Body Moves the Brain - program de sport adaptat pentru copii cu dizabilități | |
(Viață) |
Noi oportunitati de imbunatatire a calitatii vietii copiilor si tinerilor cu dizabilitati mentale prin programul Body Moves the Brain. Program de sport adaptat dezvoltat de Help Autism si finantat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati (ANPDPD). |
Help Autism, prin Body Moves the Brain – Program de sport adaptat, primeste finantarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati (ANPDPD) si ofera copiilor si tinerilor cu dizabilitati mentale accesul la activitati sportive adaptate nevoilor lor specifice. Grupul tinta al proiectului va fi format din 18 copii si tineri cu varste cuprinse intre 4 si 22 ani, cu diagnostic de afectiuni mentale si incadrate in grad de handicap.
Body Moves the Brain - program de sport adaptat este o metoda de terapie prin miscare insotita de obiecte ce vine in sprijinul copiilor si tinerilor cu dizabilitati mentale carora le este dificil sa invete si sa se integreze in mediul social. Obiectivul sau este de a recupera intarzierile de dezvoltare si de a facilita un grad de independenta cat mai ridicat. Printr-o combinatie de exercitii, jocuri si interactiuni sociale adaptate nevoilor beneficiarilor, programul ofera posibilitatea participarii la activitati sportive care dezvolta motricitatea, abilitatile cognitive si sociale, precum si echilibrul emotional si stima de sine ale participantilor. Prin aceste activitati, proiectul BMB-Program de sport adaptat contribuie semnificativ la imbunatatirea abilitatilor fizice, emotionale si sociale ale copiilor si tinerilor cu dizabilitati mentale, asigurand o integrare mai buna a acestora in activitatile sportive si in comunitate. Astfel, programul nu doar sprijina dezvoltarea individuala a participantilor, ci promoveaza si incluziunea sociala si crearea unei retele de suport solide si durabile.
Grupul tinta al proiectului va fi format din 18 copii si tineri cu varste cuprinse intre 4 si 22 ani, cu diagnostic de afectiuni mentale si incadrare in grad de handicap - majoritatea au facut inot sau catarari, ca sport la orele de scoala / gradinita. Acestia vor continua activitatile si dupa finalizarea implementarii, beneficiind astfel de formarea grupurilor. Participantii la proiect vor fi selectati pe baza de inscriere voluntara a acestora de catre parinti, prin completarea unui formular online de aplicatie.
BMB reprezinta un model de incluziune al persoanelor cu dizabilitati mentale in activitati de miscare insotite de obiecte promovand intelegerea notiunilor, stimularea cognitiva adaptate particularitatilor si nevoilor lor specifice de dezvoltare, dezvoltat si aplicat de Help Autism, in ultimii 6 ani. Prin finantarea ANPDPD, programul isi largeste spectrul de activitati, urmarind trei mari obiective specifice de atins in perioada urmatoare:
* cresterea nivelului de informare despre nevoile specifice ale copiilor si tinerilor cu dizabilitati mentale;
* dezvoltarea abilitatilor fizice, a motricitatii si a interactiunii sociale pentru 18 copii si tineri cu dizabilitati mentale prin participarea in proiect timp de 3 luni;
* crearea si consolidarea unei comunitati de suport „Body Moves the Brain”;
Sesiunile sportive vor avea loc de doua ori pe saptamana, cate 2 ore per sesiune, si vor include: * activitati sportive si de miscare coordonate de o echipa de terapeuti;
* evaluari periodice pentru a monitoriza progresul fiecarui participant si pentru a ajusta programul in functie de nevoile acestora;
* activitati de grup care promoveaza empatia, rabdarea si respectarea regulilor de siguranta, contribuind la dezvoltarea emotionala si sociala a participantilor.
„Programul Body Moves the Brain este extrem de benefic tuturor copiilor si tinerilor cu dizabilitati mentale, contribuind semnificativ la dezvoltarea lor personala si emotionala prin imbunatatirea abilitatilor cognitive, sociale si motorii. Un alt beneficiu major il reprezinta gestionarea mai buna a emotiilor in contextul grupului, crescand stima de sine si promovand un stil de viata activ si sanatos. Obiectivul nostru este sa cream un mediu in care acesti copii sa se simta acceptati si valorizati, reducand astfel stigmatizarea sociala si crescand gradul lor de integrare in comunitate”, a declarat Irina Bujor, Psiholog Psihoterapeut, Coordonator terapeuti ABA.
Implementarea programului Body Moves the Brain
Programul BMB se desfasoara in cadrul centrului Help Autism, la Casa Soarelui din Bucuresti unde o suprafata de 60 mp (interior si exterior) a fost amenajata si dotata cu o serie de echipamente sportive, precum: proiectie interactiva pe perete/podea, cale de escalada, ochelari VR, discuri tactile, balansoar cu manere, piscina uscata cu bile, tiroliana si perete de catarare pentru exterior etc. Sesiunile sportive vor fi coordonate de psihologi specializati, un psiholog va lucra cu 1 sau 2 copii, asigurand o abordare individuala, personalizata a programului la nevoile fiecarui copil.
Activitatile vor include exercitii de dezvoltare a motricitatii, jocuri interactive pentru stimularea interactiunii sociale si tehnici de relaxare pentru echilibru emotional. Resursele dezvoltate in cadrul programului presupun dezvoltarea unui kit de 7 activitati oferit in 130 de exemplare cu cartonase Body Moves The Brain, descrise si instructiunile de urmarire a progresului. Evaluarile vor monitoriza dezvoltarea abilitatilor motrice, nivelul de independenta, interactiunile sociale si starea emotionala a copiilor. Rezultatele vor fi ulterior analizate pentru a ajusta metodele si exercitiile folosite, asigurand astfel o abordare personalizata si eficienta pentru fiecare participant.
Crearea unui comunitati de suport „Body Moves the Brain”
Prin intermediul unei platforme online si al parteneriatelor cu alte organizatii, programul presupune crearea clubului „Body Moves the Brain”, care va facilita interactiunea si comunicarea intre participanti, parinti, antrenori si comunitate. Aceasta va oferi un spatiu virtual pentru schimbul de experiente, resurse si suport, consolidand sentimentul de apartenenta si comunitate.
Proiectul „Body Moves the Brain” se va desfasura in capitala, in perioada 1 august - 30 octombrie 2024. Valoarea totala a finantarii ANPDPD este de 147000 lei.
Despre Asociatia Help Autism
Help Autism este cel mai mare ONG dedicat cauzei autismului din Romania. Misiunea noastra este de a oferi sprijin tuturor copiilor si tinerilor cu autism, precum si parintilor lor, de-a lungul intregului proces terapeutic, de la evaluare si diagnosticare pana la terapie, de la integrare scolara, la tranzitia spre viata de adult, astfel incat sa-si poata atinge potentialul maxim. În cei 14 ani de activitate, Asociatia Help Autism a sustinut peste 3200 de copii si tineri diagnosticati cu autism in mai multe centre de evaluare si terapie, in acest moment avand functionale 7 centre - 6 dedicate interventiei timpurii si unul pentru adolescenti.
Despre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati
Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati este autoritatea centrala romana, in subordinea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, cu rol in coordonarea activitatilor de protectie si promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilitati, elaborarea politicilor, strategiilor si standardelor in domeniul protectiei si promovarii drepturilor persoanelor cu dizabilitati, asigurarea urmaririi aplicarii reglementarilor din domeniul propriu si controlul activitatilor de protectie si promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilitati, conform Hotararii de Guvern nr. 234 din 2022 privind atributiile, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati. . | |
|
|