Pentru a marca finalul acestei expozitii de arta in sticla extrem de solicitante ca mod de expresie artistica, dar si extrem de ofertante prin caleidoscopul de sensuri oferite publicului care a vizitat expozitia in perioada decembrie 2024 – ianuarie 2025, va invitam la un dialog dintre si cu artistele Karin Peulen si Andreea-Delia Voren: ”walking through rhizomatic dialogues”.
Karin, o artista multidisciplinara care locuieste in Maastricht, Olanda si lucreaza in Hasselt/Belgia, a fost o influenta calauzitoare pentru Andreea, intr-un moment esential in dezvoltarea ei creativa. Formata initial in pictura, Andreea a explorat mediul reprezentat de sticla, din cadrul PXL-MAD School of Arts din Hasselt, care dispune de un atelier de sticla foarte vast. Ea a inceput sa imbine cele doua medii – pictura si sticla – pornind astfel intr-o calatorie transformatoare care i-a extins semnificativ abilitatile tehnice si cadrul conceptual.
„Asemenea rizomului, colaborarea lor evita evolutia liniara in favoarea nodurilor de inspiratie interconectate, facand o punte intre taramurile naturii, viata de zi cu zi si arta. Prin impletirea elementelor descoperite, a structurilor materiale si a experientelor personale in practicile lor respective, Karin si Andreea creeaza lucrari care sunt simultan expresii individuale si reflectiile lor imbinate. Acest mod de colaborare permite un dialog continuu in care ideile fiecarui artist se reflecta si lumineaza perspectiva celuilalt, stimuland mai degraba un sentiment de multiplicitate decat o naratiune singulara, inchisa. Dupa cum sugereaza notiunea de rizom a lui Deleuze si Guattari, conversatia lor se ramifica continuu in directii neprevazute, oferind noi perspective si imbratisand fluiditatea schimbului creativ”, detaliaza Cristiana Ursache, curatoarea expozitiei si moderatoarea intalnirii de pe 3 februarie 2025.
Karin Peulen este o artista olandeza, cunoscuta pentru lucrarile sale in diverse medii, inclusiv pictura, desen si instalatie. Practica ei exploreaza adesea teme legate de natura, corpul uman si intersectiile dintre formele organice si cele construite. Lucrarile lui Peulen incorporeaza frecvent abstractul si figurativul, imbinandu-le pentru a crea compozitii dinamice ce evoca un sentiment de fragilitate si transformare. Artista a expus in numeroase galerii, abordand idei conceptuale legate de perceptie, memorie si relatia dintre privitor si lucrare. Abilitatea ei de a lucra in diverse formate si cu diferite materiale a consacrat-o drept o figura notabila in cercurile artei contemporane.
Andreea-Delia Voren a absolvit programul de licenta si masterat in cadrul Facultatii de Arte Vizuale si Design din Iasi, la sectiile de Pictura si Pedagogia Artei. ?i-a completat studiile printr-o bursa de internship la facultatea PXL MAD din Belgia, unde a investigat posibilitatile transmedialitatii in pictura si sticla si a sprijinit activitatile didactice ale sectiei de Pictura. In prezent, urmeaza studiile de doctorat la Facultatea de Arte Vizuale si Design a Universitatii de Vest din Timisoara, unde isi desfasoara cercetarea concentrandu-se pe inovatiile si intersectiile dintre pictura si materialitatea altor medii artistice. A participat la numeroase expozitii de grup, atat nationale, cat si internationale, inclusiv la Royal Academy of Art si Mall Galleries din Londra, precum si in Italia si Bulgaria.
Cristiana Ursache este cercetatoare si curatoare in Iasi, Romania. A absolvit studiile de licenta si master in teorii si practici in artele vizuale la Universitatea de Arte ,,George Enescu” Iasi, iar din 2023 defasoara o cercetare doctorala despre practicile curatoriale din Romania din anii 2000 pana in prezent, in cadrul aceleiasi universitati. În trecut a urmat cursuri la universitati din Spania si Elvetia, la Escuela de Arte de Sevilla si la Zurich University of the Arts. In vara anului 2022 a avut rolul de mediator cultural la Pavilionul Romaniei din cadrul editiei 59a Bienalei de la Venetia iar in 2024 a colaborat cu Listval Gallery din Islanda. A curatoriat expozitii in tara si in afara ale unor artisti precum Stefan Caltia, Claudiu Ciobanu, Sorin Ilfoveanu, Miruna Radovici, Radu-Mihai Tanasa.
Programul Art Gen ’24 este o initiativa a Galeriei Artep menita sa sustina lansarea artistilor emergenti din Iasi. In iunie 2025 programul va lansa cea de a treia editie.
Organizat de: Asociatia Galeria Artep
. |