Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 decembrie 2024
Recomandări
Chișinău la linia roșie – expoziție documentară, conferință despre patrimoniul urban și intervenție civică în capitala basarabeană și proiecțe docuficțiune „Dragă Chișinău”
(Istorie)
Cladiri reprezentative, monumente si spatii publice din Chisinau, cartografiate din perspectiva trecutului si-a nevoilor prezentului, intr-un proiect complex, intitulat „Draga Chisinau”. Un format care combina etalarea expozitionala, filmul si dezbaterea, valorificand documentarea in arhive, dar si cea din teren, cu sprijinul comunitatii si-al specialistilor din capitala basarabeana.
Evenimentul este organizat de Asociatia pentru cultura si arte Arbor (Romania) si Arbor Institute for Culture (Republica Moldova), cu sprijinul ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti si in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Moldovei, Biblioteca Nationala a Republicii Moldova, cu organizatii neguvernamentale si initiative cetatenesti: Primaria mea, Plazforma, Curaj.TV, Comunitati Active pentru Democratie Participativa si Alianta Biciclete Chisinau, cu sprijinul financiar al Administratiei Fondului Cultural National si al Guvernului Elvetiei prin Biroul de Cooperare al Elvetiei in Republica Moldova.

Programul evenimentelor de lansare a proiectului:
14 septembrie 2024
ARCUB – Hanul Gabroveni
str. Lipscani nr. 84 - 90, Bucuresti

Chisinau la linia rosie – deschidere expozitie
Sala Cafenea, 12:00 – 15:00

Draga Chisinau – proiectie, premiera docufictiunii
Chisinau, dreptul la oras – conferinta
Sala Mare, 16:30

Intrarea este libera in limita locurilor disponibile.

Program de vizitare expozitie

15 septembrie – 06 octombrie 2024
ARCUB – Hanul Gabroveni
str. Lipscani nr. 84 - 90, Bucuresti

Chisinau la linia rosie
Sala Cafenea, 12:00 – 18:00 (luni inchis)

Intrarea este libera.

Captura film „Draga Chisinau” (2024) - Cafeneaua Guguta

Captura film „Draga Chisinau” (2024) - Cafeneaua Guguta

Captura film „Draga Chisinau” (2024) - Cafeneaua Guguta

Proiectul cultural „Draga Chisinau” reprezinta o continuare a efortului realizat de Asociatia Arbor de a populariza, in randul publicului din Romania, valori ale culturii basarabene. Anii trecuti am adus in atentie artisti plastici si scriitori, acum ne concentram asupra patrimoniului construit, parte esentiala si inalienabila a culturii romanesti de peste Prut.
Am luat in discutie mai multe monumente istorice si spatii publice din Chisinau, a caror soarta a fost dezbatuta in spatiul public si in apararea carora s-au solidarizat comunitatile profesionale si societatea civila. Echipa proiectului a inclus istorici, muzeografi, bibliotecari, arhivari si cercetatori din domeniu, artisti vizuali, cineasti, precum si importanti reprezentanti si membri activi a societatii civile.

Expozitia Chisinau la linia rosie

Am grupat, asadar, o parte din rezultatele cercetarii intr-o expozitie care include texte informative, colaje din fotografii de epoca si recente, obiecte, pancarte si lucrari, inregistrari audio si video, referitoare la starea de conservare a cladirilor, mentionand evenimentele recente care le-au complicat sau incununat destinul. Titlul expozitiei Chisinau la linia rosie reia o expresie folosita de arhitectii din Chisinau, desemnand cladirile construite la aliniamentul strazii, ca un accent in plus asupra starii peisajului arhitectural in viata locuitorilor.
Expozitia este insotita de un catalog, cu studii rezumative despre arhitectura si istoricul edificiilor luate in discutie, insotite de informatii de context social si istorie recenta. Pentru o documentare cat mai acurata s-au purtat discutii, s-au facut interviuri cu membrii comunitatii stiintifice, reprezentanti ai institutiilor publice si organizatiilor neguvernamentale, activisti si oameni pasionati de patrimoniu.
Membrii echipei responsabile de organizarea  expozitiei si editarea catalogului sunt: dr. Tamara Nesterov, Victoria Nagy Vajda, autoarele textelor, Maria Evdochimova, Ana Maria Rusnac, Livia Ermurachi, Denis Topal, Victor Organ, cercetatori, Ramona Iacob, artista colaje, Vitalie Ciobanu, autor cuvantului-inainte, Vitalie Sprinceana, Victor Ciobanu, verificare date, Justina Bandol, traducatoare, redactora, Ioana Flangea, redactora, Elena Balinschi, Doina Gaideu, bibliotecare, Ionela Tican, ilustratoare,  Lucian Spataru, Andrei Grigore, fotografi.
 
Colaj Monument Muzeul de Arheologie (2024), de Ramona Iacob

Colaj Monument Str. Mateevici 73 (2024), de Ramona Iacob

Colaj Stadionul Republican (2024), de Ramona Iacob

Docufictiunea Draga Chisinau

In cadrul evenimentului de lansare a proiectului la Bucuresti va fi proiectata in premiera absoluta docufictiunea Draga Chisinau, un film care da voce membrilor societatii civile si reprezentantilor sectorului cultural de la Chisinau. Ideea filmului valorifica momente punctuale ale dezbaterii in jurul patrimoniului construit, din ultimii ani, de la actiunea de protest permanent a comunitatii OccupyGuguta din 2018 pana la reactia societatii civile la instrainarea terenului fostului Stadionului Republican, un spatiu verde de 5 hectare din centrul istoric al orasului care ar fi putut fi transformat intr-o Gradina Publica.

Membrii echipei filmului sunt: Oleg Brega, Lilia Nenescu, Victor Ciobanu, Tamara Nesterov, Marian Starcea, Vlada Ciobanu, Mihaela Chiu, distributie, Victoria Nagy Vajda, Vitalie Ciobanu, scenariu, Vitalie Sprinceana, Lilia Nenescu, Vlada Ciobanu, contribuitori scenariu, Justina Bandol, traducere, Valeria Caldare, transcriere, Lucia Lupu, regie si productie, Lucian Spataru, imagine, Vlad Bolgarin, montaj si productie, Alexe Pupazan, regie sunet, Rares Constantinescu, voice over. Filmul a fost realizat de compania de productie Volt Cinematography (voltcinematography.com).

Conferinta Chisinau, dreptul la oras
    
Lansarea din 14 septembrie de la ARCUB – Hanul Gabroveni se incheie cu conferinta Chisinau, dreptul la oras, cu participarea reprezentantilor ONG-lor chisinauiene „Primaria mea”, „Plazforma”, „Comunitati Active pentru Democratie Participativa” si ai initiativelor cetatenesti „Microfonul liber” si „Alianta Biciclete Chisinau”. In prim plan: evolutia activismului civic din Republica Moldova si studiile de caz despre cele mai recente „lupte” pentru salvarea patrimoniului urban. Prezentarile activistilor din Chisinau vor fi discutate intr-un format liber, cu participarea reprezentantilor societatii civile din Bucuresti.

Program si vorbitori conferinta Chisinau, dreptul la oras:

Cum revendicam spatiile publice in Chisinau? – Vlada Ciobanu, activista, directoare de program, Centrul de Politici si Reforme; coordonatoare proiecte Asociatia Primaria Mea (primariamea.md);

Orasul apartine tuturor: scurta istorie a activismului civic din Chisinau in perioada 2010-2024 Vitalie Sprinceana, activist, sociolog, coordonator al Asociatiei Plazforma (platzforma.md) si Lilia Nenescu (reprezentata prin Vitalie Sprinceana) – antropologa, gradinara urbana, activista pentru drepturile muncii, Asociatia Comunitati Active pentru Democratie Participativa (cadp.md).

Firul ierbii: importanta initiativelor neformaleAna Popa, activista in spatiul urban, co-fondatoare Ritmurile Rezistentei, Alianta Biciclete Chisinau (ecovisio.org) si Mosaics of Moldova;

Mateevici 73 si alte cazuri filmateOleg Brega, activist, jurnalist, reprezentant „Hyde Park", editor, Curaj.TV (curaj.tv).

Conferinta este moderata de Mirela Nagat, jurnalist cultural, realizator TVR Cultural.

***

Monumentele documentate in cadrul proiectului: Conacul urban Riscanu-Derojinschi, Casa Herta, Muzeul National de Arta al Moldovei, fosta cladire a Muzeului de Arheologie, Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice (corp 1), Casa de raport cu incaperi pentru functii sociale (sediul Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”), Biblioteca Nationala a Republicii ?Moldova (corp 2), ruina fostului Oficiu Postal, vila urbana din strada Mateevici nr. 73, ruina fostului cinematograf „Gaudeamus”, fosta cafenea „Guguta”, ruina fostului Stadion Republican, ruina Filarmonicii Nationale „Serghei Lunchevici”, Moara Rosie.

Organizatori: Asociatia pentru cultura si arte Arbor si Arbor Institute for Culture cu sprijinul ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti

Parteneri: Muzeul National de Istorie a Moldovei, Biblioteca Nationala a Republicii Moldova, Asociatia Primaria mea, Asociatia Plazforma, Asociatia Comunitati Active pentru Democratie Participativa, Curaj.TV, Alianta Biciclete Chisinau.

Colaboratori: VOLT Cinematography, ZEN Design, Kodex, Rebirth Design Manufacturing, Moldova Film SA, Bones Offices.

Proiect co-finantat: Administratia Fondului Cultural National si Guvernul Elvetiei Continutul acestui proiect nu reflecta neaparat punctul de vedere al donatorilor. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care pot fi folosite rezultatele lui. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finanta.

Asociatia pentru cultura si arte Arbor, infiintata in 2017, este binecunoscuta publicului pentru efortul constant pe care il depune pentru promovarea dialogului dintre publicul din Romania si artistii basarabeni, cu scopul dezvoltarii mobilitatii culturale intre cele doua tari de pe malurile Prutului. Activitatea Arbor vizeaza mai multe domenii artistice. Astfel, Arbor a organizat mai bine de 40 de expozitii de arta, atat in spatiul pe care il detine, Arbor.art.room, cat si in galerii private, centre culturale, biblioteci sau muzee din Republica Moldova si Romania. De asemenea, asociatia a initiat proiecte educative, de promovare a culturii scrise si a artei spectacolului, precum „Cultura Bus”, „Arbor Master Class”, „Romanul romanesc din stanga Prutului”, „Povesti abandonate”, „Menajeria de sticla”, „Caravana amintirilor din Gulag”. Proiectele Arbor sunt realizate in parteneriat cu institutii publice si private, cum ar fi Muzeul National al ?aranului Roman, Muzeul National de Istorie a Moldovei, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, Biblioteca Nationala a Republicii Moldova, Teatrul Alexei Mateevici, unteatru si altele. Arbor a lansat prima galerie de arta in realitate virtuala (VR) din Romania si Republica Moldova, www.theopen-art.com, unde pot fi accesate lucrarile unor artisti romani si moldoveni, dar si expozitii ale muzeelor din Chisinau. Arbor a editat Cartea povestilor abandonate (2022) si alte sase publicatii de arta: Ghenadie Popescu, Mark Verlan (2019), Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la nastere (2020), Rememorarea copilariei, marturiile deportatilor basarabeni (2022; 2024), Valentina Rusu Ciobanu. Catalog raisonné (2023), Culorile dezghetului. Satul basarabean in pictura anilor 1960 si Chisinau la linia rosie (2024). Nu in ultimul rand, asociatia face donatii si sponsorizari catre institutii de invatamant si culturale, ONG-uri, teatre si artisti.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate