A 2-a ediție FILMIKON, festivalul internațional al filmelor premiate de juriile ecumenice, la București, Iași, Oradea, Cluj și Vatican | |
(Cinema) |
Asociatia SIGNIS Romania anunta a doua editie a Festivalului International FILMIKON, care propune o selectie de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice si interreligioase, in peste 30 de festivaluri de film din lume, dar si un dialog despre valorile crestine si umane pornind de la aceste productii. Incepand cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competitiile unor festivaluri internationale de film din lume, precum Cannes sau Berlin. |
Daca prima editie FILMIKON a avut loc la Bucuresti in 2024, pentru cea de-a doua editie organizatorii anunta proiectii si evenimente la Bucuresti (18 – 24 ianuarie), Iasi (23 ianuarie), Cluj-Napoca (24 ianuarie), Oradea (23 si 24 ianuarie), si Vatican (24 & 25 ianuarie) ca parte din programul Anului Jubiliar 2025.
Filmele vor fi urmate de discutii la care vor fi invitati teologi (reprezentanti ai mai multor confesiuni crestine din Romania - catolica, ortodoxa, evanghelica sau protestanta), dar si psihologi si oameni de film. Printre invitati se numara criticul de film Irina Margareta Nistor si actrita Olimpia Melinte, ambasadoarele FILMIKON.
Proiectiile de la Bucuresti vor avea loc la Cinema Muzeul Taranului Roman, Catedrala Sfantul Iosif si Cinema Union.
FILMIKON.2 se va deschide sambata, 18 ianuarie, cu avanpremiera mult-asteptatului film Semintele smochinului sacru (The Seed Of The Sacred Fig, r. Mohammad Rasoulof), castigator al Premiului Juriului Ecumenic si al Premiului Special al Juriului la Festivalul de la Cannes 2024. Inspirat din fapte reale, pe fondul protestelor violente din Teheran, filmul spune povestea lui Iman, proaspat numit judecator in Tribunalul Revolutionar, si al femeilor puternice din familia sa. Proiectia va fi precedata de un dialog intre Ileana Birsan (critic de film si directorul FILMIKON) si Irina Margareta Nistor.
Semintele Smochinului Sacru
Duminica, 19 ianuarie, spectatorii sunt asteptati la un alt eveniment special, de aceasta data la Catedrala Sfantul Iosif – Cine-concertul Christus. Printre primele filme din istorie care spun povestea lui Isus Cristos, Christus a fost lansat in 1916 sub regia italianului Giulio Antamoro. Coloana sonora a filmului va fi asigurata live la orga catedralei de catre muzicianul francez Baptiste-Florian Marle-Ouvrard, organist rezident al Bisericii Saint-Eustache din Paris.
Christus
Filmele din programul celei de-a doua editii FILMIKON abordeaza subiecte grave ale lumii contemporane, de la conditiile si consecintele regimurilor totalitare, pana la pericolele si nedreptatile amplului fenomen al migratiei, precum si diverse fatete ale universului copilariei agresate sau tulburate de boala si marginalizare.
La Cinema Union, spectatorii vor avea ocazia sa urmareasca filme romanesti precum Unde merg elefantii (r. Gabi Virginia Sarga, Catalin Rotaru, Mentiune speciala a Juriului Ecumenic, TIFF 2024), scurtmetrajul Pisica moarta (r. Ana-Maria Comanescu, Premiul SIGNIS, TIFF 2024), dar si filmele biografice Cardinalul (r. Nicolae Margineanu), proiectie speciala in cadrul Anului National „Cardinal Iuliu Hossu”, si, in avanpremiera, Un munte de iubire (r. Pr. Dan Suciu si Bogdan Slavescu), despre Preasfintitul Florentin Crihalmeanu, care a fost Episcopul Greco-Catolic de Cluj-Gherla, dar si un pasionat alpinist.
Unde merg elefantii
Cardinalul
Un munte de iubire
In program mai sunt incluse Frate de-o vara (Summer Brother, r. Joren Molter, Premiul Juriului Ecumenic, TIFF 2024), povestea tulburatoare a doi frati, dar si aventura din Eu, Capitan (Io, Capitano, r. Matteo Garrone, Premiului SIGNIS, Venetia 2023), o odisee contemporana.
Frate de-o vara
Eu, capitan
In tara proiectiile FILMIKON vor avea loc la: Iasi - Cinema Ateneu, Oradea - Cinema Palace, Locatia Oradea Shopping City si Cluj-Napoca - Cinema Victoria.
Cine-concertul Christus si filmul Cardinalul vor fi prezentate si la Vatican, ca parte din programul Anului Jubiliar 2025, cu ocazia Jubileului Comunicatiilor Sociale, desfasurat in perioada 24-26 ianuarie. Instituirea unui an jubiliar este o traditie catolica de peste 700 de ani, care se repeta o data la 25 de ani.
Ileana Birsan, critic de film si directorul FILMIKON:
„Festivalul se extinde la Iasi, Oradea si Cluj si, chiar la inceput de an jubiliar, a carui tema este speranta, FILMIKON va fi prezent si la Vatican. Astfel, intr-o perioada de profunda criza morala si spirituala mondiala, FILMIKON propune cateva filme pe care le consideram puncte de plecare pentru (re)orientarea atentiei catre aproapele si pentru alegerea dialogului ca forma de exprimare.”
Ileana Birsan
Programul complet al FILMIKON va fi publicat in curand pe eventbook.ro.
--------
FILMIKON este un proiect al Asociatiei SIGNIS Romania.
Parteneri: Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti, Cinema Muzeul Taranului, Cinema Union, Bad Unicorn, Castalia Pictures, Follow Art Distribution, Family Affair Films, Ager Film
Parteneri media: Angelus TV, ERCIS FM, Cinefilia.ro
Filmikon la Sfantul Iosif
-----
Asociatia Internationala SIGNIS World are un statut consultativ pe langa UNESCO, Consiliul Europei, Ecosoc si este recunoscuta de Sfantul Scaun ca fiind Asociatia Internationala Catolica pentru Comunicare. SIGNIS, Asociatia Catolica Mondiala pentru Comunicare, este o organizatie neguvernamentala recunoscuta de Sfantul Scaun si formata din membri din peste 100 de tari. Nascuta oficial la inceputul noului mileniu, in 2001, in realitate se mandreste cu o prezenta fructuoasa in lumea presei inca din 1928, gratie mostenirii celor doua realitati istorice catolice ale sectorului: UNDA, al carei domeniu de actiune a fost radio si televiziune, iar OCIC, Organizatia Internationala Catolica pentru Cinema, cu o misiune specifica in cinema. Astazi, SIGNIS World se ocupa de radio, TV, cinema, audiovizual, educatie media, internet si noi tehnologii.
Asociatia SIGNIS Romania face parte din SIGNIS World si este formata preponderent din laici, profesionisti ai audio-vizualului, iar activitatea acesteia de peste 20 de ani se reflecta in productia de filme documentare, concerte si spectacole de teatru, precum si in programe de educatie media pentru copii si tineri, cat si in workshop-uri si cursuri de formare media pentru adulti.
SIGNIS Romania este prezenta in forurile media internationale si in juriile ecumenice sau interreligioase ale unor festivaluri importante de film din lume, promovand valorile crestine prin intermediul activitatilor culturale si acordand o atentie deosebita colaborarii ecumenice.
. | |
|
|