Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
Soprana Teodora Gheorghiu, concert extraordinar la Focșani, alături de Academia “Santa Cecilia” din Roma, la închiderea Festivalului Classic for Teens
(Muzică)
Soprana Teodora Gheorghiu va sustine un concert la Sala Balada din Focsani, joi, 12 decembrie, de la ora 19.00, alaturi de una dintre cele mai prestigioase institutii muzicale din Europa, Orchestra de Camera a Conservatorului de Muzica „Santa Cecilia” din Roma, condusa de dirijorul Fabio Serani.
Acest eveniment extraordinar, in care solista romanca il va avea alaturi pe tenorul coreean Yun Seo Jun, incheie Festivalul Classic for Teens, editia a V-a, care a avut loc la Focsani in perioada 02 – 12 septembrie 2024, organizat fiind de Asociatia PropatriaVOX, in parteneriat cu Consiliul Judetean Vrancea si Primaria Municipiului Focsani.

La aceasta editie, festivalul a adus pe scena focsaneana peste 100 de artisti din 9 tari: Romania, Franta, Germania, Italia, Elvetia, Ucraina, Venezuela, China si Coreea de Sud. Un maraton de 16 concerte, 3 expozitii, doua conferinte si 7 masterclass-uri gratuite, cu vocatie internationala, Classic for Teens are rolul de a aduce arta si muzica clasica mai aproape de public, in special de publicul tanar.

Eveniment cultural de mare anvergura dedicat tinerilor, sub directia artistica a pianistei Mara Dobrescu (Franta), festivalul a devenit un reper important pe harta culturala a Romaniei, atragand anual numerosi tineri pasionati de muzica clasica si arte vizuale.

Unul dintre momentele de varf ale festivalului a fost participarea Orchestrei de Camera a Conservatorului de Muzica „Santa Cecilia” din Roma care reconfirma prezenta la festival si in acest an, alaturi de care va canta si soprana Teodora Gheorghiu. De asemenea, masterclass-urile sustinute de profesorii acestui conservator au oferit tinerilor muzicieni romani o oportunitate unica de a invata de la cei mai buni.

Teodora Gheorghiu

Pianistele Mara Dobrescu si Dana Ciocarlie (Romania/Franta), impreuna cu violonista Gaetane Prouvost (Franta), soprana Teodora Gheorghiu (Elvetia), pianista jazz Ramona Horvath (Romania/Franta), contrabasistul Nicolas Rageau (Franta), bateristul Antoine Paganotti (Franta), soprana Hyun Kang (Coreea), tenorul Yun Seojun (Coreea) pianista jazz, Daniela Nicolae (Romania), contrabasistul Stefano Priori (Italia), pianista Maria Cristina Badita (Romania), violonistii Gabriel si Simina Croitoru impreuna cu Eva Croitoru Pauca, violonista Grazia Barilla’ si Andrea Calabrese Pian (Italia), ansamblul cameral PlaCello cu violoncelistii Razvan Suma, Ella Bokor (Romania) si invitatii lor, violoncelistul Radu Nagy (Romania /Germania), Miruna Nagy (harpa/ Romania /Germania), Alexandru Chiriac (bariton, Romania), pianistul  Shawn Sebastian (Romania), pianistii Tommaso Marino si Alice Salvioni ( Italia), Orchestra de Camera a Conservatorului de Muzica Santa Cecilia din Roma sub bagheta dirijorului Fabio Serani ( Italia), pictorul Adriana Badescu (Italia) si sculptorul in fier sudat Emanuel Chiriac (Romania), balerinele Studioului de balet pentru copii si tineret al Operei Nationale Bucuresti, conduse balerina si profesoara Magdalena Rovinescu.

Deschiderea catre public si parteneriate prestigioase

Toate activitatile si concertele din cadrul festivalului sunt gratuite, reflectand angajamentul organizatorilor de a oferi acces la cultura unui public cat mai larg. Festivalul beneficiaza de sprijinul unor parteneri de renume, Conservatorul de muzica Santa Cecilia din Roma, Universitatea Transilvania – Facultatea de Muzica din Brasov, Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse etc. si multe alte institutii culturale din Romania si din strainatate.

Festivalul Classic for Teens isi consolideaza pozitia ca un eveniment cultural esential, dedicat tinerilor si educatiei artistice.

Unicitatea festivalului

Spre deosebire de marile festivaluri de muzica clasica din Romania, care isi desfasoara activitatea in capitalele culturale ale tarii, precum Bucuresti, Cluj-Napoca sau Timisoara, Classic for Teens aduce un suflu nou in orasul Focsani, demonstrand ca excelenta culturala nu este rezervata doar marilor centre urbane.

Intr-o tara in care cultura muzicala de nivel international este adesea concentrata in marile orase, Festivalul Classic for Teens a reusit sa creeze un model inovator, oferind acces la evenimente artistice de inalta calitate intr-un oras de provincie.

Acest demers este cu atat mai laudabil cu cat reuseste sa aduca pe scena din Focsani artisti de renume mondial, profesori de la cele mai prestigioase institutii de muzica din Europa si tineri talentati din intreaga lume.

Impactul asupra comunitatii

Focsaniul, un oras cu o traditie culturala in formare, devine prin acest festival un important centru cultural, atragand atentia asupra potentialului extraordinar pe care orasele de provincie il pot avea in peisajul cultural national. Prin organizarea acestui festival, Focsaniul demonstreaza ca orasele mici pot gazdui evenimente de anvergura internationala, contribuind la diversificarea si imbogatirea ofertei culturale din Romania.


Provocarea si reusita

Organizarea unui astfel de festival intr-un oras de provincie reprezinta o provocare majora, care necesita resurse, implicare si o viziune clara asupra impactului pe care un asemenea eveniment il poate avea. In ciuda acestor provocari, Classic for Teens a reusit sa devina un reper cultural, oferind tinerilor din Focsani si din imprejurimi ocazia de a interactiona cu elitele muzicii clasice internationale. Aceasta reusita subliniaza importanta descentralizarii culturale si necesitatea de a crea oportunitati culturale si in afara marilor capitale ale muzicii.

Un exemplu pentru viitor

Festivalul Classic for Teens serveste ca model de urmat pentru alte orase de provincie din Romania, aratand ca, prin pasiune, dedicatie si sprijinul comunitatii, este posibil sa creezi evenimente culturale de inalta tinuta, care sa depaseasca granitele geografice si sa puna pe harta culturala internationala orase mai putin cunoscute.

Classic for Teens nu este doar un festival de muzica clasica; este un simbol al potentialului pe care orasele de provincie il au in dezvoltarea si promovarea culturii la nivel national si international. Focsaniul, prin gazduirea acestui eveniment unic, demonstreaza ca muzica clasica poate sa prospere si sa inspire oriunde exista dorinta de a cultiva frumosul, transformand orasul intr-un adevarat centru al excelentei culturale.

Pentru mai multe informatii si programul complet al evenimentelor, vizitati site-ul nostru oficial si paginile de social media:

Realizator: Asociatia  PROPATRIAVOX

Cu sustinerea: Consiliului Judetean Vrancea si Primaria Municipiului Focsani.
Parteneri: Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de ?anse, Conservatorul de Muzica Santa Cecilia- Roma, Confindustria Romania, Festivalul International Propatria, Teatrul Municipal Focsani, Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia Focsani, Asociatia culturala romano-italiana Propatria, Colegiul National Dinu Lipatti Bucuresti, Liceul vocational Tudor Ciortea Brasov, Biblioteca Metropolitana Bucuresti, Rotary Varana Focsani, Liceul de arte Gh. Tattarescu, Inspectoratul ?colar Judetean Vrancea, Episcopia Romano-Catolica Iasi, Universitatea Transilvania-Facultatea de Muzica, Hubart Agency, Asociatia Pro Contemporania, Ansamblul ?ara Vrancei, stagiunea concertistica Rondino, Opera Nationala Bucuresti, Colegiul Economic Mihail Kogalniceanu Focsani, Colegiul National Pedagogic Spiru Haret Focsani, Colegiul National Al.L. Cuza Focsani, Colegiul National Unirea Focsani, Maison Florus, Consiliul Judetean al Elevilor Vrancea, Scoala gimnaziala Al. Vlahuta Gugesti, Partida Romilor Pro-Europa.

Colaboratori: Caspro Publicitate, Sara Resort, Hotel Amadeus, Kristal Hotel, Pensiunea RIX, ManoSim Comex, Classic Art Events, Pensiunea Dana, Il Gusto, Mirela Ionescu,ValidSoftware,

Sponsori: AeroItalia, Piccolo Maestro, RIKORA, OrthoArt Lab, Expert Service,  Floraria Petruta.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate