Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
EMAUS, o poveste despre adolescență spusă prin filtrul unei maturități dispuse mai mult să înțeleagă decât să judece - în premieră la Teatrul EXCELSIOR
(Teatru)
Finalul lunii septembrie aduce la Teatrul EXCELSIOR premiera oficiala a spectacolului EMAUS de Alessandro Baricco, intr-o dramatizare colectiva coordonata de Edda Coza. Spectacolul vorbeste despre adolescenta prin filtrul unei maturitati dispuse mai mult sa inteleaga decat sa judece.
Premiera oficiala a spectacolului va avea loc in 27 si 28 septembrie 2024, ora 19:00, in Sala „Ion Lucian” (Strada Academiei 28), iar ultimele bilete se pot achizitiona direct din website-ul teatrului - https://teatrul-excelsior.ro.
 
EMAUS de Alessandro Baricco, traducerea Gabriela Lungu, este montat in premiera mondiala la Teatrul Excelsior, intr-o versiune dramatizata colectiv de echipa spectacolului, sub coordonarea Eddei Coza. Echipa de creatie a spectacolului este formata din Edda Coza si Dan Coza (regie), Mariana Gavriciuc (coregrafie si miscare scenica), Clara Pop (scenografie), Adrian Piciorea si raw creatives group (muzica originala si sound design), Dani Buglea (lighting design), Karla Brosteanu (graphic design), iar din distributie fac parte actorii Eduard Chimac (Naratorul), Irina Stefan (Andre), Vlad Crudu (Luca), Iustin Danalache (Sfantul), Tony Macpela (Bobby).

EMAUS vorbeste despre adolescenta prin filtrul unei maturitati dispuse mai mult sa inteleaga decat sa judece. Povestea celor cinci tineri din Italia anilor '70 dezvaluie cu umor, melancolie sau chiar brutalitate, ca adevarurile despre sine si lume ne aduc mai multe indoieli decat certitudini. Si poate ca e bine asa.
Edda Coza, regizoare

In speranta reconcilierii cu trecutul, un baiat fara nume se intoarce in inima comunitatii catolice in care a crescut. Revenirea este profund tulburatoare si il arunca intr-un vortex de amintiri. Se reintalneste cu prietenii sai, Bobby, Luca si Sfantul, dar mai ales cu Andre, cea care le zdruncina din temelii toate convingerile insuflate de familie si religie, fortandu-i sa vada viata dincolo de bine si rau.

Un roman al adolescentei framantate de intrebarile esentiale ale existentei, al intrarii dureroase in lumea adultilor”, spune Dan C. Mihailescu despre EMAUS de Alessandro Baricco, romanul aparut in 2012 la Editura Humanitas, in Colectia Raftul Denisei.

Spectacolul EMAUS este rezultatul unui proiect de teatru cu titlu omonim, initiat de Asociatia Tangent in februarie 2024, in parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul National „I.L. Caragiale” Bucuresti, Asociatia Hearth si LiterNet.ro, fiind co-finantat de AFCN.

Pentru alcatuirea distributiei spectacolului, echipa de creatie a organizat un casting in doua etape, desfasurat in luna martie: trei zile de auditii la Sala Mica a TNB, la care au participat peste 150 de actori si actrite din Romania, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, urmate de trei zile de atelier, sustinute de Edda Coza, Dan Coza si Mariana Gavriciuc, la Casa Kerim, alaturi de 8 actori si 9 actrite.

Proiectul EMAUS a mai cuprins un spectacol lectura, care a avut loc in cadrul editiei a patra a SI festival, precum si o serie de intalniri cu adolescenti si adolescente din Bucuresti, derulate sub forma unui focus grup.

Ulterior premierei, pe siteul LiterNet.ro va fi publicat si un jurnal al spectacolului, care va documenta intregul proces creativ.

Alessandro Baricco (n.1958, Torino) este unul dinte cei mai cititi si iubiti scriitori italieni contemporani, cartile sale fiind traduse in peste 20 de limbi. A debutat in 1991 cu romanul Castele de furie, iar apoi au urmat Ocean mare(1993), Matase(1996), City(1999), Fara sange(2002), Aceasta poveste(2005), Emaus(2009), Mr Gwyn (2011), De trei ori in zori(2012) si Mireasa tanara(2016), Abel (2023).

A publicat cronici in mari ziare peninsulare (La Stampa, La Repubblica), adunate in volumele Barnum1(1995), Barnum2(1998), Next(2002) si Barbarii. Eseu despre mutatii(2006). De asemenea, a repovestit Iliada lui Homer si Moby Dick al lui Herman Melville.

In 2020, a castigat Premiul European pentru Eseu pentru volumul The game. Jocul civilizatiei digitale. A scris doua texte pentru teatru: Novecento(1994), dupa care Giuseppe Tornatore a realizat filmul Legenda pianistului de pe ocean, si Davila Roa (1996). In 1994 a infiintat, la Torino, Scuola Holden, dedicata creativitatii narative si artelor performative.

Edda Coza (n.1995, Bucuresti) este regizoare de teatru, presedinte al Asociatiei Tangent  si director de viziune si comunicare al SI festival. In 2018, a debutat la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova cu spectacolul FÊTE dupa piese de Molière. A montat spectacole la Teatrul National „I.L. Caragiale” (Improvizatie la Alma de Eugène Ionesco, Abuzarea publicului de Peter Handke), Teatrul Dramatic „Fani Tardini” (ROCK ART SHOW dupa Desene rupestre de Dumitru Solomon), Teatrul Excelsior (Baiatul cu sosete roz de Alex Gorghe), dar si spectacole pentru copii in cadrul Masterului de Pedagogie Teatrala de la UNATC „I.L. Caragiale” (Un Craciun fermecat, Tabloul vrajit, Paparuda). In 2023, a scris o piesa de teatru sonor, In capul tau, realizata in timpul unei rezidente de creatie a Teatrului Improbabil. E
MAUS este primul spectacol pentru care semneaza co-regia, alaturi de Dan Coza.

Dan Coza (n.1995, Satu Mare) este actor, pedagog teatral, director executiv al SI festival si membru al Asociatiei Tangent. A debutat in anul 2018, la Teatrul de Comedie, in spectacolul Noaptea ursului de Ignacio del Moral, regia Madalin Hincu. A jucat atat in teatre de stat, cat si in mediul independent, in spectacole regizate de Slava Sambris, Irina Craita-Mandra si Edda Coza. In perioada 2020 - 2022 a coordonat activitatile si proiectele Societatii Antreprenoriale Studentesti din cadrul UNATC „I.L. Caragiale”. Ca manager cultural si producator, a implementat si organizat o serie de proiecte culturale ale Asociatiei Tangent (POT junior art camp, POT si iarna!, SIT. site-specific art camp, Gradina Necuvintelor). Spectacolul EMAUS reprezinta debutul sau ca regizor de teatru.

Urmatoarele reprezentatii ale spectacolului EMAUS vor avea loc in 29 octombrie si 22 noiembrie 2024.


EMAUS

- premiera mondiala -


de Alessandro Baricco

traducerea: Gabriela Lungu

dramatizare colectiva coordonata de Edda Coza


Cu: Eduard Chimac, Irina Stefan, Vlad Crudu, Iustin Danalache, Tony Macpela


Regia: Edda Coza si Dan Coza

Coregrafia si miscarea scenica: Mariana Gavriciuc

Scenografia: Clara Pop

Muzica originala si sound design: Adrian Piciorea si raw creatives group

Lighting design: Dani Buglea

Graphic design: Karla Brosteanu

Foto: Albert Dobrin


Asistenta de regie: Delia Neculau

Asistenta de scenografie: Sofia Iorga

Regie tehnica: Dana Popescu

Sunet: Robert Anton

Lumini: Alex Ivan si Victor Paslari

Video: Mihnea Teodorescu

Recuzita: Viorel Stemate

Cabiniera: Ioana Bolea

Masinisti:  Ion Popescu, Cristi Dinu, Liviu Scaunasu si Nicolae Rucareanu


Multumiri speciale: Corrado D'Andrea si Anastasia Grigore


Co-productie Asociatia Tangent si Teatrul Excelsior
Parteneri: Teatrul National „I.L. Caragiale”, Asociatia Hearth, LiterNet

Proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Durata spectacolului: 2h (cu pauza)
Recomandare de varsta: 15+

Biletele se pot achizitiona atat online, direct din site-ul www.teatrul-excelsior.ro cat si in format fizic, de la casa de bilete a teatrului.

Pentru grupurile organizate de elevi, rezervarile se pot face la adresa de e-mail organizare@teatrul-excelsior.ro.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate