Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
Orfani, un spectacol provocator despre familie, limite și decizii dificile
(Teatru)
Avanpremiera si premiera spectacolului sunt gazduite de Teatrelli pe 1 si 2 octombrie. O adaptare moderna si autohtona a piesei „Orfani” de Dennis Kelly va avea premiera in Bucuresti, in aceasta toamna, in regia Laurei Ducu (Sedinta cu parintii, All you need is LUV, Faza lunga).
Din distributie fac parte actori talentati ai noii generatii, prezente constante pe scenele teatrelor independente din Bucuresti - Iulia Alexandra Neacsu, Serban Ghilvaci si Robert Oprea. Spectacolul este o productie a Asociatiei Urbandada, co-finantata de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

Ca parte a programului „Spectacole independente in premiera” desfasurat de Teatrelli, spectacolul ORFANI va avea primele doua reprezentatii in Bucuresti pe 1 si 2 octombrie, de la ora 20:00. 

Bilete: https://eventbook.ro/theater/bilete-orfani-de-dennis-kelly

Laura Ducu (c) Cristian Bajora

Irina si Dan iau cina in apartamentul lor dintr-un cartier de la marginea orasului. Seara le este data peste cap de Luci, fratele Irinei, care apare brusc la usa intr-o ipostaza socanta, dupa un incident violent la care a luat parte. ORFANI exploreaza liniile fine dintre bine si rau, incercand sa gaseasca raspunsul la o intrebare mereu actuala: cat de departe suntem dispusi sa mergem pentru a-i proteja pe cei dragi?

Textul lui Dennis Kelly a fost terenul de joaca perfect pentru mine in a explora profunzimea cu care traumele din copilarie, dar si esecul sistemului social, influenteaza dinamica relatiilor de cuplu, de familie, interumane. Oamenii buni fac uneori alegeri gresite. Iar oamenii rai fac uneori si alegeri corecte. Granita dintre bine si rau poate deveni uneori foarte dificil de distins, intentiile bune si valorile morale pot fi usor pervertite de frica, discriminare si trauma. Despre dansul complex dintre toate acestea este spectacolul nostru care sper sa arunce o raza de lumina catre ceea ce ramane cu adevarat important, la finalul unei nopti lungi si negre.”, a spus Laura Ducu.

Dennis Kelly este unul dintre cei mai influenti dramaturgi contemporani din Marea Britanie, recunoscut pentru profunzimea si complexitatea textelor sale. Printre piesele sale celebre, pe langa „Orphans”, se numara „Love and Money” si „DNA”. Dincolo de activitatea sa in teatru, Kelly este cunoscut si pentru scenariul sitcomului Pulling, difuzat de BBC, care a castigat British Comedy Award in 2008, consolidandu-i reputatia in industria divertismentului britanic, dar si pentru adaptarea sa a filmului Matilda the Musical. Pe langa cariera sa teatrala si cinematografica, Dennis Kelly s-a remarcat prin pozitiile ferme pe care le-a luat public in cadrul unor contexte sociale importante, cum ar fi conditiile din spitale si calitatea serviciilor medicale din Irlanda.

ORFANI reflecta realitatile autohtone si exploreaza intr-un mod cat mai actual si transparent teme precum legaturile familiale, rasismul, abandonul si solidaritatea in fata adversitatilor. Dincolo de reprezentatiile spectacolului, care vor avea loc pe scena mai multor spatii culturale independente din Bucuresti, dar si pe scena Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiesti, proiectul va aduce in discutie, printr-o serie de dezbateri si workshop-uri dedicate adolescentilor, problemele de integrare pe care le intampina copiii institutionalizati, odata cu iesirea din sistemul de plasament.

Este al cincilea spectacol regizat de Laura Ducu in ultimii trei ani, regizoarea fiind preocupata in tot acest timp de tema fragilitatii fiintei umane, impactul covarsitor al contextului social asupra dezvoltarii individuale, alienarea care survine in urma imposibilitatii de a comunica si mai ales relativizarea perspectivelor in functie de gen.
Scenografia spectacolului este conceputa de MStudio, sub coordonarea lui Marius A. Stanica si asistenta asigurata de Iness Rosca, productia este semnata de Rares Mihnea Hantiu, iar coloana sonora are muzica originala compusa de Andreea Verde. Oana Furdea este managerul de proiect.

Programul si traseul complet al spectacolelor din aceasta toamna, precum si mai multe detalii despre activitatile conexe, vor fi anuntate in curand.

***

Urbandada este o asociatie infiintata in scopul promovarii filmului, artei si culturii contemporane, precum si al sustinerii educatiei si formarii profesionale si artistice a comunitatii locale. Printre proiectele derulate sub umbrela asociatiei se numara programul de film de la Cinema Arta Arad, programul de educatie cinematografica A New Me, workshop-urile „Atelier de film” si coordonarea Cinematografului Union din Bucuresti.

***

ORFANI este un proiect al Asociatiei Urbandada, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Parteneri: ARTHUBx, Creart, Teatrelli

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate