Proiectul „Culture & Cultures. Connecting the Dots” lansează turul audio al satului Biertan de Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO în România | |
(Muzică) |
Asociatia Designers, Thinkers, Makers continua si in 2024 programul sau complex, pe termen lung, dedicat revitalizarii culturale, realizand alaturi de Administratia Fondului Cultural National si de Primaria Comunei Biertan proiectul „Culture&Cultures. Connecting the dots”, axat pe sublinierea valorii culturale a satelor Biertan si Chirpar. |
Proiectul isi propune sa puna in lumina bogata mostenire culturala a regiunii, concentrandu-se pe promovarea siturilor UNESCO si a valorilor locale, adesea necunoscute publicului larg. Unul dintre obiectivele principale este cresterea nivelului de constientizare a turistilor si localnicilor asupra importantei patrimoniului UNESCO, prin intermediul unor tururi audio in Biertan si Chirpar. Aceste tururi ofera informatii digitale accesibile prin coduri QR, care includ texte, imagini si ghiduri audio menite sa scoata in evidenta valoarea arhitecturii traditionale si a culturii locale.
Inaugurarea turului audio din Biertan va avea loc pe 16 noiembrie, de Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO in Romania. Un concert la orga Bisericii Fortificate sustinut de Liv Müller va marca deschiderea oficiala a turului cultural.
Culture & Cultures. Connecting the Dots
„Alaturi de multele steaguri ale breslelor care-si spun tacute povestile in interioare de biserici fortificate, arboram steagul turului nostru audio, menit sa imbogateasca strazile satului cu un strat cultural, care sa apropie localnicii si turistii, fizic si emotional, sa le imbunatateasca lectura locului, arhitecturii, sa adanceasca intelegerea despre importanta mostenirii materiale si imateriale, sa ii faca sa aprecieze si sa se bucure, sa ramana si sa revina.
Noima programului Culture&Cultures este de a pune in lucrare cat mai multe mijloace spre constructia unui climat bun. Bun pentru cultura, dar in definitiv pentru calitatea vietii. O lume vie pentru lumea de azi.” - Alexandra Mihailciuc, Coordonator de proiecte al Asociatiei Designers Thinkers Makers
Turul audio este conceput ca o cautare de comori, sustinut fiind de o harta ilustrata digital in format A2, care impleteste descrieri detaliate cu intrebari si provocari menite sa starneasca interesul si curiozitatea, inclusiv o prezentare a celor sapte biserici fortificate dintre colinele Transilvaniei, care fac parte din Patrimoniul Material UNESCO.
O descriere a turului audio va fi disponibila pe website-ul organizatiei https://designersthinkersmakers.org/heritage-lab incepand din 16 noiembrie, insa informatiile despre fiecare obiectiv nu vor fi accesibile despre parcurgand traseul la fata locului, in acest fel fiind incurajat turismul local.
Informatiile vor fi disponibile in limbile romana si engleza si pot fi accesate prin scanarea unor coduri QR plasate strategic in localitate, in apropierea obiectivelor cuprinse in tur. Depasind cu mult nivelul superficial de intelegere prilejuit de vizitarea neghidata, turul audio dezvaluie povesti captivante legate de detalii ajungand de la usa medievala a sacristiei, cu o incuietoare elaborata din fier forjat, premiata international acum mai bine de un veac si pana la prima farmacie rurala din Transilvania, fara a uita turnurile, bastioanele si casele traditionale sasesti din sat.
Culture & Cultures. Connecting the Dots
Proiectul „Culture & Cultures. Connecting the dots” a inclus, de asemenea, o serie de initiative educative, printre care o scoala de vara de arhitectura dedicata studentilor, axata pe diverse activitati de educatie pentru patrimoniu, inclusiv sesiuni practice despre tehnici traditionale de tencuiala si zidarie din piatra. În plus, au fost organizate ateliere pentru copiii din comunitati, iar pentru elevi, familii si turisti au fost create fise de explorare a monumentelor istorice si o harta ilustrata a bisericilor fortificate UNESCO din regiune.
„Culture&Cultures” este un program conceput pentru a crea un climat benefic nu doar pentru cultura, ci si pentru calitatea vietii. Activitatile derulate sunt sustinute prin manualul „Peisaj cultural UNESCO. Transilvania,” care serveste atat ca material educational, cat si ca ghid pentru localnici in gestionarea patrimoniului. În colaborare cu artisti, ilustratori si scriitori, programul „Culture&Cultures” isi propune sa construiasca o lume culturala vie si accesibila pentru generatiile prezente.
Culture & cultures. Connecting the dots este un proiect realizat de Asociatia Designers Thinkers Makers, cofinantat de AFCN si Primaria Comunei Biertan, realizat in parteneriat cu Ambulanta pentru Monumente - Transilvania Sud, Scoala de la Piscu, Nod Makerspace, Primaria Comunei Chirpar & Scoala Gimnaziala Chirpar.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
. | |
|
|