Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
Turneul Naţional „Zâmbetul Muzicii” - soprana Teodora Gheorghiu, bas - baritonul Sorin Coliban şi pianista Diana Ionescu, între 6 şi 18 noiembrie pe scene din România
(Muzică)
Doua personalitati ale scenei lirice internationale, soprana Teodora Gheorghiu si bas-baritonul Sorin Coliban, revin in tara din Elvetia si Austria. Acestia se reunesc intr-un turneu national extraordinar in care prezinta un program de chansons, lieduri, arii si duete celebre de opera in mai multe orase din Romania, parcurgand cu un zambet in coltul gurii o altfel de istorie a cantului vocal.
Turneul National Zambetul muzicii va aduce pe scena doi artisti nascuti si formati din punct de vedere muzical in Romania, soprana Teodora Gheorghiu, stabilita in Elvetia si bas-baritonul Sorin Coliban, stabilit in Austria, acompaniati de pianista Diana Ionescu, intr-o serie de recitaluri care continua traditia turneului pe care Teodora Gheorghiu il realizeaza de mai multi ani in tara.

Avanpremiera turneului a avut loc la Ateneul Roman din Bucuresti pe 28 octombrie, de la ora 19:00, ca parte a Galei Propatria 2024, in care Teodora Gheorghiu si Sorin Coliban au cantat alaturi de Orchestra Filarmonicii George Enescu, condusa de Constantin Adrian Grigore.

Dupa aceasta prima intalnire pe scena Ateneului, cei doi muzicieni vor calatori, in luna noiembrie, prin mai multe orase din tara alaturi de pianista Diana Ionescu, pentru a prezenta un program atractiv.  Asadar, "Zambetul muzicii" nu este doar un turneu, ci o invitatie la bucurie prin intermediul muzicii, unde arii celebre sunt interpretate intr-o maniera atragatoare si plina de caldura.

Programul ales pentru toate gusturile abordeaza un repertoriu vast si variat care include piese pentru toate preferintele muzicale: arii celebre din opere precum Cenusareasa si Don Giovanni, duete romantice din operete precum Vaduva vesela, piese franceze rafinate semnate de Duparc si Hahn, compozitii romanesti indragite ale lui Tiberiu Brediceanu si melodii populare prelucrate de Constantin Brailoiu.

Turneul, care va strabate Romania, ajungand la Brasov, Galati, Timisoara, Deva, Ploiesti si Bistrita va continua cu doua reprezentatii internationale la Lausanne si  Roma, cu un final extraordinar la Bucuresti, pe 4 decembrie.

Cele doua reprezentatii din Elvetia si Italia, precum si recitalul de gala de la Bucuresti, in care cei trei vor canta impreuna cu Ruxandra Donose si Sergiu Tuhutiu si Leontina Vaduva si Catalin Raducanu, fac parte din proiectul Turnee de poveste pretutindeni si sunt finantate de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni.
Detalii pe site: https://turneedepoveste.ro/zambetulmuzicii


AVANPREMIERA
28 octombrie, ora 19:00 - Bucuresti, Ateneul Roman, cu Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijata de Constantin Adrian Grigore, in cadrul Galei Propatria 2024

ITINERARIU Turneu National
6 noiembrie – Brasov, Sala Patria
9 noiembrie – Galati, Teatrul de Opera si Opereta “Nae Leonard” -  in Festivalul International „Leonard”, editia a 20-a  
11 noiembrie – Timisoara, Opera Romana - Gala „Corneliu Coposu”
13 noiembrie – Deva, Sala Pro Arte
15 noiembrie – Ploiesti, Sala Filarmonicii
17 noiembrie – Bistrita, Palatul Culturii

Sorin Coliban - Zambetul Muzicii la Ateneu

TURNEE DE POVESTE PRETUTINDENI
25 noiembrie 2024 – Lausanne, Christ Church (Eglise Anglicane)
1 decembrie - Roma, Sala Accademica Conservatorio di Musica “S. Cecilia” di Roma
4 decembrie - Bucuresti, Ateneul Roman (impreuna cu Ruxandra Donose & Sergiu Tuhutiu si Leontina Vaduva & Catalin Raducanu)

PROGRAM MUZICAL RECITAL
G. Rossini - „Sia qualunque delle figlie“, aria lui Don Magnifico din opera Cenusareasa
G. Rossini - „All’ombra amena”, aria Corinnei din opera Il Viaggio a Reims
H. Duparc - “Chanson triste”
H. Duparc - “Phidylé”
E. De Curtis - “Non ti scordar di me”
W. A. Mozart - “La ci darem la mano”, duet Zerlina & Don Giovanni din Don Giovanni
R. Hahn -  “À Chloris”
R. Hahn - “Quand je fus pris au Pavillon”
C. Brailoiu - “Le Menuisier”
C. Brailoiu - “Les oiseaux”
F. Donceanu - “Balci in Aldebaran”
Eliade - Revedere  - „Codrule , codrutule …“
T. Brediceanu - “Doina Stancutei”
F. Lehár - “Lippen schweigen”, duet Hanna & Danilo din opereta Vaduva vesela

Sorin Coliban si Teodora Gheorghiu la Ateneu

Producator: Pro Contemporania
Partener de traditie: JTI
Sponsor : Grand Hotel Continental
Partener media principal: Radio Romania
Partener: The Culture Club
Parteneri culturali: Institutul Cultural Roman, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Centrul National de Arta Tinerimea Romana

Parteneri culturali si organizatori locali: Filarmonica George Enescu din Bucuresti, Filarmonica Brasov, Teatrul National de Opera si Opereta “Nae Leonard” Galati, Fundatia Corneliu Coposu, Opera din Timisoara, Centrul Cultural Dragan Muntean Deva, Primaria Municipiului Deva, Colegiul National Decebal din Deva, Asociatia Culturala Dobondi Art, Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiesti, Primaria Municipiului Bistrita, Centrul cultural George Cosbuc din Bistrita, Palatul Culturii din Bistrita, Asociatia pentru comunicare, transparenta si arta ACTA, Asociatia culturala Culture Joy, Asociatia culturala romano-italiana Pro Patria, Odv.

Portret Teodora Gheorgiu

Soprana Teodora Gheorghiu a absolvit cursurile Academiei de muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, destinul ei muzical fiind influentat in mod direct de marele José Carreras, care a remarcat-o in cadrul concursului Julián Gayarre International Singing Competition. Desi nu a castigat acest concurs, Carreras i-a oferit o bursa de studii care i-a schimbat definitiv cursul carierei. Ulterior, a castigat mai multe competitii, fiind laureata, intre altele, a Concursului International “George Enescu” de la Bucuresti, dar si a prestigioasei Queen Elizabeth Competition si a primit bursa de studii Herbert von Karajan.

A debutat pe scena muzicala internationala la Opera de Stat din Viena, la doar 25 de ani, unde a cantat ca solista intre 2007 si 2010. La Opera din Viena a interpretat roluri ca Adele („Liliacul”), Regina Noptii („Flautul fermecat”), Nanetta („Falstaff”), Fiakermilli („Arabella”), Adina („Elixirul dragostei”), Elvira („Italianca in Alger”), Sophie („Werther”), Eudoxie („La juive”). A colaborat cu nume sonore ale scenei muzicale internationale, ca Juan Diego Florez, Neil Shicoff, Leo Nucci, Ramón Vargas, Seiji Ozawa, Adam Fischer, Marco Armiliato, Bertrand de Billy sau Franz Welser- Möst.

Dupa colaborarea cu Opera de Stat din Viena, in 2010, a decis sa isi continue cariera ca artist freelancer. Acesta a fost momentul cand dirijorul Christophe Rousset i-a propus sa realizeze un album, ca omagiu al celebrei soprane Anna de Amicis care a trait in secolul al XVIII-lea. Albumul, publicat de casa de discuri Harmonia Mundi, include inregistrari in premiera cu arii din Mozart, Gluck, Borghi, Cafaro si Myslivecek. A fost numit Discul lunii de catre International Record Review si de Opera Magazine si a fost Discul saptamanii la BBC Radio timp de trei saptamani la rand.

In ultimul deceniu a aparut pe multe scene de opera in rolul Mimì din Boema de Puccini, in rolul Contesei in „Nunta lui Figaro” de Mozart (pe care l-a abordat si intr-un turneu sustinut in Japonia), in rolul Violeta din „Traviata” de Verdi, Nedda din „Paiate” de Leoncavallo si nu numai.

Talentul Teodorei Gheorghiu nu se limiteaza doar la genul operei. Soprana este pasionata si de lied si a oferit numeroase recitaluri cu programe variate, iar in 2013 a publicat al doilea album, Art Nouveau, cu lieduri de Strauss, Zemlinsky, Ravel si Respighi, ca expresii emblematice ale Jugendstil in muzica. In anul 2018 a revenit in Romania pentru un turneu extraordinar de recitaluri in mai multe orase ale tarii, iar in 2023, alaturi de pianista Diana Ionescu, a sustinut Turneul national de lieduri Franz Schubert.

Portret Sorin Coliban

Bas-baritonul Sorin Coliban a absolvit Academia de muzica din Bucuresti, studiind apoi timp de sase ani cu Georgeta Balan si perfectionandu-si tehnica vocala pentru repertoriul Rossinian in cadrul Accademiei Rossiniana din Pesaro, sub indrumarea maestrului Alberto Zedda.
Sorin Coliban a debutat la Opera de Stat din Viena in 2004. Din 2004 pana in 2009 a fost membru al ansamblului de la Volksoper din Viena. Si-a indeplinit unul dintre visurile sale de o viata cand a participat la celebrul Festival Richard Wagner de la Bayreuth in 2013 in doua opere (“Aurul Rinului” si “Siegfried”) din cadrul unei productii a tetralogiei “Inelul Nibelungilor”, dirijata de Kirill Petrenko si regizata de Frank Castorf. In anul 2015 a debutat la Filarmonica din Berlin si la Budapesta, in cadrul Festivalului Zilele Wagner unde a revenit in 2022. A participat in trei productii la Opera Scala din Milano in perioada 2021 - 2022.
A colaborat cu multi dirijori, printre care Franz Welser-Möst, Alberto Zedda, Bernard Haitink, Antonio Pappano, Zubin Mehta, Riccardo Chailly, Kent Nagano, Pinchas Steinberg, Mark Elder, Richard Bonynge, Seiji Ozawa, Cristian Mandeal, Bertrand de Billy, Louis Langrée, Kirill Petrenko, James Conlon si Daniele Gatti.
Coliban este, de asemenea, un experimentat interpret de lied si oratoriu. In aprilie 2012 a debutat cu un recital de lieduri la Musikverein din Viena, acompaniat de pianista Kathleen Kelly, cu multe lucrari in prima auditie austriaca si de asemenea, cu o prima auditie mondiala a compozitorului Albin Fries. Repertoriul sau vocal-simfonic include Requiem-ul lui Verdi, Simfonia a 9-a de Beethoven, Simfonia a 8-a de Mahler, Pasiunile lui Bach si Elias de Mendelssohn.

Portret Diana Ionescu

Pianista Diana Ionescu, dupa ce a absolvit Liceul „George Enescu”, unde a studiat pianul cu Olga Szell, a fost admisa la clasa lui Dan Grigore la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, unde a studiat si cu Steluta Radu, Sandu Sandrin si Dinu Ciocan. In 2003 s-a mutat in Marea Britanie, ca sa isi continue studiile cu Ronan O'Hora, Joan Havill si Marc Racz la Birmingham Conservatoire si Guildhall School of Music and Drama. Si-a perfectionat arta pianistica cu Viktor Merzhanov la Conservatorul Tchaikovsky de la Moscova, cu Alexis Weissenberg la Engelberg, cu Dmitri Bashkirov la Chapelle Reine Elisabeth de la Bruxelles si la Madrid, si cu Richard Goode la New York.
Castigatoare a Marelui Premiu al Concursului International de Pian „George Enescu” din 2001, si ultimul pianist roman care a reusit aceasta performanta, Diana Ionescu se bucura de o activitate internationala ca solista, muzician de camera, pedagog si director de festival.
A fost distinsa cu Premiul Alexis Weissenberg si Premiul EWLE al Radioului Elvetian pentru Best Live Recording, Premiul II la Missouri Southern International Piano Competition SUA si Concursul International Lory Wallfisch, Glass Sellers Trophy si Premiul I la Romantic Piano Competition Londra, cat si cu Diploma Ambasadorului pentru servicii aduse culturii romanesti in strainatate.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate