Turneul național „Romanian Young Virtuosos” | |
(Muzică) |
Cu ocazia Zilei Internationale a Muzicii 2024 Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura, in parteneriat cu Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Centrul National de Arta „Tinerimea Romana” din Bucuresti, Muzeul National „George Enescu” din Bucuresti, Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania din Brasov, Vibrate Festival Brasov, Asociatia Culturala Paul Constantinescu din Ploiesti, Muzeul National Peles din Sinaia, Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea, Universitatea din Oradea. Facultatea de Arte, Universitatea de Vest din Timisoara, Seat Romania si Forumul Cultural Austriac din Bucuresti, prezinta turneul national „ROMANIAN YOUNG VIRTUOSOS”. |
Astfel, in perioada 3 – 11 octombrie 2024, muzicieni si oameni de cultura: Rodica Vica – soprana (Austria/Romania), Martiniana Antonie – mezzosoprana (Germania/Romania), Stefan Cazacu – violoncelist (Romania), Diana Ionescu – pian (Romania), Vlad Maistorovici – compozitor (Romania) si Dana Deac – jurnalista (Romania), se reunesc pentru a aduce un omagiu compozitorilor romani, propunand publicului un proiect inedit ce aduce la lumina piese mai putin cunoscute si interpretate. De asemenea, o noutate a acestui turneu o reprezinta Ciclul de trei lieduri pe versuri de Noemi Marin pentru voce, violoncel si pian special compus de muzicianul Vlad Maistorovici. In program piese de George Enescu, George Stephanescu, Tiberiu Brediceanu, Gherase Dendrino, Paul Constantinescu si Vlad Maistoroivici. Prin proiectul „Romanian Young Virtuosos”, Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura isi propune sa inspire tanara generatie si sa promoveze patrimoniul muzical national, oferind o experienta artistica de neuitat publicului din Romania.
Turneul national este co-finantat de AFCN – Administratia Fondului Cultural National si se va desfasura dupa cum urmeaza:
BUCURESTI, 3 octombrie 2024, ora 19:00
Studioul de Opera al Universitatii Nationale de Muzica – Str. Stirbei Voda nr. 33
Concertul de deschidere a turneului national „ROMANIAN YOUNG VIRTUOSOS” este sustinut de Rodica Vica – soprana, Martiniana Antonie – mezzosoprana, Stefan Cazacu – violoncel si Diana Ionescu - pian. Evenimentul prezentat de jurnalista Dana Deac este organizat in parteneriat cu Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Muzeul National „George Enescu” din Bucuresti, Forumul Cultural Austriac din Bucuresti si Centrul National de Arta „Tinerimea Romana” din Bucuresti.
Participarea la eveniment este libera, in limita locurilor disponibile, cu rezervarea obligatorie a locului la adresa de e-mail: birou.presa.musicarte@gmail.com
BRASOV, 4 octombrie 2024, ora 19:00 Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania – Bulevardul Eroilor nr. 29
Cel de-al doilea concert din cadrul turneului national „ROMANIAN YOUNG VIRTUOSOS” – concert sustinut de Rodica Vica – soprana, Martiniana Antonie – mezzosoprana, Stefan Cazacu – violoncel si Diana Ionescu – pian, este organizat in parteneriat cu Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania din Brasov, Vibrate Festival din Brasov, Libris St. O. Iosif Brasov si Asociatia Culturala Paul Constantinescu din Ploiesti.
Participarea la eveniment este libera, in limita locurilor disponibile, cu rezervarea obligatorie a locului la adresa de e-mail: birou.presa.musicarte@gmail.com
SINAIA, 5 octombrie 2024, ora 16:00
Muzeul National Peles - Str. Pelesului nr. 2
Accesul publicului in Sala de Concerte se face pe terasa de nord a Castelului Peles.
Cel de-al treilea concert din cadrul turneului national „ROMANIAN YOUNG VIRTUOSOS” – concert sustinut de Rodica Vica – soprana, Martiniana Antonie – mezzosoprana, Stefan Cazacu – violoncel si Diana Ionescu – pian, este organizat in parteneriat cu Muzeul National Peles – Sinaia si Muzeul National „George Enescu” – Bucuresti.
Participarea la eveniment este libera, in limita locurilor disponibile, cu rezervarea obligatorie a locului la adresa de e-mail: peles.ro@gmail.com
ORADEA, 9 octombrie 2024, ora 19:00
Muzeul Tarii Crisurilor – Calea Armatei nr. 1/A
Cel de-al patrulea concert din cadrul turneului national „ROMANIAN YOUNG VIRTUOSOS” – concert sustinut de Rodica Vica – soprana, Martiniana Antonie – mezzosoprana, Stefan Cazacu – violoncel si Diana Ionescu – pian, este organizat in parteneriat cu Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea si Facultatea de Arte din cadrul Universitatii din Oradea si Forumul Cultural Austriac din Bucuresti.
Participarea la eveniment este libera, in limita a 150 de locurilor disponibile. Biletele gratuite pot fi ridicate de la casieria muzeului, incepand cu data de 1 octombrie, in intervalul orar 10:00-18:00.
TIMISOARA, 10 octombrie 2024, ora 19:00
Sala Orpheum din cadrul Universitatii de Vest – Strada Emanoil Ungureanu nr. 2
Concertul de inchidere a turneului national „ROMANIAN YOUNG VIRTUOSOS” – concert sustinut de Rodica Vica – soprana, Martiniana Antonie – mezzosoprana, Stefan Cazacu – violoncel si Diana Ionescu – pian, este organizat in parteneriat cu Universitatea de Vest din Timisoara si Forumul Cultural Austriac din Bucuresti. Participarea la eveniment este libera, in limita locurilor disponibile.
La finalul turneului national „ROMANIAN YOUNG VIRTUOSOS” soprana Rodica Vica si violoncelistul Stefan Cazacu vor sustine, in data de 11 octombrie 2024, un master-class vocal, respectiv de violoncel pentru studentii Universitatii de Vest din Timisoara.
AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
Mai multe informatii despre turneului national ROMANIAN YOUNG VIRTUOSOS pot fi gasite pe site-ul www.romanianvirtuosos.musicarte.ro
***
Romanian Young Virtuosos este un proiect menit sa prezinte atat publicului larg lucrari romanesti mai putin cantate sau chiar necunoscute, dar mai ales sa incurajeze tinerii muzicienii romani, la inceput de drum, sa-si continue formarea, avand ca exemplu perioada de tinerete a compozitorilor romani ai secolului XX si XXI. Prin gesturile sale generoase de a sustine tinerii muzicieni ai vremurilor sale, prin premii, promovare, mentorat si chiar ajutor financiar pentru cei in nevoie, George Enescu ne este un model si totodata o inspiratie pentru acest proiect. Proiectul se focuseaza pe generatia tanara, in special pe cea din domeniul muzical, fiind un proiect ce aduce laolalta muzicieni tineri romani, deja cu o cariera internationala si care aduc un manifest pentru generatia si mai tanara de muzicieni din Romania, aspiranti si ei la o cariera internationala. Acest proiect este rezultatul cercetarilor sopranei Rodica Vica realizate in biblioteci si arhive din Bucuresti si Viena. Proiectul promoveaza un repertoriu eclectic, cuprinzand lucrarile de tinerete ale compozitorilor romani prezentate in aranjamente noi pentru doua voci, violoncel si pian. De asemenea, violonistul si compozitorul Vlad Maistorovici a creat Ciclul de trei lieduri pe versuri de Noemi Marin pentru voce, pian si violoncel, ciclu ce va fi prezentat in premiera nationala in cadrul turneului.
RODICA VICA este o soprana de exceptie, apreciata pentru expresivitatea si versatilitatea vocii sale, fiind considerata una dintre cele mai promitatoare artiste ale generatiei sale. A debutat pe scena Operei Nationale din Bucuresti in 2010, interpretand roluri principale in opere de referinta precum Regina Noptii in Flautul fermecat si Donna Anna in Don Giovanni de W.A. Mozart, Rita de G. Donizetti, Rosina din Barbierul din Sevilla de G. Rossini si Alcina de G. Fr. Haendel. De-a lungul carierei sale, Rodica Vica a castigat numeroase premii la concursuri de prestigiu, printre care Premiul I la Concursul International de Muzica Baroca „La Stravaganza” din Cluj-Napoca, Premiul II la Concursul Radiodifuziunii Romane „Drumul spre celebritate” si Premiul pentru cea mai buna interpretare muzicala in cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru tineri interpreti. Activitatea artistica a sopranei include colaborari cu importante orchestre si filarmonici atat din Romania, cat si din strainatate. Printre realizarile notabile se numara premiera mondiala a oratoriului Strigoii de George Enescu alaturi de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin la Konzerthaus Berlin, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeselea si aparitiile la evenimente de prestigiu precum Gala OTP Bank la Sala Bela Bartók-Müpa Budapesta, Canto Barocco la Teatro La Fenice si Gloria de Antonio Vivaldi alaturi de Accademia Bizantina. De asemenea, Rodica Vica a interpretat in proiecte inovatoare precum La Lumiere Comique la Festivalul de Muzica Veche de la Budapesta si BaRockIN’ Transylvania alaturi de orchestra Musica Ricercata. Alte angajamente importante includ interpretarea Matthäus Passion de J.S. Bach sub conducerea lui Cristian Macelaru la Ateneul Roman si Poemes pour mi de Olivier Messiaen cu Filarmonica Transilvania, dirijata de Cristian Mandeal. Soprana a fost, de asemenea, invitata sa participe la evenimentele organizate in cadrul Lunii Oedip la Londra, inclusiv o serata premergatoare premierei operei lui Enescu la Royal Opera House Covent Garden. Rodica Vica a adaugat recent in repertoriul sau debutul in rolurile Violetta Valery din La Traviata de Giuseppe Verdi si Fiorilla din Il Turco in Italia de Gioachino Rossini. Proiectele sale recente includ un turneu international dedicat muzicii lui George Enescu, premiera moderna a operei La Foresta D’Hermanstad de Valentino Fioravanti si interpretarea rolului Zima in opera baroca Indiile galante regizata de Andrei Serban. Discografia Rodicai Vica include doua CD-uri remarcabile: Strigoii de George Enescu, produs de casa de discuri Capriccio si Stars in the Sky, un proiect multicultural lansat la Musikverein Vienna, care reuneste cantece de leagan din intreaga lume, realizat in colaborare cu titerista Barbara Laister-Ebner. Mai multe informatii despre activitatea sopranei Rodica Vica pot fi gasite pe www.rodicavica.com
Tanara mezzosoprana MARTINIANA ANTONIE si-a inceput calatoria muzicala ca eleva a Colegiului National de Arta „Octav Bancila” din Iasi si ulterior ca studenta a Universitatii Nationala de Muzica din Bucuresti, perioada in care a fost si bursiera programului Tinere Talente a Fundatiei Regale Margareta a Romaniei. Prima incursiune a Martinianei in lumea spectacolului de Opera a avut loc in 2017, in cadrul Festivalului Rossini din Pesaro, atunci cand a debutat ca studenta a renumitei Accademii Rossiniane „Alberto Zedda”. Dupa acest succes, ea a revenit in Festivalul Rossini ca invitat in alte cinci productii, ultima aparitie fiind chiar anul acesta, in opera „Ermione”. In 2018, Martiniana devine membra a Studio-ului de opera al Teatrului National din Mannheim, unde pentru trei ani isi va imbogati repertoriul si experienta scenica. Martiniana are in palmares numeroase premii nationale si internationale, dintre care putem numi: Castigatore a prestigiosului Concurs AsLiCo din Como; Castigatore a Concursului „Jeunes Espoires” din Avignon, Franta si Premiul II la Concursul International „George Enesco” din Paris. De-a lungul carierei sale, Martiniana a avut privilegiul de a colabora cu artisti, cantareti si dirijori celebri, precum: Carlo Rizzi, Michele Mariotti, Giacomo Sagripanti, Gabriel Bebeselea, Alexander Soddy, Dmitry Korchak, Juan Diego Florez, Pretty Yende si Graham Vick. In stagiunea trecuta tanara mezzosoprana a putut fi urmarita pe scena Ateneului Roman in cadrul Concertului Regal si pe scenele de opera ale Teatrului din Ancona in rolul lui Carmen din opera “La tragedie de Carmen”, ale Teatrului National din Mannheim si Praga in rolul lui Cherubino din opera “Le Nozze di Figaro” si in cadrul Festivalului Rossini. Mai multe informatii despre mezzosoprana Martiniana Antonie pot fi gasite pe Antonie Martiniana (martiniana-antonie.com)
STEFAN CAZACU este un virtuos violoncelist roman, recent laureat al unor competitii internationale importante. In 2022 a castigat premiul I la International Danube Festival - Donaufest (Ulm, Germania) si premiul al III-lea la Concursul International George Enescu (editia 2020-2021). Provenit dintr-o familie de muzicieni celebri, Stefan a beneficiat de o educatie muzicala solida inca de timpuriu. A urmat studii universitare la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si la Viena, unde si-a perfectionat tehnica si expresivitatea artistica. Talentul sau a fost recunoscut in competitii internationale, obtinand premii prestigioase, inclusiv la Concursul de la Liezen (Austria) si Antonio Janigro (Croatia), precum si Marele Premiu la selectia nationala pentru Concursul Eurovision Young Musicians (2010). Stefan Cazacu a cantat pe numeroase scene internationale printre care Musikverein si Konzerthaus din Viena, Filarmonica din Paris, Elbphilharmonie Hamburg, Konzerthaus Berlin si Auditorium Parco della Musica din Roma. In Romania a fost aplaudat la Ateneul Roman, Sala Radio si Opera Nationala Bucuresti. De-a lungul carierei sale a colaborat cu toate orchestrele simfonice importante din Romania, inclusiv cu Filarmonica George Enescu, Orchestra Nationala Radio si Orchestra de Camera Radio. De asemenea, a cantat cu Filarmonica din Chisinau si Orchestra de Tineret din Alicante. A fost acompaniat de dirijori renumiti precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Macelaru si Theo Wolters. Stefan Cazacu este, de asemenea, dedicat pedagogiei, predand din 2020 la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si la Colegiul National de Arte Dinu Lipatti. In paralel, sustine masterclass-uri si isi impartaseste experienta cu tineri muzicieni, iar pe langa activitatea sa solistica, colaboreaza cu ansamblul Violoncelissimo, fondat de tatal sau, Marin Cazacu, cu care a concertat in orase precum Bruxelles si Washington DC. In 2018, Stefan Cazacu a participat la primul sau turneu national, alaturi de familia sa, in cadrul proiectului Clasic la puterea a treia, o initiativa care a adus impreuna pe scena membri din trei generatii ale familiei Cazacu. Mai multe informatii despre violoncelistul Stefan Cazacu pot fi gasite pe biografie (stefancazacu.com).
„...sclipiri de virtuozitate si temperament à la Martha Argerich... momente magice care aduc aminte de Maria Joao Pires in momentele ei cele mai intense. (...) A fost un raport cameral intre solista si orchestra care ne-a amintit de Nigel Kennedy, in momentele lui cele mai bune” - Classical Source
DIANA IONESCU, pianista recunoscuta pentru „pianistica impunatoare si muzicalitatea matura” (Musical Pointers), s-a remarcat prin interpretarea capodoperelor din multiple epoci, de la Barocul lui Scarlatti si Bach, la puritatea clasica a lui Mozart si Schubert, pana la maretia romanticilor si modernilor precum Schumann, Rachmaninov si Stravinsky. Castigatoare a Marelui Premiu la Concursul International de Pian George Enescu 2001, Diana Ionescu se bucura de o cariera internationala ca solista, muzician de camera, pedagog si director de festival. A obtinut distinctii precum Premiul Alexis Weissenberg, Premiul EWLE pentru Mozart Best Live Recording si Premiul II la Missouri Southern International Piano Competition. A sustinut recitaluri si concerte pe scene prestigioase, incluzand Wigmore Hall, Purcell Room, Royal Festival Hall, Ateneul Roman si Merkin Hall din New York. A colaborat cu dirijori renumiti, printre care Peter Stark, Paul Daniel si Gabriel Bebeselea si a concertat cu orchestre de prestigiu, precum Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Nationala Radio si Guildhall Symphony Orchestra. Diana Ionescu este fondatoarea vibrate!festival din Brasov, un eveniment care aduce impreuna artisti inovatori intr-un format interdisciplinar ce reimprospateaza experienta muzicii clasice. Pe langa activitatea sa artistica, preda la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si ofera masterclass-uri la festivaluri internationale. Nascuta la Campina intr-o familie de muzicieni, Diana Ionescu a inceput studiul pianului la varsta de 7 ani cu Sanda Bobescu. Dupa studii la Liceul „George Enescu” si Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, sub indrumarea maestrului Dan Grigore, si-a continuat pregatirea la Birmingham Conservatoire si Guildhall School of Music and Drama. A avut parte de indrumarea unor mari maestri precum Viktor Merzhanov si Alexis Weissenberg. In prezent, Diana finalizeaza inregistrarea integralei sonatelor pentru pian si vioara de Mozart, alaturi de violonistul Vlad Maistorovici, si coordoneaza programul educational Muzica+ in Campina, care aduce concerte si ateliere inovatoare pentru elevi.
„impinge barierele pana ce ies scantei” - Musicweb International
„plin de atmosfera, un minunat vartej de sunete”- The Classical Reviewer
„Maistorovici atinge o nota aparte” - The Daily Telegraph
VLAD HIRLAV MAISTOROVICI, violonist, compozitor si dirijor roman. Compozitiile lui Hirlav Maistorovici sunt cautate si apreciate. ”Atragatoare si rasunatoare” (Musical America), plina de ”contraste vii” (London Financial Times) si caracterizata prin ”plasticitate a exprimarii”, muzica sa figureaza in repertoriul unor orchestre si artisti de talie mondiala. Reflectand experienta sa de interpret, lucrarile sale sunt la fel de diverse ca si artistii si institutiile pentru care au fost comandate: de la ”minunatul vartej de sunete” (The Classical Reviewer) din Halo pentru orchestra (comanda London Symphony Orchestra), sau dadaismul ironic din R.E.M!X (Vis cu vampiri) (comanda a festivalului Saptamana Internationala a Muzicii Noi), la rapsodicul Concert Transilvan (prezentat in premiara de Dmitry Sitkovetsky si orchestra de camera New European Strings, si comentat de ziarul Adevarul ca ”o noua Poema Romana”), Maistorovici ”atinge o nota aparte” (The Daily Telegraph). In 2012, Institutul Cultural Roman de la Londra a deschis stagiunea cu un concert intitulat Night Music: the chamber works of Vlad Maistorovici. In 2014, proiectul a fost reluat cu video-mapping in cadrul Festivalului International Amadeus de la Sibiu/Hermanstadt, sub directoratul lui Christian Badea. In anul 2019, Maistorovici a condus in premiera olandeza compozitia sa Concert Transilvan si a condus Octetul op. 7 de Enescu cu orchestra Young European Strings Camerata la Teatrul Diligentia din Haga in cadrul sezonului cultural conex Presedintiei Romaniei la Consiliul UE. In 2023 Maistorovici a conceput si dirijat spectacolul Metamorfoze: o calatorie muzicala in lumea lui M. C. Escher la Kunstmuseum din Haga alaturi de New European Ensemble si colectivul de artisti video DeFrame cu ocazia aniversarii marelui artist olandez, care reuneste muzica lui Bach, Webern, Pärt si Maistorovici intr-un ”spectacol muzical/vizual prin excelenta, un concert foare placut, cu o conceptie si executie stralucita” (ArtsTalk Magazine). In 2024 a dirijat cu Orchestra de Camera Radio lucrarea sa Mic tesseract Armonic si a compus lucrarea B.A.C.H., passacaglia pentru vioara solo, lucrarea impusa in repertoriul sectiunii violonistice a Concursului International George Enescu.
DANA DEAC, jurnalista. De la inceputul anului 2007 pana in 2014, a detinut functia de Director al TVR 1. Este in continuare realizator TV la postul public. ?ntre 1998 si 2006 a fost reporter, producator executiv si prezentator la posturile de televiziune Antena 1 si Antena 3, timp in care a primit numeroase premii pentru activitatea sa jurnalistica. Din 2013 este presedintele Fundatiei Orange Romania si de doi ani este ambasadorul Asociatiei de Sprijin al Pacientului Oncologic. In 2023 a fondat proiectul Language Matters care este dedicat formarii gandirii critice a tinerilor din Romania. Dana Deac a fost decorata de Regele Mihai I al Romaniei cu inalte distinctii ale Casei Regale a Romaniei: „Nihil Sine Deo” si „Crucea Casei Regale a Romaniei”. Este absolventa a Facultatii de Istorie si Filosofie, Sectia Filosofie-Istorie si doctorand la Scoala Doctorala de Filosofie din Universitatea din Bucuresti.
***
Organizator: Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura
Proiect co-finantat de: AFCN – Administratia Fondului Cultural National
Partener de mobilitate: Seat Romania
In parteneriat cu: Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Muzeul National George Enescu din Bucuresti, Centrul National de Arta „Tinerimea Romana” din Bucuresti, Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania din Brasov, Vibrate Festival Brasov, Asociatia Culturala Paul Constantinescu din Ploiesti, Libris St. O. Iosif din Brasov, Muzeul National Peles, Muzeul ?arii Crisurilor din Oradea, Universitatea din Oradea – Facultatea de Arte, Universitatea de Vest din Timisoara, Wagner Arte Frumoase si Povesti si Forumul Cultural Austriac din Bucuresti
. | |
|
|