Proiectul expozitional este un exercitiu de rememorare a istoriei recente cu ajutorul martorilor arhitecturali si de intelegere a practicilor regimului comunist, care au generat schimbari radicale la nivelul intregii societati romanesti. Legatura dintre componenta umana si cea arhitecturala este explorata prin intermediul a noua studii care aduc in fata publicului povestile locuintelor si ale proprietarilor acestora, conturate pe fondul unei Romanii profund marcate de comunism.
Sectiunile expozitionale reflecta destinele unor importante personalitati de pe scena politica si culturala a societatii romanesti inainte de 1989. Cercetarea porneste de la Ansamblul Cotroceni, un caz complex al destinului unei cladiri din proprietatea statului, cu o istorie de peste 300 de ani, alterata de regim prin transformarea sa in Palat al Pionierilor.
Tematica exilului reuneste nume importante ale elitei romanesti. Alte doua sectiuni trateaza tema detentiei si urmarile acesteia. Expozitia se incheie cu un alt reprezentant al identitatii colective, dar si proprietate a Curtii Regale – Palatul Snagov, care devine un exponent al nomenclaturii comuniste si care nu mai reuseste sa isi recapete, in totalitate, identitatea.
Proiectul a fost realizat de Muzeul National Cotroceni impreuna cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, in parteneriat cu Casa Memoriala „Iuliu Maniu”, Muzeul Taranului Roman, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Arhivele Nationale ale Romaniei si Muzeul National de Arta Contemporana al Romaniei, cu sprijinul Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” – Bucuresti si Uniunea Arhitectilor din Romania.
Designul expozitional a fost realizat de Atelier Monograph.
Acest proiect este co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).
Expozitia „Istorii deturnate – destine rescrise. Patrimoniul construit din Bucuresti sub regimul comunist” va putea fi vizitata in perioada 10 octombrie 2024 – 16 februarie 2025, in cadrul turului complet al muzeului sau in cadrul turului expozitional, de marti pana duminica, in intervalul orar 9.00-17.00, doar in baza unei programari prealabile, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele de telefon 021.317.31.07 / 0725.518.381.
La intrarea in muzeu se va prezenta un act de identitate in original (C.I. sau pasaport).
. |