Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
Festivalul Internațional ProPatria - Tinere Talente Românești - 14 își încheie călătoria la Ateneul Român cu un concert de gală susținut de soprana Teodora Gheorghiu și bas-baritonul Sorin Coliban
(Muzică)
Festivalul International ProPatria. Tinere Talente Romanesti, ajuns la cea de-a 14-a editie, isi va incheia periplul european cu un concert de gala si Gala Premiilor de Excelenta ProPatria, la Ateneul Roman din Bucuresti, pe 28 octombrie 2024, de la ora 19:00.
Dupa ce a adus cultura romana mai aproape de comunitatile din diaspora, traversand sase tari europene – Italia, Franta, Turcia, Germania, Austria si Romania – festivalul isi incheie editia din acest an pe scena prestigioasa a Ateneului Roman cu un concert sustinut de soprana Teodora Gheorghiu si bas-baritonul Sorin Coliban, alaturi de Orchestra Filarmonicii George Enescu dirijata de Constantin Adrian Grigore.

Biletele se gasesc online aici: Concert simfonic - OVE.ro

Programul este unul ales pentru toate gusturile si abordeaza un repertoriu vast si variat care include piese pentru toate preferintele muzicale din repertoriul international si romanesc, de la arii celebre din Nunta lui Figaro, Don Giovanni si Cenusareasa, duete romantice din operete precum Vaduva vesela pana la compozitii de inspiratie folclorica de Tiberiu Brediceanu.

Concertul de la Bucuresti, organizat de Asociatia culturala romano-italiana PROPATRIA din Roma in parteneriat cu Filarmonica ”George Enescu”, poate fi privit si ca o avanpremiera a Turneului National ”Zambetul Muzicii”, turneu cameral cu chansons, lieduri, arii si duete celebre de opera, pe care Teodora Gheorghiu si Sorin Coliban alaturi de pianista Diana Ionescu il vor sustine in luna noiembrie in mai multe orase din Romania (Brasov, Galati, Timisoara, Deva, Ploiesti, Bistrita).

Concertul din seara de 28 octombrie va fi urmat de Gala Premiilor de Excelenta ProPatria, distinctii acordate pentru sprijinul pentru cultura romana si tinerele talente, dupa cum spunea Mioara Moraru, presedintele Festivalului International Propatria:
Editia din acest an a Festivalului ProPatria a demonstrat inca o data puterea artei de a uni oameni si culturi. Premiile pe care le vom acorda la Gala de Excelenta sunt o recunoastere a dedicarii extraordinare a celor care au sustinut aceasta calatorie muzicala prin Europa. De la Excelenta Sa, doamna Simona Miculescu, Ambasadoarea Romaniei la UNESCO, Excelenta Sa, doamna Gabriela Dancau, Ambasadoarea Romaniei in Italia, pana la dirijorul Cristian Mandeal, promotor si mentor al Orchestrelor Nationale de Tineret ale Romaniei, prof.univ.dr. Diana Mos, rectorul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti si ajungand la cei care au amplificat mesajul nostru, precum postul Radio Romania Cultural, prin managerul sau, Radu Croitoru, sau Giulio Bertola, presedintele Cofindustria Romania fiecare premiat a jucat un rol esential in promovarea tinerelor talente romanesti si a valorilor noastre culturale pe scena internationala. Acest festival nu este doar despre muzica, este despre construirea de punti intre oameni si celebrarea excelentei romanesti in toata diversitatea sa” (Mioara Moraru)

Pe 23 octombrie, la Auditorium del Seraphicum din Roma va avea loc penultimul eveniment al festivalului, Gala Premiilor de Excelenta Propatria, ce va cuprinde un recital sustinut de Matei Labunt (Romania /Germania) si Annastella Gibboni (vioara/Italia), castigatori ai Premiului Special Propatria, acordat in cadrul concursului “International Competition for Youth Dinu Lippatti” si spectacolul de balet sustinut de Studioul de balet pentru copii si tineret al Operei Nationale Bucuresti.

Un eveniment multidisciplinar, Festivalul International ProPatria s-a remarcat si in acest an prin diversitatea sa, oferind 10 concerte de muzica clasica, opera si jazz, expozitii, proiectii de film, intalniri inedite intre muzicieni din toate colturile lumii. Aceste evenimente au pus in valoare identitatea culturala romaneasca si au evidentiat excelenta artistilor din diaspora.

Printre momentele notabile din festival se numara recitalul mezzosopranei Ruxandra Donose si al pianistului Sergiu Tuhutiu sustinut pe 14 octombrie la Bank Austria Salon din Viena, sau concertul "Un Artist, un pian si un tambal" sustinut de pianistul Catalin Raducanu pe 16 octombrie,  la Milano.
Pentru detalii complete despre programul festivalului accesati pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/propatriafestival si www.propatriavox.it
Festivalul International ProPatria Tinere Talente a fost organizat cu sprijinul financiar al Departamentului Romanilor de Pretutindeni, ramanand fidel misiunii sale de a promova valorile culturale romanesti dincolo de granitele tarii.

PROGRAM MUZICAL concert Ateneu

Gala finala a Festivalului International Propatria – Tinere Talente Romanesti
Orchestra Filarmonicii ”George Enescu”

Dirijor Constantin Adrian Grigore
Teodora Gheorghiu - soprana
Sorin Coliban - bariton

G. Rossini - Uvertura operei ”Cotofana Hoata”
G. Rossini - „Sia qualunque delle figlie“, aria lui Don Magnifico din opera ”La Cenerentola”
G. Rossini   - „All'ombra amena“, aria Corinnei din opera ”Viaggio a Reims”
B. Bartok - 7 dansuri romanesti
G. Enescu - 7 Chansons Clemént Marot - Languir me fais +  Changeons propos  
T. Brediceanu - ”Doina stancutei”
W.A. Mozart - Uvertura operei ”Nunta lui Figaro”
W. A. Mozart - “Non piu andrai farfallone amoroso” din opera ”Nunta lui Figaro”
W. A. Mozart - “La ci darem la mano”, duet Zerlina & Don Giovanni din opera ”Don Giovanni”
E. Doga - ”Valsul Gramofon”
F. Lehár - “Lippen schweigen”, duet Hanna & Danilo - din opereta ”Die lustige Witwe”

Realizat de Asociatia culturala romano-italiana PROPATRIA din Roma in parteneriat si cu patronajul Ambasadei Romaniei in Republica Italiana, Ambasada Romaniei in Republica Franceza, Ambasada Romaniei in Germania, Ambasada Romaniei in Turcia, Ambasada Romaniei in Austria, Consulatul General al Romaniei la Milano, in parteneriat cu Accademia di Romania in Roma, ICR Paris, ICR Istanbul, ICR Viena, ICR Berlin, Conservatorul de Muzica Santa Cecilia din Roma, Filarmonica George Enescu, Comune di Roma, Concursul International de Canto George Enescu de la Paris, Asociatia Noesis Paris, Asociatia PropatriaVOX din Focsani, Hubart Agency, ClassicArt Events, Asociatia ProContemporania, International Music Competition for Youth “Dinu Lipatti”, Confindustria Romania

Teodora Gheorghiu (c) Radu Chindris

Soprana Teodora Gheorghiu a absolvit cursurile Academiei de muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, destinul ei muzical fiind influentat in mod direct de marele José Carreras, care a remarcat-o in cadrul concursului Julián Gayarre International Singing Competition., oferindu-i o bursa de studii care i-a schimbat definitiv cursul carierei. Ulterior, a castigat mai multe competitii, fiind laureata, intre altele, a Concursului International “George Enescu” de la Bucuresti, dar si a prestigioasei Queen Elizabeth Competition si a primit bursa de studii Herbert von Karajan.
A debutat pe scena muzicala internationala la Opera de Stat din Viena, la doar 25 de ani, unde a cantat ca solista intre 2007 si 2010. Din anul 2010, a decis sa isi continue cariera ca artist freelancer. Acesta a fost momentul cand dirijorul Christophe Rousset i-a propus sa realizeze un album, ca omagiu al celebrei soprane Anna de Amicis care a trait in secolul al XVIII-lea. Albumul, publicat de casa de discuri Harmonia Mundi, include inregistrari in premiera cu arii din Mozart, Gluck, Borghi, Cafaro si Myslivecek.
Talentul Teodorei Gheorghiu nu se limiteaza doar la genul operei. Soprana este pasionata si de lied si a oferit numeroase recitaluri cu programe variate, iar in 2013 a publicat al doilea album, Art Nouveau, cu lieduri de Strauss, Zemlinsky, Ravel si Respighi. In anul 2018 a revenit in Romania pentru un turneu extraordinar de recitaluri in mai multe orase ale tarii, iar in 2023, alaturi de pianista Diana Ionescu, a sustinut Turneul national de lieduri Franz Schubert.

Sorin Coliban

Bas-baritonul Sorin Coliban a absolvit Academia de muzica din Bucuresti, studiind apoi timp de sase ani cu Georgeta Balan si perfectionandu-si tehnica vocala pentru repertoriul Rossinian in cadrul Accademiei Rossiniana din Pesaro, sub indrumarea maestrului Alberto Zedda.
Sorin Coliban a debutat la Opera de Stat din Viena in 2004. Din 2004 pana in 2009 a fost membru al ansamblului de la Volksoper din Viena. Si-a indeplinit unul dintre visurile sale de o viata cand a participat la celebrul Festival Richard Wagner de la Bayreuth in 2013 in doua opere (“Aurul Rinului” si “Siegfried”) din cadrul unei productii a tetralogiei “Inelul Nibelungilor”, dirijata de Kirill Petrenko si regizata de Frank Castorf. În anul 2015 a debutat la Filarmonica din Berlin si la Budapesta, in cadrul Festivalului Zilele Wagner unde a revenit in 2022. A participat in trei productii la Opera Scala din Milano in perioada 2021 - 2022.
A colaborat cu multi dirijori, printre care Franz Welser-Möst, Alberto Zedda, Bernard Haitink, Antonio Pappano, Zubin Mehta, Riccardo Chailly, Kent Nagano, Pinchas Steinberg, Mark Elder, Richard Bonynge, Seiji Ozawa, Cristian Mandeal, Bertrand de Billy, Louis Langrée, Kirill Petrenko, James Conlon si Daniele Gatti.
Coliban este, de asemenea, un experimentat interpret de lied si oratoriu. În aprilie 2012 a debutat cu un recital de lieduri la Musikverein din Viena, acompaniat de pianista Kathleen Kelly, cu multe lucrari in prima auditie austriaca si de asemenea, cu o prima auditie mondiala a compozitorului Albin Fries. Repertoriul sau vocal-simfonic include Requiem-ul lui Verdi, Simfonia a 9-a de Beethoven, Simfonia a 8-a de Mahler, Pasiunile lui Bach si Elias de Mendelssohn.

PROGRAM FESTIVALUL INTERNATIONAL PROPATRIA 2024

ROMA

Conferinta de presa de lansare Festival si prezentare de film
Roma - 18.09.2024, Accademia di Romania in Roma

Concert sustinut de pianista Mara Dobrescu (Romania / Franta), violistul Razvan Popovici (Romania /Germania) si mezzosoprana Roxana Constantinescu (Romania/Austria)
Roma - 18.09.2024, Ambasada Romaniei din Italia, in colaborare cu Ambasada Romaniei in Italia si Accademia di Romania.

ISTANBUL

Carmen’s Carma - Concert jazz, sustinut de Ramona Horvath, pianist Jazz (Romania /Franta), Nicolas Rageau, contrabas si bateristul Antoine Paganotti (Franta)
Istanbul - 22.09.2024, Nardis Club Jazz, Istanbul in colaborare cu ICR Istanbul

ROMA
Ansamblul PlaCello in Cetatea Eterna, concert sustinut de violoncelistii Razvan Suma, Ella Bokor, Soma David, Mircea Marian (Romania).
Roma - 4.10.2024, Sala Baldini, Roma

BERLIN

Concert sustinut de pianistul Cristian Niculescu (Romania /Germania), violoncelistul Radu Nagy (Romania /Germania) si baritonul Alexandru Chiriac (Romania)
Berlin - 06.10.2024

PARIS
Recital de pian Ingmar Lazar (Romania /Franta)
Paris - 8.10.2024, Theatre le Ranelagh, Paris in colaborare cu ICR Paris

VIENA
Concert sustinut de mezzo-soprana Ruxandra Donose (Romania /Austria) si pianistul Sergiu Tuhutiu (Romania)
Viena - 14.10.2024, Bank Austria Salon, in colaborare cu ICR Viena

MILANO

Un Artist, un pian si un tambal, concert sustinut de pianistul Catalin Raducanu (Romania)
Milano – 16.10.2024, Villa Ghirlanda Silva, in colaborare cu Consulatul General al Romaniei la Milano

ROMA

Gala Premiilor de Excelenta Propatria cu Recital de pian Matei Labunt (Romania /Germania) si Annastella Gibboni (vioara/Italia), castigatori ai Premiului Special Propatria, acordat in cadrul concursului “International Competition for Youth Dinu Lippatti” si spectacolul de balet sustinut de Studioul de balet pentru copii si tineret al Operei Nationale Bucuresti.
Roma - 23.10.2024, Auditorium del Seraphicum, Roma.

BUCURESTI

Concert extraordinar de inchidere festival si Gala Premiilor de Excelenta, sustinut de Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijor Constantin Adrian Grigore, solisti Teodora Gheorghiu, Soprana (Romania /Elvetia) si Sorin Coliban, bariton ( Romania/Austria).

Bucuresti - 28.10.2023, Ateneul Roman din Bucuresti, in colaborare cu Filarmonica „George Enescu


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate