„Matca” - gustul luminii de dinaintea nașterii | |
(Teatru) |
Spectacol produs de Teatru la Mustata si gazduit de Teatrul National Bucuresti ce va avea avanpremiera pe 4 noiembrie si premiera pe 25 noiembrie. In „Matca”, am descoperit, o legatura unica intre copilarie, credinta si puritatea omului simplu, care are raspunsuri mai apropiaate de adevar decat cei care, odata cu „maturizarea” si inregimentarea in sistem, se cred atotstiutori. |
Intr-o lume agonizanta, epuizata de conflicte, pandemii, mizerii cotidiene, care si-a pierdut directia si nu isi regaseste nucleul, scopul tuturor personajelor pe care le-am descoperit si inventat, inspirat de acest text, este sa protejeze „Matca” - „Viata”.
O poveste a nasterii si a vietii, echilibru, traditie, continuitate; sfarsit si inceput, intr-un cuvant: Matca. In acest spectacol, inspirat de scrierea varului nostru, Marin Sorescu, intelegem ca niciodata nu suntem singuri, intelegem ca in noi toti sunt mai multi, atat timp cat perpetuarea vietii, creatia si procreatia, este respectata, protejata, cultivata.
In spectacolul nostru, scopul principal al personajelor este sa protejeze viata. Toate aceste personaje izvorate din „Matca” alcatuiesc un intreg: se sustin reciproc atunci cand le este greu, lupta impreuna pentru o respiratie, pentru „gustul luminii, de dinainte de a ne naste”. - Marcel Top, regizor
Promisiune dupa promisiune, cautare dupa cautare, viata dupa viata, totul se regaseste intr-un cer universal, intr-o mare infinita in care respiram ca sa traim, ca sa iubim, ca sa evadam, ca sa ne salvam de neuitarea „gustului luminii de dinaintea nasterii.”. „Matca” inseamna, in primul rand, lupta pentru o respiratie, singurul act omenesc care poate fi opus cataclismelor devastatoare si pieirii definitive. Aceea care da nastere si perpetueaza scanteia vietii este femeia, protagonista acestei piese care desi are nume, invinge, nu ca o persoana singularizata, ci ca anonima, ca matrice („matca”) responsabila de destin.
„Acum am o datorie fata de viata si fata de lume- sunt MAMA”. De aici pana la jertfa drumul este scurt si neted. Irina moare, ca altcineva sa respire mai departe.
Oamenii care nu mai zambesc, mor incetul cu incetul. Sa incercam sa zambim, sa zambim! ...Oamenii e musai sa se distreze, sa nu-i ia jalea, sa-si traiasca viata. Oamenii cand nu mai zambesc, se ofilesc zi de zi, incetul cu incetul. Sa incercam sa zambim, sa zambim...! Ba chiar sa radem... Intelegand ca orice Sfarsit, e un Inceput!” - Marin Sorescu
Premiera absoluta a operei magistrale „Matca” de Marin Sorescu a avut loc in Elvetia, apoi la Teatrul Mic, cu o distributie unica: Leopoldina Balanuta, Vasile Nitulescu si Mitica Popescu in regia Dinu Cernescu.
La o distanta de 50 de ani, va invitam sa savurati aceasta poveste, pusa in scena, de data aceasta, de regizorul Marcel Top, urmand sa fiti contaminati de viata plina de culoare si umor a personajelor.
Distributia: Meda Topirceanu, Ichim Irina, Maria-Claudia Vasile, Emanuela Ciucan, Cristina Albisoru, George Popescu
Spectacol produs de Teatru la Mustata si gazduit de Teatrul National Bucuresti.
Marcel Top este unul dintre cei mai imprevizibili regizori romani. Se reinventeaza la fiecare spectacol si crede ca un regizor care nu provoaca „nu mai are nimic de spus”. Pe regizor il intereseaza sa starneasca in oameni reactii sincere, puternice si sa se provoace pe sine. „Marcel Top este un regizor dispus sa incerce orice gen si orice text, atata timp cat simte ca-l provoaca. Un om cu o poveste de viata ca un roman, un regizor care isi doreste sa-i starneasca reactii viscerale spectatorului…”- Monica Andronescu A pus in scena „Amadeus” la Opera Nationala, cu creatia memorabila a lui Marius Bodochi, in rolul lui Salieri, „Cabinierul" la Teatrul Nottara, cu Alexandru Repan, tripticul „Trilogia Nordului”, la Teatrul din Baia Mare, „Elixir" la Teatrul de Comedie, cu Maia Morgenstern si Marius Bodochi, „Paracliserul" la Teatrul Dramaturgilor cu Claudiu Bleont, dar si numeroase texte contemporane la Teatrul Act, Green Hours si in alte spatii independente. De la „Natural Born Fuckers”, la „Deformatii” si de la „G.O.D.” la „Dumnezeul de a doua zi”; „Napasta” la Teatru la Mustata sau „Kasa poporului”, „Woyzeck Transilvania”, „Mistral", „Hamlet" sau „Song of the dead brother" si spectacole realizate in Atena, unde urmeaza si studiile postuniversitare, Marcel ?op se remarca prin versatilitatea sa, reusind sa ii surprinda pe spectatori la fiecare noua productie.
Meda Topirceanu a absolvit UNATC, avand licenta si master in actorie, fiind indrumata pe parcursul studiilor de profesorii Adrian Titieni si Mihai- Gruia Sandu. A construit o cariera diversificata, pe o perioada de zece ani in lumea artistica a teatrului si filmului Romanesc. A stralucit pe scenele celor mai prestigioase teatre din Bucuresti, inclusiv la Teatrul National, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, etc. Experienta sa cinematografica include colaborari in productii romanesti si straine, atat in lungmetraje, cat si in seriale. De asemenea, aceasta are o experienta vasta si in domeniul televiziunii, fiind actrita si prezentatoare la PROtv timp de peste patru ani, iar in prezent o puteti vedea la Metropola TV.
Emanuela Ciucan este actrita licentiata la UNATC in 2002, pedagog teatral Formator -acreditat si recunoscut ANC si COR. Din 2012 este membra a Companiei de Teatru Passe Partout DP si colaboratoare a Teatrului National Bucuresti in spectacolele marca Dan Puric. Fiind activa in mediul independent joaca la Compania Teatru la Mustata, unde alaturi de Georgeta Marin Vilcu a semnat scenariul si regia spectacolului “Cu ce, Doamne, sa ma imbrac?!”, dupa textele Anei Barton. De asemenea, s-a remarcat in spectacolul „Odiseea Martiana”, fiind o co-productie SUA-Romania, in regia Dianei Angelson, cu premiera in Viena (2019) si cu turnee, pana in prezent in: Los Angeles, Londra, Las Vegas, Pasadena-California. Personalitate pro-activa care genereaza idei si proiecte creative, mereu interesata de dezvoltarea personala a investit multi ani in a deveni un artist complet si complex dobandind diferite abilitati specifice actorului: pantomima, step, expresivitate corporala, improvizatie, genuri diverse de dans, decodificarea limbajului nonverbal si elemente subtile de metalimbaj, manuirea sabiei in stil martial Wush, tehnica vocala si canto, s.a.
Cristina Albisoru este actrita si filolog. S-a nascut la Craiova si tot acolo a urmat cursurile sectiei de Artele Spectacolului – actorie din cadrul Departamentului de Arte al Facultatii de Litere de la Universitatea din Craiova obtinand in 2018 Diploma de Licenta, iar in 2021 pe cea de Master. De asemenea, in 2014 a absolvit Facultatea de Limbi Straine – Filologie Italiana-Engleza din cadrul Universitatii din Bucuresti. Dupa absolvirea facultatii de actorie, a activat timp de doi ani la Teatrul Masca din Bucuresti, unde s-a specializat in tehnica statuii vivante, a teatrului gestual si de miscare. Ulterior s-a orientat catre sectorul independent, iar in prezent o puteti vedea si in spectacole de commedia dell'arte.
Maria-Claudia Vasile a absolvit Licenta si Masterul in Actorie si are peste un deceniu experienta in dans. Colaboreaza cu teatre de stat si teatre independente din Bucuresti, dar joaca si in seriale tv, lungmetraje si scurtmetraje. A participat in cadrul festivalurilor internationale, iar in prezent o puteti vedea jucand la Teatrul Dramaturgilor Romani si la Teatrul Nottara.
Irina Ichim a absolvit cursurile de Master Artele Spectacolului- Actorie la Univ. Hyperion in 2023, in clasa Maiei Morgenstern, a lui Constantin Florescu si a lui Mihnea Savuica.
Inca din 2019, a participat in diferite productii cinematografice, nationale si internationale, emisiuni tv, seriale, obtinand tot in acelasi an o nominalizare la Best Actress in cadrul Golden Festival Film (Italia) pentru scurtmetrajul “Intoarcerea” scris si regizat de Paul Sichigea.
In 2021 a participat la Festivalul International de Teatru Malta (Polonia) in spectacolul Opening Otherness, regia Jasmine Reynoso, iar alaturi de echipa Generiq Vapeur performeaza in spectacolul lor stradal. In 2024 joaca in spectacolul Toxic, regia Florin Piersic Jr., in cadrul Underground Festival. Este o artista aflata intr-o continua cautare, cu o bogata lume interioara, pasionata de poezie, pictura si muzica. Insetata de cunoastere si acumularea de noi experiente, se perfectioneaza constant si continuu fiind inscrisa la Quantum Momentum in jocul actorilor sustinut de Razvan Oprea si Scoala de Film Florin ?erban. In 2023 a participat in proiectul Eutopia Art in Grecia (Khavala) ca artist. S-a remarcat prin poeziile proprii dar si arta hand-made. A colectat materiale plastice utilizate pentru a crea diferite forme (papusi, copaci, tablouri), prin versurile scrise in engleza trage un semnal de alarma privind actiunea nociva a plasticului in natura.
George Popescu - Personalitate artistica complexa; arhitect, muzician si nu in ultimul rand actor. Dupa douazeci de ani de activitate profesionala ca arhitect, desfasurati concomitent cu cincisprezece ani de muzica (Fondator si basist al trupei de heavy-metal R.U.S.T.), decide sa puna pauza acestor preocupari pentru a adauga mijloacelor sale de exprimare artistica si actoria. Absolvent al Facultatii de Arte - Sectia Actorie, a Universitatii Hyperion - Bucuresti, absolvent al cursurilor de master, ale aceleasi facultati, la clasa Profesorului Dan Tudor, a abordat in primii ani de profesie roluri dintr-o foarte larga paleta interpretativa: de la teatrul antic: "Lysistrata" lui Aristofan, la dramaturgia contemporana a Yasminei Reza - "Zeul macelului" si pana la "Tanta si Costel" (spectacol la care a asigurat si directia de scena).
"Pentru mine, rolul "Mosul" din spectacolul "Matca", regizat de catre Marcel Top, dupa piesa omonima a lui Marin Sorescu, reprezinta cea mai mare provocare actoriceasca de pana acum. Este un rol de compozitie in care ma voi prezenta in fata publicului cu un sfert de secol mai batran si mai intelept decat sunt in realitate." Teatru la mustata este o companie de teatru independenta care prezinta spectacolele gazduite de Teatrul National din Bucuresti. Desi sunt pe piata de putina vreme, au in repertoriu 16 productii. Isi doresc sa contribuie la revitalizarea si promovarea artei teatrale in comunitatea noastra, aratand frumosul dintre noi, reamintindu-ne astfel valorile esentiale ale vietii noastre.
. | |
|
|