Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Valentin Gheorghiu şi Gabriel Croitoru: Integrala Sonatelor pentru pian şi vioară de Beethoven
(Muzică)
Doi dintre cei mai mari muzicieni romani – pianistul VALENTIN GHEORGHIU si violonistul GABRIEL CROITORU. – isi dau intalnire cu BEETHOVEN, intr-un recital extraordinar pe scena Salii Radio.
 

Dupa Integrala Sonatelor pentru pian si vioara de Beethoven – partea I (sonatele no 1, 5 si 8) – eveniment ce a inchis si a incununat stagiunea 2013-2014 a Salii Radio (27 iunie 2014) -  miercuri, 4 februarie (19.00), cei doi artisti va invita sa ascultati cea de-a doua parte parte a acestui frumos „periplu” muzical. Veti avea placerea de a asculta alte trei dintre cele 10 sonate create de marele compozitor: Sonata pentru pian si vioara in la major, op.12 nr.2, Sonata pentru pian si vioara in mi bemol major, op.12 nr.3 si Sonata pentru pian si vioara in do minor nr. 7, op. 30 nr. 2.

Doua instrumente muzicale de valoare vor „tine companie” maestrilor care le vor da viata: noul pian STEINWAY al Salii Radio, respectiv vioara GUARNERI, care a apartinut lui George Enescu, instrument aflat in administrarea Muzeului National „George Enescu” - ce se afla din 2008, prin concurs, in folosinta violonistului Gabriel Croitoru.

Legatura artistica dintre cei doi muzicieni este construita pe baza unei frumoase povesti de destin in lumea muzicii: Gabriel Croitoru este un stralucit discipol al marelui violonist Stefan Gheorghiu (fratele pianistului). 

VALENTIN GHEORGHIU s-a remarcat ca un exceptional pianist si compozitor roman, colaborand cu nume importante ale vietii muzicale, alaturi de care a evoluat in Austria, Franta, Germania, SUA, Elvetia, Italia, Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Canada, Spania, Japonia etc. Pe langa o activitate solistica de exceptie, marcata de recitaluri si concerte, Valentin Gheorghiu se dedica si muzicii de camera. A efectuat numeroase inregistrari, multe dintre acestea editate de case de discuri din tara sau din strainatate.
A fost distins cu numeroase premii obtinute in competitii internationale dedicate pianului, in prezent facand parte din juriile concursurilor „P. I. Ceaikovski”, „Van Cliburn”, „Fr. Chopin”, „A. Rubinstein”, L. van Beethoven”, „R. Schumann”, „J. S. Bach”. De-a lungul timpului, Valentin Gheorghiu a obtinut Mentiunea I in cadrul Premiilor „George Enescu” (1946), a fost distins cu Premiul Academiei Romane (1961), iar atat Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti cat si Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa.

GABRIEL CROITORU, solist al Orchestrelor si Corurilor Radio, se bucura de peste o mie de aparitii scenice. A evoluat ca solist in compania unor orchestre importante din intreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de camera "Regina Sofia“, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon s.a. A fost aplaudat in recitaluri in: Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A. incepand din 2011 a sustinut mai multe turnee nationale de anvergura sub titlul “Duelul viorilor” (alaturi de Liviu Prunaru si Horia Mihail) si “Vioara lui George Enescu la sate” (alaturi de Horia Mihail). 
Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat alaturi de violonistul Liviu Prunaru si de pianistul Horia Mihail intr-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifestari organizate de Institutul Cultural Roman din Londra.

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.

Gabriel Croitoru si Valentin Gheorghiu_foto Virgil Oprina


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate