Evenimentul reuneste cercetarile artistelor Andreea Novac, Alina Usurelu si Irina Marinescu desfasurate anul acesta in cadrul unor rezidente artistice la Timisoara, Cluj-Napoca si Socolari, rezidente in care cele trei artiste, alaturi de colaboratoarele lor (Iulia Enache, Anastazija Dimitrova si Alisa Tarciniu) au sustinut o serie de ateliere practice si de conferinte deschise publicului.
Proiectul a fost concentrat pe conceptul de grija, punandu-l in centrul prioritatilor de relationare atat cu propriul corp, problematizand varsta din punct de vedere biologic, artistic si social, folosind rasul ca instrument terapeutic si redefinind relatia dintre individ si natura prin refuzarea ierarhiilor traditionale si a pozitionarii exclusiv antropocentrice.
All Sorts of Care @Alina Usurelu
Program:
18:00 – The numbness of your feet and the beauty of your hands – coregrafa Andreea Novac si Iulia Enache (medic gerontolog / geriatru)
"A vorbi despre varsta inseamna a problematiza un fenomen socio - cultural complex. A vorbi despre varsta in relatie cu corpul si despre imbatranire ca proces natural, dar incarcat afectiv, inseamna a aborda atitudini, perceptii si valori care nu sunt intotdeauna usor de gestionat."
19:00 – Ways of Giving Back – artista Alina Usurelu si cercetoarea Anastazija Dimitrova (expert in silvicultura, Macedonia de Nord)
"Cand te intrebi „cum as putea sa ajut natura?”, te pui deja intr-o postura superioara ei, fara sa-ti dai seama si fara rea intentie. Dar mergand in liniste prin natura, devenind un martor tacut si atent, observi ca sistemele care te inconjoara sunt atat de complexe si de interconectate, atat de coplesitoare, incat nu te mai lasa inima sa te vezi pe tine insuti separat de toate acele cicluri si impletiri."
20:00 – Cum sa miscam rasul – artista Irina Marinescu, cu participarea virtuala a terapeutei Alisa Tarciniu
"Ce se intampla in corp, ce muschi sunt implicati, ce hormoni sunt declansati atunci cand radem? Si ce se intampla cu oamenii care nu (mai) rad? Cum poate fi antrenat, corporal, rasul? Ne-am imaginat o sala de forta pentru antrenarea rasului, un spa cu orchestre de ras."
All Sorts of Care @Alina Usurelu
Accesul publicului este liber.
All Sorts of Care a debutat in luna martie la Timisoara, cu o rezidenta artistica propusa de Irina Marinescu, a carei practica artistica se imbina cu interesul pentru procesele terapeutice, explorand rasul si efectele sale, atat sub aspectul miscarilor specifice, abordate din perspectiva dansului, cat si prin prisma psihologiei, ca un catalizator al starii de bine si al insanatosirii, incluzand totodata si perspectiva sociala, ca liant al comunitatilor si ca mecanism de interactiune si de detensionare.
All Sorts of Care @George Mihes
Cea de-a doua rezidenta de cercetare artistica din cadrul proiectului s-a intitulat „The numbness of your feet and the beauty of your hands - perspectives on age, body and dance” si a fost realizata de Andreea Novac, cu participarea medicului gerontolog Iulia Enache, pornind de la o serie de experiente personale legate de inaintarea in varsta, uzura fizica, limitari si chestionari profesionale.
Fundamentata pe date stiintifice din botanica, permacultura si silvicultura, prin aportul Anastazijei Dimitrova (Macedonia de Nord, doctor in inginerie forestiera), Ways of Giving Back, rezidenta Alinei Usurelu asupra relatiei dintre individ si natura a integrat experienta subiectiva a unui dansator, al carui mediu de exprimare creativa - corpul - este in mod incontestabil parte dintr-un intreg care depaseste cu mult individul. Totodata, aceasta rezidenta a fost adaptata locului in care s-a desfasurat - localitatea Socolari din judetul Caras-Severin. Obiectivul ei a vizat reiterarea functiilor terapeutice ale intalnirii dintre om si natura, impletirea cunoasterii stiintifice cu cea subiectiva, cat si realizarea unui traseu performativ integrat in spatiul natural unic din acel areal.
All Sorts of Care - Light Stories
Integrand asadar experienta unor proiecte anterioare intr-un context mai larg, Asociatia Developing Art a reusit cu All Sorts of Care sa duca mai departe cercetari artistice multidisciplinare, conturand noi metodologii de lucru si un instrumentar conceptual care imbogateste limbajul coregrafic pe de o parte si faciliteaza colaborarile artistice transdisciplinare in viitor.
Detalii despre proiectul All Sorts of Care se gasesc pe site-ul https://www.developingart.org/
All Sorts of Care - Light Stories
All Sorts of Care - Light Stories
All Sorts of Care este un proiect al Asociatiei Developing Art, cofinantat de Administratia Fondului Cultural National - AFCN.
Parteneri Institutionali: Faber, Cronic Love Productions, Casa Tranzit, OM Centru Coregrafic, Casa Thea, Centrul de Resurse in Fotografie.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
. |