Evenimentul s-a desfasurat pe tema Drepturile Omului sarbatorind si Ziua Internationala a Drepturilor Omului (10 decembrie).
“5 licee - 5 teatre” este un proiect educational dedicat liceenilor, organizat de Fundatia ECDL ROMANIA in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si UNITER, cu sprijinul a cinci teatre din capitala.
“5 licee - 5 teatre” si-a propus sa incurajeze implicarea tinerilor in activitati culturale prin accesul acestora in institutii si la spectacole de teatru, provocandu-i in acelasi timp la un concurs de piese de teatru.
Pe parcursul editiei a 4-a a proiectului, o noua grupa de 150 de elevi din alte 5 licee din capitala au putut viziona gratuit piese din repertoriul a 5 teatre partenere din Bucuresti: Teatrul Mic, Teatrul National Bucuresti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Nottara si Teatrul Ion Creanga.
Liceele participante la aceasta editie “5 licee - 5 teatre” au fost: Colegiul National “I.L. Caragiale”, Liceul Tehnologic Electronica Industriala, Colegiul National “Ion Neculce”, Colegiul Economic “A.D. Xenopol” si Colegiul Tehnic Energetic.
Trupele de teatru ale scolilor au participat si la activitati interactive cu reprezentanti ai teatrelor partenere si au fost coordonati de catre acestia in punerea in scena a unei piese de teatru scurte pe tema „Drepturile Omului”. Proiectul s-a finalizat luni, 8 decembrie, sarbatorind Ziua Internationala a Drepturilor Omului (10 decembrie), cu reprezentatiile si premierea celor cinci piese de teatru realizate de liceeni in cadrul proiectului.
Juriul a fost format din reprezentanti ai teatrelor partenere in proiect si ai organizatorilor: Ioana Ginghina – actrita Teatrul Ion Creanga, Luminita Erga – actrita Teatrul Nottara, Amalia Ciolan – actrita Teatrul National Bucuresti, Cristina Circei –actrita Teatrul Evreiesc de Stat si Radu Iacoban – actor Teatrul Mic, Aura Corbeanu - UNITER, Daniela Stanculescu - Primaria Municipiului Bucuresti, Elena Stefan - Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si Petre Ghibu –Fundatia ECDL ROMANIA.
Membrii juriului au deliberat urmarind evaluarea urmatoarelor performante artistice: cel mai bun spectacol („Oameni si Oameni”, de Filip Iosif Columbeanu, trupa Colegiului National Ion Neculce), cel mai bun spectacol manifest („Buna seara, Razvan!” de Natalie Ester, trupa Colegiului Economic A.D. Xenopol), premiul special pentru cea mai realista montare scenica („Intamplare din...capitala”, adaptare dupa Tudor Musatescu, trupa Liceului Tehnic Energetic), premiul special pentru modernitate scenica („Sapte dintr-o lovitura” fragmente de Lia Bugnar, trupa Liceului Tehnologic Electronica Industriala). Diploma cel mai bun public s-a acordat specatorilor de la Colegiul National Ion Neculce. La randul sau, publicul a votat si s-a acordat premiul publicului cel mai bun spectacol („Oameni si Oameni”, de Filip Iosif Columbeanu, trupa Colegiului National Ion Neculce).
De la prima editie ce a debutat in 2011, un total de 600 de elevi din 20 de licee bucurestene diferite au participat la „5 licee – 5 teatre”.
. |