Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
5 februarie 2025
1876 • Apare prima revista româna de medicina din Transilvania “Higiena si scoala”, editata de Paul Vasici–Ungureanu
1979 • Premiera filmului "Nea Marin Miliardar"
1990 • S-a înfiin?at, la Bucuresti, Muzeul Taranului Român
Recomandări
În premieră în România, MASQUERADE - măști africane și asiatice, expuse în Biserica Fortificată din Cincu, județul Brașov
(Arte vizuale)
Expozitia „MASQUERADE – Forta Transformatoare a Mastii” va avea vernisajul pe 8 februarie 2025, la ora 10.00, la Muzeul „Fuga Lolelor Cincu”, gazduit in incinta Bisericii Fortificate din localitatea Cincu, judetul Brasov.
Evenimentul marcheaza o imbinare spectaculoasa intre traditiile locale, precum ritualul „Fuga Lolelor” si arta contemporana internationala.

Expozitia aduce in prim-plan colectii private de masti africane si asiatice, apartinand unor nume precum Gilda Lazar, Dan Pascariu, Sara Bonetti si Muzeul Textilelor/Asociatia Heritage Preservation, alaturi de operele unor artisti renumiti: Sillyconductor (Catalin Matei), Vanessa Singenzia si Andreea Tron din Romania, Dem (Marco Barbieri) din Italia si Minoosh Zomorodinia din Statele Unite.

Dincolo de functia deghizarii, mastile intruchipeaza o oportunitate de conectare cu „celalalt”, fie acesta spirit ancestral, forta naturala sau expresie artistica. În intreaga istorie, creatorii de masti au modelat obiecte care faciliteaza ritualuri de trecere sau contacte cu lumi spirituale. Astazi, aceste practici ancestrale amintesc de nevoia de regenerare in fata stresului contemporan, oferind o invitatie la introspectie si vindecare colectiva.

Organizat in parteneriat cu institutii prestigioase, printre care Muzeul National Brukenthal si Institutul de Studii Africane al Universitatii din Bucuresti, evenimentul celebreaza mastile ca simbol al transformarii si regenerarii. Acestea sunt prezentate atat ca obiecte ritualice, cat si ca forme de expresie artistica ce imbina traditia cu contemporaneitatea.

Curatoarea Abigail Doan, inspirata de conceptul antropoloagei Marlene Herberth, propune o incursiune captivanta in universul simbolic al mastilor, de la materialitatea lor alchimica la semnificatia lor transculturala.

Printr-o perspectiva inedita asupra identitatii si comunitatii, „MASQUERADE” marcheaza o trecere simbolica de la iarna la primavara, aducand un omagiu ciclurilor naturale si culturale.

Expozitia este deschisa publicului pana pe 1 iunie 2025, invitand vizitatorii sa descopere masti purtabile, artefacte sculpturale si materiale cu inspiratie alchimica, care pun in valoare legatura dintre traditie si inovatie artistica.

Pentru detalii si programari, puteti contacta organizatorii la adresa: fuga.lolelor@gmail.com.

PARTENERI: Muzeul National Brukenthal, Asociatia pentru Comunicare, Transparenta si Arta ACTA, Institutul de Studii Africane al Universitatii din Bucuresti, Haemimont Foundation, Fundatia Comunitara Fagaras, Casa din Deal Cincu, Ceata Carta, KraftMade

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate