Anul acesta Congresul AICA se desfasoara in Romania, in perioada 4-9 noiembrie 2024, concomitent la Bucuresti si Iasi. Evenimentul este organizat anual in diferite tari ale lumii iar anul acesta este o ocazie unica de a primi in Romania pe cei mai valorosi experti in domeniu. La Iasi, activitatile vor avea loc pe 8 si 9 noiembrie si vor fi gazduite de Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” din Iasi in cadrul Centrului International de Arta Contemporana – Baia Turceasca.
Tema acestui congres, Becoming Machine, Resisting the Artificial. Art in the Present Tense, reflecta din plin realitatile actuale ale unei lumi tot mai impregnate de tehnologie si a starnit deja entuziasmul multora dintre oamenii activi in domeniul cultural de la noi si din alte tari. Vor participa cu prezentari 58 de specialisti de anvergura internationala, de pe toate continentele.
Invitatii speciali (keynote speakers) sunt specialisti recunoscuti, cu publicatii de referinta in domeniul artei contemporane: Joanna Zylinska (King’s College London), Jean-Paul Fourmentraux (Universitatea Aix-Marseille, Franta) si Paul O’Kane (University of the Arts London). Programul congresului include o masa rotunda, intitulata Becoming Freedom. Performance Art in the ‘1990s, cu participarea criticilor de arta Kata Balázs-Miklós, Ileana Pintilie, Jurij Dobriakov, moderatoare: Malgorzata Kazmierczak, presedinta AICA International.
Asociatia Internationala a Criticilor de Arta este cea mai prestigioasa organizatie mondiala de profil, infiintata in 1950 si afiliata UNESCO, din care fac parte peste 60 de tari de pe toate continentele. Biroul din Romania al organizatiei, AICA-RO, s-a (re)infiintat in 1993 si numara in prezent 68 de membri, specialisti de mare valoare din toate generatiile, cu o activitate profesionala remarcabila si cu un profil public de mare anvergura in Romania si in strainatate.
Ultimul congres AICA International organizat in Romania a avut loc in 1967 la Targu Jiu si a fost coordonat de Dan Haulica. Asadar, dupa multi ani, speram ca atentia intregii lumi culturale din domeniul artelor vizuale – si nu numai – sa se intoarca spre Romania in 2024.
. |