Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
Performing Austria & Romania la Festivalul Național de Teatru #34
(Muzică)
Teritoriu prin excelenta al creatiilor realizate impreuna, artele spectacolului sunt domeniul in care dialogul dintre artistii romani si austrieci genereaza unele dintre cele mai inovatoare proiecte artistice comune. La invitatia Festivalului National de Teatru si a UNITER – Uniunea Teatrala din Romania, Forumul Cultural Austriac si partenerii sai ofera un program complex offline si online, care propune noi abordari ale temei editiei cu numarul 34 a FNT –„Dramaturgiile posibilului”.
O expozitie, un spectacol, un performance, doua dezbateri despre proiecte performative, toate aducand laolalta sau avand legatura cu creatori romani si austrieci, pun in evidenta, la randul lor, o parte dintre criteriile echipei curatoriale a festivalului, formata din Mihaela Michailov, Calin Ciobotari si Ionut Sociu. Este vorba, in principal despre modul in care „dramaturgia devine un element decisiv al spectacolului”, despre constituirea „echipelor de creatie si a unei voci colective care pun in valoare dramaturgiile actuale”, dar si despre „deschiderea catre interdisciplinaritate”. Dincolo de toate acestea, insa, elementele programului „Performing Austria & Romania la FNT #34” vorbesc, in primul rand, despre modul in care ne raportam la trecut, la societatile pe care le modelam astazi impreuna cu ceilalti, precum si la oportunitatile oferite de viitor.

Programul „Performing Austria & Romania la FNT #34”

Expozitie – „Doar viorile au ramas - Alma si Arnold Rosé”

Vernisaj: 22 octombrie | 16:00 – ARCUB, sala Atelier
Expozitia poate fi vizitata in perioada: 19-27 octombrie 2024
INTRAREA LIBERA Detalii - http://bit.ly/ExpoRoseFNT

Expozitia este o incursiune in destinul tragic a doua personalitati de referinta ale scenelor muzicale si ale artelor spectacolului austriece si europene, cu o legatura familiala importanta cu Romania – Alma (1906-1944) si tatal ei, Arnold Rosé (1863-1946).  Arnold Rosé s-a nascut la Iasi, in 1863, inainte ca familia sa sa se mute la Viena si a fost unul dintre cei mai apreciati soliti ai timpului sau. Alma Rosé a creat si a dirijat orchestra de femei din lagarul de concentrare Auschwitz-Birkenau. Astfel, ea a reusit sa salveze vietile a numerosi muzicieni evrei inainte de a muri ea insasi in acel lagar, in 1944. Viorile celor doi muzicieni duc, insa, mai departe povestea lor.
Oferita de Haus der Geschichte Österreich (Muzeul de istorie recenta a Austriei) si de Forumul Cultural Austriac, expozitia „Doar viorile au ramas - Alma und Arnold Rosé” este prezentata cu sprijinul Teatrului Evreiesc de Stat, intr-un cadru scenografic supervizat de Adrian Damian, cu ocazia Bienalei de Scenografie Bucuresti.

Human Violines (c) Ioana Mischie

Prezentare de proiect cinematografic si de VR – „Matching Micro-Histories with Pioneering VR: Human Violins Prelude (Immersive Case Study)”
Prezentare si dezbatere cu regizoarea Ioana Mischie: 26 octombrie | 11:00 – ARCUB, sala Atelier
INTRAREA LIBERA

Expozitia „Doar viorile au ramas - Alma si Arnold Rosé” este insotita de o prezentare extinsa a dezvoltarii proiectului VR HUMAN VIOLINS PRELUDE, scris si regizat de Ioana Mischie. HUMAN VIOLINS PRELUDE este un proiect VR interactiv, despre puterea de transformare a muzicii in cele mai intunecate vremuri. A fost selectat in cadrul primei competitii Cannes Immersive, fiind considerat printre cele mai bune opt proiecte imersive din intreaga lume in anul 2024. Este prima co-productie romano-franceza in domeniul VR.
HUMAN VIOLINS PRELUDE urmareste povestea fictionalizata a unei fete, pe nume Alma, pasionata de sunetul viorii sale, publicul avand posibilitatea de a duce mai departe mostenirea muzicii ei.

Union Place(c) Jan Friese

Spectacol de teatru online: UNION PLACE – O SCURTA TRILOGIE
18-27 octombrie | online aici: http://bit.ly/PerformingAtFNT2024

Istorii de viata in care ne recunoastem cu totii pot fi descoperite intr-un text-sinteza a Europei noastre, imaginat de bine-cunoscuta autoare Elise Wilk si transpus scenic de regizorul Alexandru Weinberger-Bara in spectacolul „Union Place – o scurta trilogie”, coproductie a Schauspielhaus Salzburg (Austria), Escher Theater (Luxemburg) si Teatrul National „Mihai Eminescu” din Timisoara (Romania). Cu ocazia Festivalului National de Teatru 2024, Forumul Cultural Austriac din Bucuresti prezinta versiunea online a acestui spectacol pe pagina dedicata de pe site-ul sau.
Spectacolul este un triptic care introduce spectatorul in vietile catorva europeni din diferite parti ale continentului. Aceste „povesti de viata oscileaza intre Est si Vest, intre prezent si trecut, (...) intr-un caleidoscop sonor romano-germano-englez care acopera, cu umor si sensibilitate, un continent interconectat la nivel interpersonal, cu mult inainte sa fi devenit o unitate geo-politica”, precizeaza Teatrul National din Timisoara.

Discutie offline - CREATING (A) „UNION PLACE”, cu realizatori ai spectacolului UNION PLACE: Elise Wilk, Alexandru Weinberger-Bara, Codruta Popov
24 octombrie, ora 11.00, Pavilion 32, Institutul Goethe Bucuresti (Calea Dorobantilor 32)

Spectacolul UNION PLACE – O SCURTA TRILOGIE este un caz important de studiu despre dezvoltarea unor noi moduri de cooperare teatrala europeana cu impact atat in interiorul comunitatii teatrale, dar care poate conduce si la consolidarea coeziunii continentale.

HOLY HYDRA (c) FFCA

Performance online - HOLY HYDRA @TIMISOARA
18-27 octombrie | online aici: http://bit.ly/PerformingAtFNT2024

Realizat de colectivul artistic austriac DIE HYDRA, performance-ul „Holy Hydra” are un concept original, aflat la intersectia mai multor genuri de avangarda ale artelor spectacolelor – dans contemporan, performance, instalatie video, muzica traditionala si contemporana etc. Spectacolul a avut o reprezentatie speciala unica, online, cu ocazia Timisoara 2023 - Capitala Europeana a Culturii, la Biserica Reformata Mileniul Nou din Timisoara, pe data de 13 octombrie 2023. Cu ocazia Festivalului National de Teatru 2024, performance-ul poate fi urmarit in exclusivitate pe pagina dedicata de pe site-ul Forumului Cultural Austriac.


Partenerii media ai FCA – Radio Romania Cultural, Agerpres, Observator Cultural, RFI Romania, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Hermannstädter Zeitung, Agentia Rador, Revista Igloo, Radio Bukarest, Zile si Nopti, Bookhub.ro, Revista Zeppelin, Modernism.ro, Revista culturala Leviathan, Spotmedia.ro, LiterNet, Munteanu recomanda, Bel-Esprit, Verbs describe us, Urban Things


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate