Repară învățământul profesional dual greșeala strategică din ultimii 30 de ani? |  |
(Viață) |
Nu numai in Romania, ci in intreaga lume se simte lipsa fortei de munca calificate. 75% dintre angajatorii europeni nu isi pot dezvolta eficient afacerile din aceasta cauza. |
Asa ca statele europene cu economii dezvoltate si-au intensificat investitiile in ultimii ~20 de ani in invatamantul profesional si tehnic, in special in sistem dual. Cresterea competentelor profesionale in randul tinerilor si asigurarea unei tranzitii rapide de pe bancile scolii in campul muncii inseamna nu doar un somaj in scadere, ci si o contributie reala la dezvoltarea economiei, astfel ca investitorii contribuie in mod direct la formarea profesionala a muncitorilor.
In Romania, s-a procedat taman pe dos in ultimii 30 de ani: s-au desfiintat scolile profesionale. Asa ca azi platim scump pretul acestei erori educationale strategice. Din cei 2.370.000 de elevi inscrisi in forme de invatamant preuniversitare in anul scolar 2023-2024, doar 174.000 se aflau intr-o forma de invatamant profesional sau postliceal, conform Institutului National de Statistica (INS). Iar din cei aproape 180.000 de elevi de clasa a VIII-a, doar 9.000 au optat pentru sistemul dual. Mai mult, elevii care nu s-au regasit in formele de invatamant post-gimnaziale au ales sa renunte de tot la educatie, astfel incat 1 din 4 copii care azi intra in clasa I nu termina liceul. De aceea Romania este pe locul 1 in Europa la abandonul scolar (16.6%).
Mai mult, recent, reprezentanti ai Ministerului Educatiei au declarat ca „scopul ministerului nu este sa creeze niste planuri in concordanta cu oferta de forta de munca de pe piata”. Lipsa sincronizarii dintre guvern si mediul de afaceri se reflecta in deficitul la nivelul angajatilor blue si grey collar. „Candidatii sunt slab pregatiti.”, „Nu le place ceea ce fac.”, „Azi vin, maine pleaca.” – se plang angajatorii romani. 67% dintre acestia identifica lipsa de competente a candidatilor drept principala bariera in procesul de recrutare, alaturi de dificultatile in procesul de atragere a talentelor in industrie, conform unui raport elaborat de Forumul Economic Mondial (Future of Jobs Report 2025). Aceeasi sursa ne arata si ca 94% dintre companiile incluse in raport intentioneaza sa faca investitii in ?upskilling’, pentru a imbunatati abilitatile angajatilor si a-i ajuta sa-si dezvolte competente noi, astfel incat sa tina pasul cu evolutia tehnologica.
In satele romanesti, situatia este si mai complicata iar, in loc sa se gaseasca solutii, se pune capacul. Recent s-a anuntat ca cele 3 campusuri scolare rurale pe care Ministerul Educatiei intentiona sa le construiasca in Gorj, Bistrita Nasaud si Maramures nu vor mai fi executate, fiindca vom achita penalitati de 30 milioane euro daca proiectele nu sunt finalizate pana la 30 iunie 2026. Astfel ca, in lipsa programelor de formare profesionala la sat, oficial, 1 din 3 elevi de la sat abandoneaza scoala dupa clasa a VIII-a. Ce optiuni au? Sa-si lucreze pamantul, sa munceasca cu ziua prin alte gospodarii sau sa-si incerce norocul emigrand. Cei care aleg sa ramana sa munceasca in sat, fara a avea vreo forma de calificare „ingroasa” ponderea populatiei aflata in risc de saracie (suntem cei mai saraci din Europa, conform celui mai recent raport al Bancii Mondiale.). In zonele rurale, riscul de saracie este de 6 ori mai mare decat in orase, peste 70% dintre persoanele sarace din Romania locuind la sat. Veniturile romanilor ar trebui sa se dubleze pentru a atinge standardul minim de prosperitate de pe continent.
Asadar, cum putem sa solutionam colapsul de pe piata muncii? Rezolvand mai intai criza din educatie, pentru ca acestea merg mana in mana. Spre exemplu, anul 2023, cand migratia lucratorilor romani spre Occident atingea cel mai inalt nivel din ultimii 30 de ani, cu 700.000 de romani plecati definitiv in acel an conform INS, - „completand” cele 10 milioane de romani care-au emigrat pana in prezent -, a fost si anul in care raportul national de literatie ne-a aratat ca 89% dintre elevii de scoala generala se gaseau la un nivel nefunctional sau minim functional. In aceste conditii, nu putem sa nu ne intrebam ce sanse avem sa evoluam ca societate cand 9 din 10 copii sunt analfabeti functional si nu sunt capabili sa extraga si sa sintetizeze informatia dintr-un text dat?
Insa, regandind programa scolara si optimizand sistemul de invatamant profesional dual acolo unde-i sade mai bine (la sat), le oferim tinerilor sansa de a avea o pregatire profesionala temeinica si o educatie de calitate in ansamblul ei, adaptata timpului prezent. Punctul forte al acestui sistem educational de inspiratie germana este ca asigura elevilor nu numai o calificare certificata, ci si locuri de munca bine platite dupa absolvire. In plus, generatiile care au posibilitatea sa invete meserie inca de pe bancile scolii duale, vor avea aptitudinile necesare pentru a face performanta la locul de munca, dovedind loialitate fata de compania care a contribuit financiar la pregatirea lor practica.
Meserii de viitor & locuri de munca bine platite
Multe dintre meseriile care figureaza in topurile platformelor de recrutare sunt tocmai cele pe care tinerii le pot deprinde in scolile profesionale. Future of Jobs Report 2025, elaborat de Forumul Economic Mondial pe baza raspunsurilor a peste 1.000 de angajatori care reprezinta 14 milioane de angajati din 55 de economii nationale, arata ca piata muncii va trece in urmatorii 5-10 ani prin schimbari drastice. Printre factorii puternici care stau la baza acestor schimbari se numara digitalizarea, politicile care vizeaza protectia mediului inconjurator (energia verde), cresterea costului vietii, imbatranirea populatiei si tensiunile geopolitice.
Raportul vorbeste si despre o cerere accelerata pentru anumite profesii. In topul meseriilor la mare cautare in urmatorii 5 ani se afla: fermierii si lucratorii agricoli (cu o crestere de 34 de milioane de locuri de munca la nivel global), soferii de camioane si livratorii, dezvoltatorii de software si aplicatii, lucratorii calificati in constructii, lucratorii in domeniul procesarii alimentelor, lucratorii in comert, profesorii de liceu sau asistentii medicali. In acelasi timp, din ce in ce mai multe business-uri continua sa caute candidati care au atat abilitati manuale, cat si abilitati de rezolvare a problemelor si un grad ridicat de alfabetizare tehnologica. Meserii precum cea de mecanic, tehnician sau inginer vor fi din ce in ce mai solicitate in viitor.
In Romania, domeniile cu cele mai multe locuri de munca disponibile in 2024 au fost: retail, prestari servicii, industria alimentara, call center, turism/HoReCa, transport&logistica, constructii, productie, IT si banking, acestea fiind si cele mai atragatoare pentru candidati. In acelasi timp, si muncitorii care desfasoara activitati manuale au fost extrem de cautati, cu salarii din ce in ce mai bune, in timp ce lucratorilor cu studii superioare li s-a propus sa lucreze pe posturi cu pretentii de studii non-superioare, la un nivel mai scazut decat al calificarilor detinute. Conform datelor, cele mai multe locuri vacante au fost inregistrate in constructii - 68.739, activitati postale si curierat - 38.522, activitati specifice restaurantelor - 26.776 si transport rutier de marfa - 14.986.
Campusul BookLand: invatamant dual dedicat tinerilor din mediul rural
In Campusul Preuniversitar Profesional in sistem Dual, pe care Asociatia BookLand il construieste in satul argesean Vulturesti, copiii vor invata si carte, si meseria catre care simt chemare, inca din clasele primare. Si pentru ca sistemul educational dual pune pret pe principii sanatoase, valori si respect fata de munca, generatiile pe care le vom forma vor fi garantia crearii unei societati in care ne vom bucura sa traim. Aceasta institutie de invatamant 100% moderna va dispune de toate ciclurile de invatamant preuniversitar: primar, gimnazial, liceal si postliceal. Primii 300 de elevi (din 1200) vor incepe sa studieze in Campus chiar din anul scolar 2025-2026.
Campusul va fi pus GRATUIT la dispozitia elevilor (atent selectionati) si va fi prevazut cu toate facilitatile necesare pentru a sustine performanta educationala & profesionala: cu sali de clasa „scoase” in natura, ateliere de lucru, laboratoare, biblioteca, sala de spectacole, teren & sala de sport, amfiteatru, spatii de relaxare, mini-ferma de animale, cantina, brutarie, spalatorie textila, atelier de croitorie, livada, gradina si sere de legume. Inca din clasele primare, elevii vor avea in programa atat activitati teoretice, cat si practice, pentru a experimenta ce li se potriveste si pentru a-si dezvolta aptitudinile, avand apoi ocazia sa se pregateasca pentru cele mai solicitate meserii din propriul judet. In plus, pregatirea in sistemul profesional dual le va asigura mii de ore de practica, atat la sediul operatorilor economici zonali, cat si in intreprinderile sociale care vor fi deschise in Campusul BookLand pentru a-i asigura sustenabilitatea.

Printre specializarile disponibile in primele 6 clase de invatamant dual care vor fi lansate in Sept’ 2025, in functie de cererile agentilor economici argeseni, se regasesc cea de tehnician in turism (lucrator hotelier), tehnician in activitati economice (receptioner-distribuitor / comerciant-vanzator), tehnician in industria alimentara (brutar-patiser-preparator produse fainoase / operator in prelucrarea legumelor si fructelor / operator in industria uleiului / operator in industra zaharului si produselor zaharoase / preparator produse din carne si peste / preparator produse din lapte), tehnician prelucrari pe masini cu comanda numerica (operator masini cu comanda numerica), tehnician electromecanic (utilaje si instalatii industriale / centrale electrice / utilaje si instalatii comerciale, electrocasnice si din industria alimentara / frigotehnist) sau tehnician mecatronist (mecanic echipamente hidraulice si pneumatice / operator montator subansamble).
Primele intalniri pentru selectia elevilor vor avea loc in perioada 05 aprilie – 01 iunie 2025, in satele argesene aflate pe o raza de aproximativ 50 de km fata de Vulturesti. Astfel, parintii si copiii vor avea ocazia sa afle ce beneficii ofera Campusul pentru elevii sai de varsta mica (ciclul primar si gimnazial), dar si pentru tinerii care vor invata aici la liceu (profil teoretic, clasele IX-XII) sau in sistem dual (profil profesional, clasele IX-XI).
„Credeti ca e posibila o scoala fara bullying, in care respectul fata de educatie si munca, precum si dragostea de tara se cultiva in fiecare zi? Unde vocatia elevului sa conteze si sa fie incurajata, asigurandu-i stabilitatea unui loc de munca? Unde sa aiba transportul asigurat zi de zi, cu autocarul scolii, sa aiba o uniforma nou-nouta, toate manualele si rechizitele necesare, mese calde, si sprijin constant din partea dascalilor care vor preda dupa o programa 100% moderna si ii vor sprijini cu temele? Aceasta scoala va exista, va asigur. O construim noi in satul Vulturesti din judetul Arges, unde le vom asigura copiilor toate beneficiile necesare pentru a invata si carte, si meserie. Si totul va fi GRATUIT pentru ei! Ba mai mult, elevii din clasele de dual vor primi si burse din partea companiilor unde vor face practica timp de 3 ani, pentru a-i incuraja sa-si continue studiile si sa invete o meserie, ca la final sa aiba locul de munca garantat!” – Mihaela Petrovan, Presedinta Asociatiei BookLand
De ce este sustenabila si durabila viziunea BookLand?
Indrumandu-i pe tineri sa-si descopere vocatia, oferindu-le o educatie solida teoretica si practica, dar si cultivandu-le taria de caracter si dragostea de tara, BookLand le ofera acestora toate uneltele necesare pentru a le asigura un trai prosper in comunitatea de care apartin. In plus, tinerii profesionisti formati in Campusul din Vulturesti vor deveni angajati-model ai operatorilor economici, alaturi de care BookLand dezvolta clasele de invatamant dual. Nu vor primi cozonaci „cadou”, ci vor fi invatati cum sa-i prepare, ba chiar si cum sa-i vanda. Aceasta e solutia sustenabila, cu impact pe termen lung in comunitate, care va transforma satul romanesc intr-o pepiniera de meseriasi adevarati.

Companiile care doresc sa sustina misiunea educationala BookLand o pot face accesand facilitati fiscale precum Formularul 177 (pana la data de 25 iunie) pentru a redirectiona 20% din impozitul pe profit. Aceasta facilitate fiscala ii permite unui operator economic sa isi acopere integral cheltuielile cu pregatirea unui elev care ii va deveni ucenic in timpul celor 3 ani de pregatire profesionala. Iar beneficiile sunt numeroase: productivitatea companiei creste, gradul de retentie a personalului creste, la fel si renumele companiei, care contribuie, iata, la salvarea tinerelor generatii, tot mai tentate sa lase in urma satele in care s-au nascut, alegand calea strainatatii. Campusul BookLand este un proiect cu sens si solutii concrete, sustinut deja de peste 1,000 de parteneri - companii private si asociatii care au venit in sprijinul misiunii educationale BookLand in mediul rural, printre care: Leroy Merlin, Verbund, CEC Bank, Zahar Margaritar, Asevi, Coca Cola HBC, Puran Architecture & Design, Cargill, UniCredit, Zentiva, SAP, Novomatic, Teleperformance, Valrom Industrie, MaxBet, Asa Cons, Corteva, Brico Depot, Timac Agro, Noventa, Sipex, Rotary Club Pitesti, Rofer Design, Collavini & Partners, Vopseaua Oskar, Huawei Technologies, Kober, Mediaposte Hit Mail, Asko Group, Decathlon, Siniat, Honeywell, Leoni, Linde Gaz, Rocas Decor, Serv Class, Turbomecanica, European Pastry, Stroia Product, BMI Group, Novaintermed, Somaco Grup Prefabricate, Bauelemente, LSG Building Solutions, BOMA Prefabricate, UP Romania, Intertrans Continental, Polon Alfa, Strizo, Virtuoso, Bella Casa.
Persoanele fizice pot completa online Formularul 230 prin care redirectioneaza 3,5% din impozitul pe venit, pot trimite un SMS cu text CONSTRUIM la numarul 8845 pentru a activa o donatie lunara recurenta de 2 EURO, sau pot achizitiona Soricelul BookLand.
De 14 ani BookLand contribuie la sublinierea importantei educatiei & dezvoltarii personale prin Intalnirile BookLand Evolution, care faciliteaza liceenilor exceptionali dialogul cu varii personalitati, prin Taberele Coolturale, care le ofera copiilor un mix de activitati educationale & distractive, prin Bursele BookLand care asigura unor elevi exceptionali de la sat sansa de a urma liceul si facultatea fara nicio grija financiara, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor. „Impreuna CONSTRUIM oameni” a adus laolalta sute de companii din mediul privat, autoritati locale, profesori-parinti-elevi care, la indemnul BookLand, si-au dat mana pentru a contribui la modernizarea scolilor de la sat. Reprezentativ pentru Romania, acest parteneriat public-privat a fost posibil datorita obiectivului comun de a reduce abandonul scolar, oferindu-le elevilor acces la educatie de calitate in cladiri sigure, moderne si prietenoase care ofera o perspectiva pentru o comunitate durabila. Rezultatul? 80 de scoli rurale renovate & echipate in 4 ani, 15.000 de copii anual care vin cu drag la scoala, rezultate mai bune la invatatura si premisele unei vieti implinite! In 2025 BookLand va inaugura in Arges primul Campus Preuniversitar Profesional Dual din mediul rural, construit exclusiv din bani privati, locul in care educatia & formarea profesionala se intalnesc cu dezvoltarea economica sustenabila, asigurandu-le tinerilor locuri de munca, stabilitate si un nivel de trai mai bun. Mobilizarea exemplara reusita de Asociatia BookLand a fost recunoscuta printre bunele practici incurajate de Guvernul Romaniei in Raportul National Voluntar al Romaniei, prezentat la Forumul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabila (New York, 2023).
. | |
|
|