Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 februarie 2025
Recomandări
Proștii sub clar de lună, spectacol independent marca Teatru la Mustață, găzduit de Teatrul Național din București
(Teatru)
Cea mai noua productie teatrala „Prostii sub Clar de Luna” dupa Teodor Mazilu, va avea Avanpremiera pe data de 27 ianuarie, iar premiera oficiala pe data de 3 februarie, fiind un spectacol independent produs de TEATRU LA MUSTATA si gazduit de Teatrul National din Bucuresti. Cu o distributie trendy si stelara, totul in regia „sugubatului si pisicherului Marcello Topo” - artist de origine romana, actualmente dizident italian, avandu-i ca parteneri pe IL PASSO, NYMPHA si DOVANI.
Spectacolul „Prostii sub Clar de Luna” este o satira plina de umor, paradox si ironie, cu adresa imediata la lumea in care traim si la oamenii ei.
     
Daca doriti sa descoperiti cine sunt prostii sub clar de luna, ce cauta ei, ce vor de la viata, poftiti in lumea lor: o lume desprinsa din realitate, fezandata cu mult umor, cinism dar si ironie - adevarata, cool, nonconformista, care ia la trei pazeste trend-urile, politicile actuale si ne arata cum se fac jocurile.
 
De ce „prostii”. De ce sub clar de luna? Ne raspunde chiar regizorul, Marcel Top:
„Am descoperit in acest filon dramaturgic marca Teodor Mazilu o satira sociala cu valente comice, dar si poetic paradoxale, care face ca dramaturgia, intreaga opera semnata Teodor Mazilu sa fie unica in literatura, ca expresie si esenta.
  
Ce este un prost? De ce sub clar de luna? Cred ca Teodor Mazilu - asta am descoperit lucrand si mai ales uitandu-ne in jur „cu atentie si ingrijorare”, asa cum spunea un clasic in viata - vrea sa ne spuna ca prostul nu este cel „sarac cu duhul”, asa cum s-a impamantenit, inca din timpuri biblice. Nu...
 
Prostul este cel corupt, cel care corupe, sau cel care se lasa corupt. Prostul este acela care ar putea sa aleaga Binele, are acest discernamant, dar alege Raul. Prostul poate avea studii, poate avea doctorate, poate discerne, dar alege Raul, pentru a-si atinge scopul. Alege coruptia, minciuna, imoralitatea totala. Si se afunda cu voluptate si aproape voiosie, in toate acestea. Petre Tutea vorbea despre mixtura damboviteana de prostie, hotie si voiosie.
  
Mai mult, prostul nu se multumeste in a fi doar el asa, vrea cu orice pret sa-i molipseasca si pe altii. Prostul poate fi influencer social-politic, face cariera, poate ajunge procuror sef, ministru sau poate ajunge chiar si presedinte.  Intr-un interviu recent am spus ca „Raul si Frica ne fac prosti... Si cei prosti sunt condusi de cei rai...” Adica prostia, in asemenea situatii, arde la ambele capete, si la cei condusi si la cei care conduc, cu efecte catastrofale, bineinteles, pentru cei care se lasa condusi, care nu se revolta, si se multumesc sa asiste, ca vitelul la poarta noua, la "prostiile" celor care conduc. Aceasta forma de prostie morala, spirituala, bazata pe imbratisarea aproape voioasa a coruptiei, cand Raul devine sinonim cu Banalul, si e imbratisat cu fervoarea de care vorbeam mai sus, a devenit un fenomen omniprezent in Romania, dar si pe alte meridiane.
  
Adaptand la realitatile contemporane textul mazilian, scris in anii ‘60 (si scos, in acelasi an, de pe afisul teatrului Bulandra, de catre Ceausescu in persoana, ajutat de cativa alti prosti pur sange, malefici), am ales ca doua dintre replicile cheie ale spectacolului sa sune asa: "-Gogule, caieste-te, fii om, esti ultimul dintre noi care mai poate. -Nu mai stiu... Nu pot... Nu vreau!"
  
Acelasi tovaras Ceausescu, dand dispozitie ca autorul, Teodor Mazilu, sa fie exilat in presa sportiva si interzis ani de zile ca dramaturg, a declarat ceva in genul „dati-i sa aiba o paine, nu avem nevoie de martiri...”
  
Am simtit visceral acest poem teatral al lui Mazilu ca fiind total rezonant cu realitatile contemporaneitatii si oamenii ei. Cand raul se banalizeaza si ajunge a fi considerat ca fiind cheia reusitei, cand ai putea alege sa fii om, nu rinocer,... dar nu o faci, comedia umana devine tragedie.    
  
Spectacolul nostru, bineinteles, isi propune sa rada, dar mai ales, sa infiereze toate acestea. Sa fie, dupa puterile lui de spectacol independent, un antidot, o oglinda pusa in fata vremurilor si a oamenilor. Pentru ca doar impreuna (si doar teatrul, ca arta, poate cuprinde acest impreuna) ne putem curata de aceste patimi. Evident, si in teatru, in arta… depinde ce se urmareste.
  
Si in teatru, in arta… exista „prosti” de mare succes, care isi pun toate capacitatile in slujba manipularii sau poate a corectitudinii politice, a miscarii woke si a altor bazaconii ce devasteaza contemporaneitatea. Istoria ne-a invatat ca oamenii cei mai daunatori, cei mai periculosi sunt cei care, facand Raul, cred ca fac Binele. Ca binele lor personal este binele tuturor. Adica aceia incapabili de empatie, si care isi pierd in timp capacitatea de a vedea, simti, raul pe care il provoaca, cu „voiosie”.
  
Cand Mefisto este intrebat de catre Faust, cine este el, acesta, ii raspunde „eu sunt acela care vrea binele, dar face intotdeauna raul...”
 
Si de ce „...sub clar de luna...?” Pentru ca la lumina lunii totul este difuz, si atentie, vinovatul poate parea nevinovat. Si, intr-un fel, nu ma pot abtine sa nu amintesc acel strigat, ce rasuna pe strazi... „Noaptea, ca hotii...”

Iar acum, va prezentam personajele care va vor aduce zambetul pe buze sub luna care straluceste desupra Teatrului National:

 
Axel Moustache - Gogu
 
„Eu sunt Gogu. Un baiat fin si de treaba: un nenorocit, gol pe dinauntru, ultimul jeg de pe pamant. Probabil toate aceste calitati fac ca femeile sa se bata pentru mine. Barbatii ma invidiaza iar femeile ma iubesc. Eu n-am niciun fel de-a fi, eu sunt eu. Iar daca veniti la intalnirea cu mine din 27 ianuarie si 3 februarie, veti afla si secretul fericirii, pe care il stiu de la tata, care a mostenit niste fabrici dupa 90 si a ajuns sa moara apoi fericit cu zambetul pe buze pe plaja in Grecia.
In plus, vreau neaparat sa va fac cunostiinta cu niste fete de zahar: Clemy, Orty si Va$y. Pentru asemenea fete, am cumparat un Jacuzzi Gazebo, fara sa stiu ce e aia.”
 
Oana Zara - Clemy (Clementina)
  
„Poti sa-mi spui Clementina, sau Clemy, asa ma alinta Gogu!
Viata mea e un film. Nu unul oarecare, ci un clasic romantic – cu rochii elegante, replici memorabile si scene pline de dramatism. Imi place sa fiu in centrul atentiei. De ce nu? Merit sa fiu admirata.
Ador filmele vechi, povestile de dragoste in care totul e posibil, iar finalul fericit e inevitabil.
Si, da, il iubesc pe Gogu, il iubesc cu toata intensitatea pe care doar o femeie ca mine o poate simti. Il vreau al meu, pentru ca simt ca iubirea noastra ar putea fi scena perfecta.
Viata e mai frumoasa daca privesti prin ochii mei. Ne vedem live pe TikTok de la Teatrul National! Clementina va iubeste!”

 
Andreea Moustache - Orthy (Ortansa)
„Ma cunoaste tot Bucurestiul. Sunt Orthy. Ortansa Daniloiu.
Am trait in Pantelimon si sunt nevasta de procuror. Sunt feminina, sensibila, am simtul umorului, stiu sa raspund la telefon ca o adevarata doamna si sa primesc oaspeti. Sunt UNICA! Am scoala vietii si liceu!
Bineinteles sunt BFF cu Clemy si ne distram foarte tare impreuna, ne intalnim mai mereu pe la cafenele. Dar cel mai mult imi place de sotul ei, Gogu.”
 
Cezara Munteanu - Va$i (Vasilica)
„Eu sunt Vasilica. O fata simpla si cu inima deschisa pentru oameni. Am invatat de mica sa fiu buna, sa dau, sa ajut, dar tot ce am primit in schimb a fost neintelegere si tradare. Da, iubesc. Poate mai mult decat ar trebui, dar iubirea mea nu este niciodata rasplatita asa cum merita.
Am invatat sa ma adaptez, sa ma deghizez. Culeg informatii, observ, tac si astept momentul potrivit. Cand cred ca toti ma tradeaza, eu tradez prima. Nu mai am iluzii. Nu mai sunt doar fata buna. Am devenit o piesa in jocul lor, iar acum joaca dupa regulile mele.”
 

Dima Tui – Emi (Emilian)
 „Buna ziua,... sunt doar Emilian. Adica, ma numesc Emilian Daniloiu si lucrez la Directia Nationala Anticoruptie. De ceva timp, sunt imbibat in corectitudine politica. Am o casnicie linistita, as putea spune. Totul e liniste si armonie. Universul ma iubeste pentru ca mi-am gasit fericirea in munca si meditatii. Multe meditatii.”

Biletele pot fi achizitionate de pe site-ul Teatrului La Mustata, lansat recent lamustata.ro, iar tot acolo puteti gasi informatii speciale despre actorul vostru preferat.
 
TEATRU LA MUSTATA este o companie independenta, infiintata in 2023 de Andreea si Axel Moustache. Cei doi actori au reusit sa creeze un mediu propice pentru creatie, incurajeaza astfel productiile experimentale ale noii generatii de actori si regizori, dar si reinterpretarile care pastreaza esenta operelor originale. Repertoriul teatrului ofera o gama larga de spectacole, menite sa satisfaca toate gusturile amatorilor de teatru: de la adaptari ale unor texte scrise de dramaturgi romani care exploreaza traditia si folclorul, pana la reinterpretari contemporane ale pieselor universale.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate