Acum niște ani |
18 aprilie 2025 |
|
|
Chloé Silbano, pentru prima dată în România |  | (Arte vizuale) | Galeria de arta contemporana Borderline Art Space gazduieste joi, 10 aprilie, incepand cu ora 18.00, vernsajul expozitiei de pictura a artistei franceze Chloé Silbano, aflata pentru prima data in Romania. | Curatoriata de Cristian Nae, expozitia „O remodelare temporara a lumii” poate fi vizitata pana pe 7 mai la Iasi, urmand a fi itinerata intre 13 mai si 2 iunie 2025 la Muzeul de Arta din Cluj.
Proiectul artistic „O remodelare temporara a lumii” conecteaza preocuparile artistei Chloé Silbano pentru efectele climatice devastatoare asupra ecosistemului natural al planetei cu o reflectie personala, deopotriva poetica si filosofica, asupra caracterului sacru al apei pentru diverse culturi si comunitati, exprimate prin mediul picturii si al artei video.
La prima vedere, pictura lui Chloé Silbano este lipsita de dramatism, de stralucire, de contraste puternice sau de culori vii. Universul sau vizual nu este nici sumbru, posomorat sau tenebros, incarcat de tonuri intunecate, griuri si contraste in ton, nici exaltat, plin de vigoare, de pasta densa sau de pensulatii ample, energice. Insa acestea nu sunt nici fotografice, si sunt doar in aparenta realiste prin omniprezenta figurativului. Maniera sa specifica de tratare a reprezentarii prefera brunurile, tonurile estompate si vaste suprafete neterminate, in care figura umana se pierde sau este intotdeauna absenta.
In mod similar, subiectele pe care alege sa le reprezinte sunt doar aparent triviale. Imaginile sale surprind activitati deopotriva mundane si sacre (stransul apei in bidoane de plastic; rugaciunea) si sunt de cele mai multe ori redate prin focalizarea alegorica asupra unor detalii performative – maini impreunate asupra unui rozariu; palme care tin in mana apa si care prezinta efigii ale puterii – inele cu pecete – intoarse catre causul palmei intr-un gest de recunoastere a umilitatii.
Elementul comun al acestor reprezentari, care extrag si pun in contrast elemente vizuale specifice puterii politice si religioase cu activitati necesare supravietuirii zilnice pentru comunitatile lipsite de putere o constituie prezenta constanta a apei. Ea este prezenta atat in ritualul catolic (ce poate fi lecturat ca un simbol al dominatiei coloniale a planetei) cat si in activitatile specifice comunitatilor defavorizate din Asia sau nordul Africii. O atmosfera baroca discreta traverseaza aceste lucrari, in care aluziile la detalii ornamentale sunt randul lor reconectate cu surse naturale primare, care ofera modelul reprezentarilor vizuale stilizate, atat prin intermediul lucrarilor video care insotesc demersul pictural cat si prin intermediul unor schite compozitionale prezentate sculptural sau a unor sculpturi in sticla venetiana care evoca calatoriile lui Marco Polo catre extremul Orient.
Ancorata intr-o hermeneutica reparativa precum cea sugerata de Eve Kossofsky Sedgwick, practica artistica dezvoltata de Chloé Silbano pare a sugera ca functia artei este aceea de a furniza la randul sau o practica spirituala, capabila sa reconecteze modernitatea europeana cu o spiritualitate ancestrala aparent pierduta si sa recupereze totodata o dimensiune etica necesara reconfigurarii urgente a relatiei noastre cu natura.
Chloé Silbano este absolventa a Beaux-Arts de Paris si a ENSCI in New Media Creation. Traieste si lucreaza in Paris, la Poush. A fost un artist invitat la Centre National d'Études Spatiales in 2023. Lucrarile ei au fost expuse la Gr_und din Berlin, Moments Artistiques din Paris, Centrul de Arta din Villiers-sur-Marne, l'Approche din Bruxelles, Fondation Ferrnet-Branca din Basel, printre altele. Ea este castigatoarea Premiului Yishu8 in 2020 si a expus in China la Maison des Arts din Beijing, Muzeul National de Arta al Chinei, Circle Art Center din Beidaihe, HDM Gallery si Winland Hangzhou.
Expozitia este organizata de Borderline Art Space prin Asociatia Culturala AltIasi si face parte din proiectul „X”, co-finantat de AFCN. Partener: Institutul Francez din Iasi. Sponsor: Gramma.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finantarii.
. | |
|
|
|
|