Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
mind-moving - o instalație performativă care invită la reflecție, între 1 - 3 noiembrie, la Palatul Ștefania din Timișoara
(Viață)
Proiectul mind-moving, initiat de Indie Box, este unul dintre cele mai complexe programe de terapie prin arta desfasurate in Romania ultimilor ani, adresandu-se unui public divers si dezvoltand productii artistice inspirate de intalnirile cu acestia. In perioada 2022-2024, echipa proiectului, care aduna expertiza atat din partea artistilor, cat si din partea terapeutilor, a organizat 48 de ateliere si 4 spectacole de improvizatie si dans contemporan in doua spitale de psihiatrie din Romania, cat si o rezidenta de creatie artistica si o instalatie performativa care a fost expusa pana acum in Bucuresti, Norvegia si Italia.
Aceasta instalatie produsa de Indie Box va fi deschisa curand si publicului timisorean, intre 1 si 3 noiembrie, la Palatul Stefania, prin proiectul mind-moving tour, co-organizat de catre Asociatia Entuziart - Art Terapie si AREAL  spatiu pentru dezvoltare coregrafica. Programul este astfel: 1 noiembrie, 19:00 - 21:00, 2 si 3 noiembrie, 18:00 - 20:00, accesul publicului este gratuit si este recomandata inscrierea in prealabil in formularul de aici: https://forms.gle/AVSafd8F51ghgYwb7  
    
Instalatia mind-moving porneste de la o intrebare pe cat de simpla in formulare, pe atat de complexa in potentialele raspunsuri: „Daca ai fi trait viata altcuiva, crezi ca mintea ta ar fi functionat la fel?” Subtextul conceptual este ca personalitatea si perceptia fiecarui individ sunt rezultatul unei increngaturi complicate de stimuli si relatii, iar din aceasta tensiune, mintea cu mecanismele sale interioare se defineste intocmai ca amprentele degetelor - niciodata la fel, de la un caz la altul. Expozitia este asadar construita ca un spatiu de reflectie si oglindire asupra acestor nenumarate cai de a fi in lume, iar corpurile performerilor se supun unor logici de functionare inspirate din tulburarile mentale, legandu-le de trairi universale cu potential creativ, emotional si spiritual pozitiv. Publicul este invitat sa-si croiasca propria cale spre empatie si intelegere, instalatia putand fi vizitata timp de doua ore in fiecare zi, in ritm propriu, alternand intre observatie, reflectie si integrare cu sprijinul dans-terapeutei Loredana Larionescu.

ateliere mind-moving Louis Turcanu @Seba Tataru

Nu este prima oara cand echipa mind-moving lucreaza la Timisoara in acest an. In luna august, Alexandra Girbea, care a fost invitata sa se alature artistic proiectului, a condus o serie de cinci ateliere intensive in vederea pregatirii unui flash-mob intitulat Falling Grounds, care a fost pus in practica cu ocazia evenimentului de Celebrare a orasului. In acelasi timp, coregrafele Cristina Lilienfeld si Alexandra Balasoiu, initiatoare ale proiectului, au sustinut un atelier de expresivitate si tehnica de dans contemporan adresat profesionistilor dornici sa se apropie de metodologiile adunate pe parcursul anilor in cercetarea multidisciplinara mind-moving.

Acest atelier a functionat si ca un proces de casting in cautarea unui nou colaborator din Timisoara, care sa se alature echipei in urmatoarele evenimente si iteratii ale proiectului, impreuna cu Alexandra Girbea. Robert-Matheas Popa, in varsta de 21 de ani, a fost performerul ales, atat pentru abilitatile sale practice din sfera dansului contemporan, artei actorului si acrobatiei, cat si prin prisma potrivirii de mentalitate in raport cu inspiratia proiectului - spectrul larg de reactii si de adaptari la realitate, problematizarea ideii de „normalitate” si renuntarea la etichetele si stereotipurile asociate persoanelor care percep realitatea printr-un filtru ce poate fi definit ca fiind patologic.

ateliere mind-moving Louis Turcanu @Seba Tataru

Robert-Matheas si Alexandra Girbea au inceput apropierea de proiect prin participarea la o serie de ateliere cu copiii de la Clinica de Neuropsihiatrie Infantila de la Spitalul „Louis Turcanu” din Timisoara, conduse in cadrul proiectului de dans-terapeuta Anca Lupulescu si art-terapeuta Cristina Bratu. In prezent, cei doi performeri se afla intr-o rezidenta de pregatire a instalatiei la AREAL - Spatiu pentru Dezvoltare Coregrafica, unde, prin intalniri zilnice cu echipa de proiect se apropie din ce in ce mai mult de specificitatea teritoriilor performative care urmeaza sa fie deschise la Timisoara.

mind-moving @Cristina Matei

mind-moving este o chemare la empatie, intelegere si destigmatizare, transformand perspectivele asupra sanatatii mintale dinspre o mentalitate de etichetare inspre una de explorare a experientelor umane autentice.
mind-moving a inceput in 2022, ca un proiect initiat si organizat de Indie Box, in parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiana a Compozitorilor si Textierilor, Asociatia Entuziart si Profeti ART SRL.

mind-moving este un proiect finantat prin Granturile SEE 2014-2021 in cadrul Programului RO-CULTURA, desfasurat  in perioada decembrie 2022 - februarie 2022.
mind-moving tour duce mai departe metodologiile si produsele artistice ale proiectului in Timisoara, Perugia si Helsinki printr-un efort colectiv al Asociatiei Entuziart si Areal - Spatiu pentru Dezvoltare Coregrafica.

mind-moving @Cristina Matei

mind-moving @Cristina Matei

mind-moving @Cristina Matei

Parteneri: Indie Box, Asociatia noi Re-cream, Clinica de Neuropsihiatrie Infantila de la Spitalul “Louis Turcanu”.

Proiect finantat de Municipiul Timisoara prin Centrul de Proiecte si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.





.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate