tot joi, in continuarea festivalului, incepand cu orele 21:00, ne intalnim cu un jazz fluent in abordarea stilurilor, respectiv cu Maë Defays (Mae Defays – voce, Alex Monfort – clape, Tamino Edener - tobe , Dee Huang – chitara, Denis Pitalua – chitara bass)
Muzica lui Maë Defays curge fluid intre influentele soul, jazz si afro-caraibiene, intruchipand propria ei identitate culturala si muzicala mixta. Nascuta intr-o familie de artisti intre Europa si Caraibe, cantareata-compozitoare-chitarista si-a revarsat creativitatea si talentele multidimensionale in muzica, dans si cinematografie inca de la o varsta frageda. Maë a creat o lume muzicala folosind o paleta multi-gen compusa din confluenta nenumaratei ei inspiratii si a mostenirii mixte. Vocea ei puternica cu mostenirea evocata va contribui la elementul de noutate si spontaneitate urmarit cu ardoare la fiecare editie de festival.
Vineri, 13 septembrie, in acelasi spatiu respectiv, Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia, incepand cu orele 19:00 ne vom intalni cu „Arya Quintet”. Vorbim de o trupa formata din Ana Maria Munteanu – voce, Ovidiu Gurban – saxofon, Bogdan Munteanu – pian, Laur Stefan – tobe, Adrian Flautistu – contrabass.
Ana Maria Munteanu, o voce plina de candoare, catifelata si potrivita baladele si swing urilor, si puternica, atunci cand groove ul incepe sa fie Funky /Soul/Rnb, in calitate de vocalista, pasionata de standardele jazz, isi trage seva de inspiratie din vocea lui Ellei Fitzgerald, precum si din reinterpretarea standardelor, in maniera soul RnB, ale solistei Chaka Khan.
Publicul va putea savura compozitii proprii ale pianistului, Bogdan Munteanu, standarde de jazz superbe, (But Beautiful, Good morning heartache, etc), de asemenea, si o piesa romaneasca Mocirita. Amintim si faptul ca Arya Quintet a realizat un Tribute Ella Fitzgerald, Al Jarreau , Chaka Khan Latin jazz standard si multe alte activitati in domeniul jazz standard.
Imediat, de la orele 21:00, ne delectam cu „Mélodie Gimard Trio” (Melodie Gimard – pian, Pablo Molina – percutie, Naique Ponce – voce). Publicul va putea trai o experienta inedita alaturi de pianista si compozitoarea exploziva Mélodie Gimard recunoscuta la nivel international pentru creatiile si improvizatiile sale caracterizate si infuzate intr-un mod original de studiile sale in pian clasic si flamenco.
Creativitatea si virtuozitatea acestei tinere pianiste sunt vizibile, atat in aranjamentele sale muzicale, cat si in sensibilitatea atingerii ei. Speram ca aceasta atingere isi va lasa amprenta de noutate asupra festivalului.
In ultima zi de festival, sambata, 14 septembrie, tot la Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia, de la orele 19:00 intram in universal jazzului instrumental alaturi de „Symbiosis 5” (Bálint Uher Gyofri – saxofon tenor, Benedek Virág: chitara, Levente Kapolcsi-Szabó – pian, Tamás Gyányi – contrabass, Roland Majsai – tobe).
Symbiosis 5, trupa originara din Budapesta, canta cu pasiune jazz instrumental. Membrii cvintetului s-au intalnit intre zidurile Universitatii de Muzica Liszt Ferenc si ale Conservatorului Béla Bartók, iar toti sunt membri activi ai scenei de jazz maghiara. De cand trupa a fost infiintata in 2020, au castigat primele locuri la concursurile „Getxo Jazz” si Sibiu Jazz Competition”, precum si ambele premii principale ale editiei 2023 a „MÜPA Jazz Showcase”. Muzica lor este puternic influentata de jazz-ul modal, dar datorita varstei tinere si intereselor diverse ale membrilor cvintetului, ei folosesc si multe alte elemente stilistice.
Ultima trupa din cadrul festivalului ce va concerta incepand cu orele 21:00, publicul va intra intr-o veritabila calatorie muzicala alaturi de legendarul Angelo Debarre (Angelo Debarre – chitara, Raanji Debarre - chitara, Marius Apostol – vioara, William Brunard – contrabass).
Ne asteapta o seara de magica prin compozitie, de neuitat alaturi de legendarul Angelo Debarre, un virtuoz al chitarei de jazz nascut pe strazile vibrante din Saint-Denis, Paris, demonstrand o pasiunea inedita pentru muzica de la frageda varsta de opt ani.
Calatoria sa l-a determinat sa formeze Cvintetul Angelo Debarre in 1984, captivand publicul cu spectacolele sale dinamice. Pana in 1985, cvintetul lui Debarre a devenit inima culturii cafenelelor pariziene. In prezent, povestea muzicala continua si Angelo Debarre cucereste noi inimi. Il asteptam la Sibiu!
„Nici globalizarea nu scapa de jazz si nici jazzul de globalizare! Si da, traim intr-o lume in care nu ne-am pierdut identitatea muzicala, la amprenta mai trebuie sa lucram. Sibiu Jazz Festival, cel mai renumit festival de jazz din Romania, ajuns la a 52-a editie, isi deschide portile in perioada - 10-14 septembrie(marti-sambata) pentru publicul national si international, accesul fiind gratuit. In peste jumatate de secol de activitate putem vorbi de un public ereditar”, subliniaza Simona Maxim.
Sibiu Jazz este o manifestare culturala plenara a spiritului de jazz si a felului in care acesta poate atinge inimile si sufletul semenilor. Festivalul cultiva si promoveaza spiritul libertatii in oameni prin imersiunea lor in lumea jazzului.
Fondat in anii 70 de un grup de oameni creativi, longevivul festival a devenit un ambasador al jazzului romanesc in toata lumea, aducand oameni din diferite culturi si tari impreuna. Sibiu Jazz a castigat o recunoastere internationala, fiind membru de 18 ani in cea mai celebra retea europeana de jazz: European Jazz Network.
Sibiu Jazz Festival este o carte de vizita pentru Romania in sfera muzicala mondiala prin care s-a consacrat un anume fel de a gandi muzica in termeni de jazz si, totodata, un simbol pentru cei care cauta elevatia prin muzica in locurile comune ale sufletului ce asteapta sa vibreze pe note.
Parteneri: Primaria/Consiliul Local Sibiu, Consiliul Judetean Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu, Ministerul Culturii.
. | |
|
|
|
|