Aici, documentarul de artă |  |
(Cinema) |
Miercurea e arta, la Cinema Ateneu, locul unde calitatea primeaza. Incepand cu luna aprilie, fiecare miercuri e dedicata artei, la Cinema Ateneu. |
Sub titlul Aici, Documentarul de Arta, publicul este invitat sa descopere, de la ora 18:00, povestile marilor pictori ai lumii prin filme-documentar de exceptie.
Programul aduce pe ecran figuri emblematice din istoria artei – Klimt, Monet, Vermeer, Van Gogh, Michelangelo, Rafael – dar si epoci sau curente artistice ce au schimbat fata lumii. Filmele sunt parte din seria Exhibition on Screen si ofera acces privilegiat la marile muzee ale lumii, la interviuri cu experti si la detalii biografice si artistice fascinante.
„Prin acest program, ne dorim sa oferim publicului o noua forma de apropiere de arta, intr-un cadru cinematografic. Sunt filme documentare emotionante, spectaculoase si educative, care aduc o experienta vizuala aparte”, declara Andrei Giurgia, coordonatorul Cinema Ateneu. Aici, Documentarul de Arta se va extinde si in lunile mai si iunie.
Va lasam mai jos detalii despre programul documentarelor de arta:
Eu, Claude Monet / I, Claude Monet (regia Phil Grabsky) - 16 aprilie
[https://cinemaiasi.ro/film/i-claude-monet-eu-claude-monet/]
Viata lui Monet este o poveste captivanta despre un om care, dincolo de panzele sale scaldate in lumina, a suferit de depresie, singuratate si chiar ganduri suicidare. Insa, pe masura ce arta sa a evoluat iar pasiunea pentru gradinarit l-a condus catre splendorile gradinii sale de la Giverny, isi dezvaluie umorul, intelepciunea si bucuria de a trai.
Vermeer: Retrospectiva/ Vermeer: The Greatest Exhibition (regia David Bickerstaff ) - 23 aprilie [https://cinemaiasi.ro/film/vermeer-the-greatest-exhibition-vermeer-retrospectiva/]
In primavara anului 2023, Rijksmuseum din Amsterdam si-a deschis portile pentru cea mai mare expozitie Vermeer din istorie. Continand lucrari imprumutate din intreaga lume, aceasta retrospectiva majora aduce impreuna cele mai faimoase capodopere ale lui Vermeer, inclusiv Fata cu cercel de perla, Geograful, Laptareasa, Doamna scriind o scrisoare cu servitoarea ei si Femeia tinand o balanta. Acest nou film marca Exhibition on Screen invita publicul la o vizionare privata a expozitiei, insotita de directorul Rijksmuseum si curatorul expozitiei.
Van Gogh: Poeti si amanti/ Van Gogh: Poets & lovers (regia David Bickerstaff) - 30 aprilie
[https://cinemaiasi.ro/film/van-gogh-poets-lovers-van-gogh-poeti-si-amanti/]
Van Gogh a fost mistuit de pasiunea pentru povestire prin arta, transformand lumea din jurul sau in spatii vibrante, idealizate, populate de personaje simbolice.
Poetii si amantii i-au umplut imaginatia; tot ceea ce a facut in sudul Frantei a fost marcat de aceasta noua obsesie. Intr-o anumita masura, tocmai acest lucru a contribuit la faimoasa sa cadere nervoasa, dar nu i-a diminuat creativitatea – din contra, a continuat sa creeze capodopera dupa capodopera.
Colectionarul Danez. De la Decroix la Gauguin / The Danish Collector – Delacroix To Gauguin (regia David Bickerstaff ) - 7 mai [https://cinemaiasi.ro/film/colectionarul-danez-de-la-delacroix-la-gauguin-the-danish-collector-d elacroix-to-gauguin/]
Timp de multi ani, nimeni nu a fost interesat de arta impresionistilor. Artisti precum Monet, Degas si Renoir au fost calomniati, atacati si, ca urmare, nu au castigat bani.
De la frumoasa casa si gradinile lui Hansen de la Ordrupgaard pana la strazile din Parisul boem, acest film va poarta intr-o calatorie pentru a descoperi unele dintre cele mai bune exemple de arta franceza din secolul al XIX-lea stranse vreodata.
Michelangelo, Iubire & Moarte / Michelangelo: Love and Death (regia David Bickerstaff) - 14 mai
[https://cinemaiasi.ro/film/michelangelo-iubire-si-moarte-michelangelo-love-and-death/]
Sculpturile si picturile spectaculoase ale lui Michelangelo ne sunt atat de familiare, dar cat de bine il cunoastem cu adevarat pe acest geniu al Renasterii? Cine a fost acest om ambitios si pasional?
Acoperind cei 89 de ani ai vietii sale, Michelangelo – Iubire si Moarte ne poarta intr-o calatorie cinematografica prin atelierele de gravura si desen ale Europei pentru a explora viata tumultuoasa a acestui artist extraordinar. Descoperim relatiile cu contemporanii sai, conflictele interioare si mostenirea artistica de nepretuit pe care a lasat-o.
Pissaro, parintele impresionismului / Pissarro: Father of Impressionism (regia David Bickerstaff ) - 21 mai
[https://cinemaiasi.ro/film/pissarro-parintele-impresionismului-pissarro-father-of-impressionism/]
Fara Camille Pissarro, nu exista miscare impresionista. El este cunoscut pe drept ca tatal Impresionismului.
Pissarro a urmat o cale dramatica si de-a lungul anilor el a scris multe scrisori familiei sale. prin intermediul acestor scrisori intime si revelatoare, acest film captivant dezvaluie viata si opera lui Pissarro.
Zorii impresionismului / Dawn of Impressionism: Paris 1874 (regia Ali Ray) - 28 mai
[https://cinemaiasi.ro/film/zorii-impresionismului-paris-1874-dawn-of-impressionism-paris-1874/]
Impresionistii sunt cel mai indragit grup artistic din istorie – milioane de oameni se aduna anual pentru a le admira capodoperele. Ce a dus la acea prima expozitie revolutionara acum 150 de ani? Cine au fost personalitatile nonconformiste care si-au manuit pensulele intr-un mod atat de radical si provocator?.Istoria nu este relatata de istorici sau curatori, ci prin cuvintele celor care au fost martori la zorii impresionismului: artistii, presa si oamenii Parisului din 1874.Vedeti pe marele ecran expozitia care a schimbat totul.
Floarea-soarelui in picturile lui Van Gogh/ Sunflowers (regia David Bickerstaff ) - 4 iunie
[https://cinemaiasi.ro/film/floarea-soarelui-in-picturile-lui-van-gogh-sunflowers/]
Picturile Floarea Soarelui ale lui Vincent van Gogh se numara printre cele mai faimoase lucrari ale sale si sunt unele dintre cele mai iconice picturi din lume. Intr-o expozitie extraordinara, Muzeul Van Gogh a aruncat o privire noua si revelatoare asupra celor cinci picturi ce reprezinta floarea-soarelui in vaza.
Fiecare pictura este diferita si are propria sa poveste unica, acoperind una dintre cele mai faimoase si tulburi perioade din istoria artei. Toate cele cinci picturi sunt, de asemenea, considerate acum a fi intr-o stare atat de fragila, incat nu va mai exista niciodata o expozitie cu toate cele cinci impreuna. Doar in acest film veti avea sansa de a le vedea. Filmul aduce publicului multe noi niveluri de intelegere atat asupra picturilor, cat si despre Vincent van Gogh.
Cezzane, Portretele unei vieti / Cézanne – Portraits of a Life (regia Phil Grabsky) - 11 iunie
[https://cinemaiasi.ro/film/cezanne-portretele-unei-vieti-cezanne-portraits-of-a-life/]
Nu se poate intelege arta secolului XX fara a recunoaste importanta si geniul lui Paul Cézanne.
Filmat la National Portrait Gallery din Londra, cu interviuri suplimentare de la experti si curatori de la MoMA din New York, National Gallery of Art din Washington DC si Musée d’Orsay din Paris, precum si cu fragmente din corespondenta artistului, acest film poarta publicul prin locurile unde Cézanne a trait si a creat, oferind o perspectiva noua asupra unui artist care, desi este poate cel mai putin cunoscut dintre impresionisti, ramane unul dintre cei mai importanti.
Rafael descoperit / Raphael Revealed (regia Phil Grabsky) - 18 iunie
[https://cinemaiasi.ro/film/rafael-descoperit-raphael-revealed/ ]
Cu peste doua sute de capodopere, inclusiv picturi si desene – dintre care peste o suta au fost reunite pentru prima data – aceasta expozitie majora celebreaza viata si opera lui Raffaello Sanzio da Urbino.
Mai mult decat un pictor, Rafael a fost unul dintre cei mai extraordinari artisti ai Renasterii, dar este adesea inteles gresit sau mitologizat. Pe baza acestei expozitii extraordinare de la Roma, acest film ii permite lui Rafael, pentru prima data, sa fie dezvaluit cu adevarat.
Peggy Guggenheim: Dependenta de arta / Peggy Guggenheim: Art Addict (regia Lisa Immordino Vreeland) - 25 iunie
[https://cinemaiasi.ro/film/peggy-guggenheim-dependenta-de-arta-peggy-guggenheim-art-addict]
Un personaj plin de culoare, care nu numai ca a fost inaintea timpului ei, dar a ajutat sa-l defineasca, Peggy Guggenheim a a devenit o figura centrala in miscarea artei moderne. Pe masura ce a trecut prin rasturnarile culturale din secolul al XX-lea, ea a colectionat nu numai arta, ci si artisti. In timp ce lupta prin tragedia personala, ea si-a mentinut viziunea de a construi una dintre cele mai importante colectii de arta moderna, expusa acum in palatul sau venetian.
Detalii complete pe pagina de Facebook Cinema Ateneu si pe site-ul www.cinemaiasi.ro.
. | |
|
|