Expoziție de pictură a lui Dan Voinea la Borderline Art Space | |
(Arte vizuale) |
Joi, 12 decembrie 2024, Borderline Art Space gazduieste deschiderea expozitiei de pictura a artistului Dan Voinea. Intitulata „Intre secunde: o coregrafie a caderii”, expozitia este curatoriata de Cristian Nae si poate fi vizitata pana pe 31 ianuarie 2025. |
Argument curatorial:
Pictura este, fara indoiala, activitatea culturala cea mai importanta prin intermediul careia umanitatea a produs imagini in decursul istoriei. Iar imaginile au reflectat timpul trait si au intentionat sa persiste, sa dainuie in timp, sa se opuna uitarii si evanescentei. Inainte de aparitia fotografiei, care s-a prezentat drept o tehnologie capabila sa condenseze durata temporala intr-o clipa inghetata, intr-o secunda, pictura a fost cea care marcheaza, capteaza si stocheaza timpul. Insa pictura este capabila si sa expandeze timpul, sa aduca laolalta timpuri diferite, sa destabilizeze curgerea liniara a fluxului temporal. Pictura este, cu alte cuvinte, intrinsec heterocronica. Dan Voinea picteaza miscarea, separand durata in clipe distincte fara a expune insa un „moment decisiv”, precum cel urmarit de fotograful Henri Cartier Bresson, cu alte cuvinte, o actiune exemplara. El utilizeaza pictura asemeni dispozitivelor cronofotografice de la inceputul secolului al XX-lea, pentru a releva ceea ce ochiul uman nu este capabil sa inregistreze in viteza cu care se deruleaza de obicei experienta noastra cotidiana. Altfel spus, pictura sa capteaza si expandeaza temporal ceea ce se afla intre secunde: momentele de incertitudine, momentele de fragilitate, momentele de indecizie. Posturile personajelor sale sunt inghetate, decupate dintr-un flux al actiunii, pentru putea fi examinate. Expuse serial, ele releva o reflectie existentiala asupra libertatii si constrangerilor individuale. Imaginile sale sunt asadar deopotriva imagini-timp si imagini-afect.
Senzatia de claustrare experimentata in spatiile pe care le picteaza cand precis si exuberant din punct de vedere cromatic, cand tern, cu culori de pamant, genereaza afecte precum anxietate, furie si neputinta. Aceste afecte traverseaza cadrele in care performeaza personajele umane, reprezentate captive in spatii intime – apartamente de bloc, ateliere, spatii ingradite. Pictura sa transmite convingator fragilitatea fiintei umane – cu atat mai puternica cu cat este asociata in aceste imagini masculinitatii –. Ea ne reaminteste nu doar precaritatea conditiei artistului in societate, ci si momentele de criza cu care ne putem confrunta fiecare dintre noi. În acest context, pictura prezinta ireprezentabilul. In acest fel, insa, imaginea picturala imblanzeste realitatea atunci cand coerenta sa experimentata psihic risca sa se destrame, facand-o din nou suportabila.
Dan Voinea (n. 1970, Brasov) este un artist care traieste si lucreaza in Craiova, Romania. Picturile sale onirice expun trecutul si prezentul in lucrari care sunt uneori alienante, uneori dezorientante si uneori premonitorii, dar intotdeauna puternic redate; rezultatul este un corp de lucrari care este deopotriva sinistru si nostalgic. Voinea imbina practicile traditionale si contemporane in piesele sale emotionale - construieste scene prin punerea in scena a unor modele vii, fotografiaza diverse miscari si interactiuni ale acestora, apoi picteaza folosind o tehnica de maestru vechi. La prima vedere, aceste lucrari au un ton straniu, dar, cu toate acestea, cu cat privirea sta mai mult pe aceste suprafete ambigue, cu adancimi misterioase si perspective indraznete, se anunta o inaltare a vietii.
Expozitia este organizata de Borderline Art Space prin Asociatia Culturala AltIasi.
Sponsor: Gramma.
. | |
|
|