Acum niște ani |
17 noiembrie 2024 |
1855 • |
Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa |
1872 • |
Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta |
1899 • |
Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955) |
1902 • |
Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966) |
1942 • |
Se naste Martin Scorsese, regizor american de film |
1989 • |
Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea |
|
|
Program concerte Musical Extravaganza – cu tenorul Ştefan von Korch şi invitaţi de marcă în perioada octombrie - decembrie | | (Muzică) | Concertele Musical Extravaganza continua in lunile octombrie, noiembrie si decembrie cu programe deosebite, cu accente de sezon. Concertele prilejuiesc intalniri lunare cu tenorul Stefan von Korch, amfitrionul seriei si cu invitatii sai: tenorul Alin Stoica, baritonul Adrian Marcan, pianistul Alexandru Burca si altii. | Tenorul Stefan von Korch spune: „concertele aduc in continuare bucuria intalnirii cu solisti de opera indragiti, in cadru mai restrans si creeaza o punte intre universul clasic si toti cei ce doresc sa ii aprofundeze sau descopere frumusetea.”
Evenimentele au loc dupa urmatorul program:
VIVO PER LEI – 16 Octombrie la Sala Dalles
Sentimentalul orizont pop-opera, cu piese de referinta – „Vivo per lei” ori „Con Te Partiro”, dar si canzonete sau arii ce evoca iubirea vor incalzi inimile spectatorilor.
Solist si amfitrion: Stefan von Korch – tenor
Invitati: Alin Stoica – tenor Adrian Marcan - bariton, Alexandru Burca - pianist
O Sole Mio – 22 Octombrie - Casa de Cultura a Sindicatelor Ploiesti
Romantismul canzonetelor si pasiunea din muzica spaniola intr-un concert fermecator ca un apus napoletan, in acordurile pieselor O Sole Mio, Santa Lucia, sau Funiculi Funicula.
Solist si amfitrion: Stefan von Korch - tenor
Invitati: Adrian Marcan - bariton, Alexandru Burca - pianist
Dulce Romanie 27 Noiembrie – Sala Dalles
Povesti pe portativ, de la frumoasa opereta Valurile Dunarii cu nemuritoarea „Muzica” a lui George Grigoriu, la lieduri suave, sau refrene interbelice ca „Zaraza” pana la slagare precum „Copacul”, si alte creatii de marca semnate de compozitori autohtoni, intr-un concert dedicat frumusetii si bogatiei muzicale din Dulcea Romanie.
Solist si amfitrion: Stefan von Korch - tenor
Invitati: Alin Stoica - tenor, Adrian Marcan - bariton, Alexandru Burca - pianist
Christmas Extravaganza 18 decembrie – Sala Dalles
Un ocol muzical al pamantului cu piese se Craciun binecunoscute, momente clasice in pasi de vals dar si colinde, cantece de iarna si melodii ce pun in lumina bucuria si magia sarbatorilor.
Invitatie la Vals – 13 Decembrie – Teatrul National de Opereta si Musical Ion Dacian
Un spectacol-concert unic in Bucuresti, ce evoca atmosfera de neuitat a selectelor serate muzicale, ce imbogateau viata culturala din Germania, Austria si Elvetia la sfarstul secolului trecut.
Cu: Tenorul Stefan von Korch si Orchestra Teatrului National de Opereta si Musical Ion Dacian, in formula restransa, de salon.
Cu o cariera in remarcabila, nationala si internationala, Stefan von Korch a debutat in aceasta vara in Carmina Burana pe scena prestigiosului Festival Palermo Classica, a concert alaturi de Orchestra Reino de Aragon in Spania, a fost invitat in recital la Lipova Symphonic City Maria Radna open air si este amfitrionul seriei de concerte Musical Extravaganza, gazduite lunar in capitala.
De la inceputul anului a interpretat pe scena Filarmonicii din Targu-Mures lucrarea vocal simfonica Stabat Mater, una din bijuteriile repertoriului lui G. Rossini considerata o demonstratie de virtuozitate pentru orice tenor, a performat in Carmina Burana la Craiova Summer Fest, dar si la Opera din Iasi, in spumosul rol Camille de Jolidon, din Vaduva vesela 2.0 regizata de Andrei Serban si la Opera Romana din Timisoara in montarea Vaduvei Vesele semnate de Mario Di Carlo.
In decursul anului 2023 tenorul a facut sa vibreze inimile spectatorilor cu interpretari magistrale ale partiturii specifice vocii sale din Carmina Burana, pentru care este considerat un etalon si a fost singurul solist roman intr-un turneu de 27 de orase in China. Alte repere din cariera sa includ roluri de marca in opere si operete prezentate pe cele mai mari scene din Romania: „Barbierul din Sevilla”; „Elixirul dragostei” si „Falstaff” (Opera Nationala Bucuresti); „Rigoletto”; „Vaduva vesela” si „Vaduva vesela 2.0” (Opera Nationala din Iasi); „I Puritani” (premiera nationala); „Rigoletto” si „Barbierul din Sevilla” (Opera Romana Cluj-Napoca) si altele.
In anul 2022 si-a completat repertoriul cu rolul titular din premiera europeana a spectacolului „Traiano in Dacia,” de Giuseppe Nicolini, pusa in scena la Opera Romana din Cluj-Napoca, iar palmaresul sau mai include roluri in 3 premiere nationale absolute: opera „I Puritani” la Opera Romana din Cluj-Napoca (2016) unde a interpretat cea mai inalta partitura scrisa pentru voce masculina, opera „La Sonnambula” de Vicenzo Bellini (2018) si prezenta pe scena Salii Radio din Bucuresti in premiera nationala absoluta a lucrarii vocal-simfonice „Messa di Gloria” de Rossini (2019).
Alin Stoica este singurul tenor roman care, la finalul anului trecut, a performat in cadrul concertului de Craciun de la Vatican si a fost invitatul Papei intr-o intrevedere privata. Solistul este si unicul detinator din Romania al premiului Luciano Pavarotti. Pe scena Operei Nationale din Bucuresti se remarca in „La Traviata”; „Carmen” sau „La Boheme.”
Premiul „Luciano Pavarotti” dobandit in 2017 i-a fost inmanat de insasi sotia celebrului tenor, Nicoletta Mantovani alaturi de premiul al II-lea si premiul publicului „Vota la voce” ambele obtinute in cadrul festivalului de la Sarzana, Italia. Datorita acestei reusite, tenorul Alin Stoica a primit invitatia de a canta la Concertul omagial cu ocazia implinirii a zece ani de la disparitia lui Luciano Pavarotti la Arena di Verona alaturi de nume sonore din lumea muzicii cum ar fi: Placido Domingo, Jose Carreras, Andrea Bocelli, Il Volo, Eros Ramazzotti, soprana Angela Gheorghiu si altii.
In decursul timpului, artistul si-a desavarsit pregatirea vocala cu tenorul Ionel Voineag si cu tenorul Marius Budoiu, a participat la Masterclass-urile lui Rockwell Blake si Liora Maurer (Metropolitan Opera, New York), ale Marianei Nicolesco si altor specialisti.
Adrian Marcan este bariton al Operei Nationale Bucuresti cu o vasta activitate nationala si internationala. A cucerit publicul cu interpretari pline de sensibilitate,profunzime si vigurozitate, iar printre rolurile sale de succes se numara Don Giovanni din „Don Giovanni”; Figaro din „Barbierul din Sevilla”; Contele Almaviva din „Nunta lui Figaro”; Marcello din „La Bohème”; Belcore din „Elixirul dragostei”; Enrico din „Lucia di Lammermoor”; Germont din „La Traviata”; Rodrigo di Posa din „Don Carlo”; Contele di Luna din „Il Trovatore” sau Escamillo din „Carmen” etc.
Pe langa activitatea artistica din tara, a sustinut numeroase turnee in strainatate cu operele din Brasov, Cluj, Iasi ,Craiova in tari cum ar fi: Germania, Austria, Italia, Norvegia, Spania, Olanda, Albania, Marea Britanie, dar si in Japonia.
Alexandru Burca da stralucire partiturilor de pian din numeroase spectacole ale Teatrului National de Opereta si Musical Ion Dacian din Bucuresti, este partenerul de scena al actritei Oana Pellea in spectacolul „Callas,” prezentat pe scena Operei Nationale din Bucuresti si pianist in multe alte spectacole ale instututiei, a incanta publicul cu atingeri magice ale clapelor pianului in musicaluri ca „Mamma Mia” si „Shrek” si a semnat muzica pentru productia „Ileana cea viteaza.”
A sustinut concerte si recitaluri la Ateneul Roman, Festivalul International „George Enescu”, Televiziunea Romana, Societatea Romana de Radiodifuziune, Muzeul Municipiului Bucuresti – Palatul Sutu, Filarmonica „George Cavadia”, Filarmonica din Bacau, Muzeului National de Arta, Kazakstan, Rusia, Moldova, Franta, Germania, Portugalia, Norvegia, Italia, Canada.
***
Concertele Musical Extravaganza aduc publicului bucuria intalnirii cu nume de varf ale scenei lirice, intr-un cadru mai restrans, ce ofera o perspectiva apropiata asupra actului artistic. Spectatorii sunt invitati sa admire si sa descopere solisti de opera si opereta si sa ii cunoasca si in ipostaze inedite, prin abordari fusion, ce imbina clasicul si contemporanul, prin interpretari de tip cross over ale unor piese bine cunoscute, dar si prin repere ale repertoriului operistic, totul intr-o atmosfera selecta, completata de un acompaniament de camera, ce pune in valoare interpretii intr-o lumina calda si personala. . | |
|
|
|
|