Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
Avanpremiera Sens, cu Ioana Flora și Silvana Negruțiu, are loc pe 22 septembrie la Teatrul Metropolis
(Teatru)
Pe 22 si 24 septembrie, de la ora 19:30, la Teatrul Metropolis din Bucuresti, au loc avanpremiera si premiera SENS, cel mai recent proiect al Asociatiei Prezent Continuu, organizatoarea NOVA Festival. Este o experienta imersiva si inovatoare care va provoca publicul sa iasa din tiparele uzuale ale structurii unui spectacol de teatru si sa faca un pas intr-un context interactiv, in care sensul fiecarei reprezentatii va fi dirijat de public si artisti catre un final diferit.
Monitorizarea EEG a performerilor va da acces in lumea lor personala, iar componentele audio-vizuale completeaza universul dinamic al spectacolului. 

Bilete:  https://teatrulmetropolis.ro/spectacol/sens/

In distributia spectacolului regizat de Emilia Paunescu se regasesc actritele Ioana Flora si Silvana Negrutiu, doua prezente cunoscute pe scena teatrului bucurestean. Ele personifica doua straine care cauta raspunsuri intr-o situatie neasteptata. Povestea lor este influentata de public, care interpreteaza starea personajelor in momente cheie, cu ajutorul unor telecomenzi. Ar putea merge spre schimbare, ori spre pastrarea lucrurilor asa cum sunt. In universul dinamic al SENS, alegerile personajelor si publicului impreuna conduc spectacolul spre unul din posibilele finaluri.

 „Ne uitam adesea la ideea de sens ca la ceva fix, pe care trebuie sa-l gasim. Cautam sensul ca pe un adevar, cand de fapt el e ceva in continua miscare, pe care il cream. Prin relatii. Prin conexiune. Neurostiinta dezvaluie ca mintile noastre gandesc in mod natural impreuna cu ceilalti si pot fi extinse prin implicarea intentionata a altora in procesele de creare a sensului. Spectacolul ofera un context pentru public si artisti sa experimenteze felul acesta cuceritor in care miscam sensul lucrurilor impreuna si sprijina participantii sa invete despre abilitatile lor cognitive extinse.”, a povestit Emilia Paunescu despre SENS.

Pregatirea spectacolului a fost structurata in mai multe etape, incepand inca din primavara lui 2024. Are in spate o cercetare complexa, in care au fost implicati si artistii, si la care au contribuit nume importante la nivel international din domeniul neurostiintei.

Neurostiinta imi trezeste deseori curiozitatea, asa ca am acceptat imediat sa ma joc cu o casca ce-mi poate arata activitatea cerebrala live. ?i pentru ca e atat de la moda iesitul din zona de confort, chiar m-am rotit 180 de grade lucrand la SENS, o instalatie performativa care mi-a facut de multe ori EEG-urile sa explodeze.”, a spus Silvana Negrutiu despre procesul de pregatire al spectacolului.

repetitii Sens, Emilia Paunescu cu Ioana Flora

Colega ei de scena, Ioana Flora, a completat vorbind despre spectacol: „Unul dintre mesajele-cheie pe care SENS doreste sa-l transmita este ideea de comunitate. Apoi, ideea de influenta pe care o avem unii asupra celorlalti si masura in care deciziile noastre se schimba in functie de asta.”

Ca parte din experienta spectacolului, publicul va fi implicat intr-un dialog cu actritele, sub coordonarea specialistei Monica Cure, folosindu-se de el ca element pentru a duce mai departe procesul cognitiv colectiv inceput in timpul spectacolului.

Coloana sonora are muzica originala compusa special pentru spectacol de Alexandrina Hristov, Designul interactivitatii este asigurat de Ygreq Interactive, iar designul de lumini poarta semnatura lui Raul Pacurar.

repetitii Sens, Monica Cure cu cercetatorul Albert Barque Duran

Spectacolul va mai avea anul acesta inca 5 reprezentatii, tot pe scena Teatrului Metropolis (str. Mihai Eminescu, nr. 89) pe 25, 26 si 29 septembrie, respectiv pe 24 si 27 octombrie. Bilete:  https://teatrulmetropolis.ro/spectacol/sens/

repetitii Sens, Raul Pacurar cu Cristian Iordache

repetitii Sens, Silvana Negrutiu cu Ioana Flora


***

SENS este un proiect al Asociatiei Prezent Continuu, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Parteneri: Centrul de Cercetare in Augmentarea Performantelor Neuronale Veruvis, Mind Architect, Teatrul Metropolis, Ambasada Spaniei in Romania, Galerie 39, Ibis Bucharest Politehnica, Good Life Project


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate