Semimaraton de dans contemporan în luna aprilie |  |
(Arte vizuale) |
Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB) anunta semimaratonul de dans contemporan & perfomance: Dans.Context Showcase - eveniment care prezinta unele dintre cele mai relevante productii de dans ale ultimilor ani din Romania. |
Showcase-ul va avea loc in perioada 24-27 aprilie 2025, iar spectacolele vor fi prezentate la CNDB, LINOTIP - Centru Independent Coregrafic, ARCUB si la Galateca.
Esti invitat sa petreci alaturi de noi patru zile dedicate creatiei coregrafice: 11 spectacole de dans contemporan si performance, in patru locatii iconice din Bucuresti.
„Ultimul showcase organizat la CNDB a avut loc acum peste 10 ani. Am considerat important sa ne oprim, sa observam si sa inventariem ce se intampla, sa radiografiem scena de dans din Romania” ne spune Andreea Andrei, coordonatoarea evenimentului.
Programul Dans.Context.Showcase:
# Joi, 24 aprilie, ora 16:00 - InTrecere (Sofia Sitaru-Onofrei) @ Centrul National al Dansului Bucuresti (Bd. Marasesti 80-82)
Showcase-ul incepe cu InTrecere, un spectacol ce exploreaza conceptul trecerii dintre viata si moarte, aducand in prim plan o perspectiva profunda asupra existentei umane. Viata este portretizata ca un spatiu in care fiintele umane sunt consumate treptat de agitatia si presiunile fizice si psihice ale existentei cotidiene pana in punctul epuizarii totale. Bilete aici.
# Joi, 24 aprilie, ora 18:00 - Red Line (Alice Veliche si Alexandru Radu) @ LINOTIP Centru Independent Coregrafic (Str. Ion Brezoianu 23-25).
Red Line este un spectacol despre exagerare, despre abuz si exces. Acestea ne insotesc peste tot, fie ca vorbim despre un exces de timiditate, de putere, de ura, de gandire, de iubire, de munca, de singuratate. Iar noi, cu totii, stim ca e prea mult atunci cand depasim linia rosie. Bilete aici.
# Joi, 24 aprilie, ora 20:00 - BORN(E) (Maria Luiza Dimulescu si Beatrice Onet) @ ARCUB
Aceasta este o instalatie performativa, care are la baza 18 interviuri cu persoane cu varste cuprinse intre 8 si 90 de ani. Instalatia chestioneaza existenta corpului uman (contemporan), concentrandu-se asupra complexitatii proceselor pe care le parcurge acesta pe durata existentei sale. Bilete aici.
# Vineri, 25 aprilie, ora 14:00 - Balkan Ballerinas (Platforma 13 - Sergiu Dita si Anca Stoica) @ Linotip
Balkan Ballerinas este un performance inspirat de stigmate si stereotipuri identitare create de Occident si proiectate asupra Balcanilor. Acesta realizeaza o radiografie a culturii balcanice si prezinta corpuri ca zone de tranzitie intre doua instante – mandrie si rusine, trecut si prezent, folclor si rave, balet si manele. Bilete aici.
# Vineri, 25 aprilie, ora 18:30 - lansarea cartii Epuizarea dansului. Performance si politica miscarii, de André Lepecki @ CNDB
Aparitia editoriala este un proiect CNDB in parteneriat cu Editura TACT, la initiativa criticului de arte performative Cristina Modreanu si reprezinta traducerea unei carti esentiale pentru teoria dansului. „Intrebarea aparent simpla, dar cu o puternica incarcatura filozofica, la care raspunde profesorul André Lepecki este: ce poate sa faca un corp? Lepecki isi organizeaza discursul in jurul temelor abordate in general de studiile postcoloniale si de rasa, tinand cont si de contributiile teoriilor feministe asupra studiilor performative.” (Cristina Modreanu)
Invitati: Cristina Modreanu (critic de arte performative), D. Sargan (traducatoare) si Corina Cimpoieru (coordonatoare volum). Intrarea este gatuita.
# Vineri, 25 aprilie, ora 20:00 - BLOT - Body Line of Thought (Simona Deaconescu si Vanessa Goodman) @ CNDB
BLOT exploreaza miscarea in raport cu bacteriile din corpul uman. Conceput intr-un format hibrid, jongland intre o conferinta si un spectacol coregrafic, BLOT vorbeste despre asemanarile dintre oameni si alte animale, adresand procese fiziologice precum transpiratia, mirosul, reproducerea, exercitiul fizic si imunitatea. Bilete aici.
# Sambata, 26 aprilie, ora 14:00 - Somatic Freaks - Revolutia Proprioceptorilor (Alexandra Mihaela Dancs si Vlad Benescu) @ Galateca (Str. C.A. Rosetti 2-4)
Instalatia are la baza studiul proprioceptiei si al metodelor de imbunatatire a acesteia prin antrenarea echilibrului, din perspectiva coregrafica. Cei doi performeri exploreaza raspunsul corpurilor la dezechilibrare prin interactiunea cu un aparat de echilibrare in tandem de dimensiuni mari. Intrarea este gratuita.
# Sambata, 26 aprilie, ora 18:00 - Self ACME. Resort de reechilibrare si optimizare personala (Camelia Neagoe) @ Linotip
Self ACME. Resort de reechilibrare si optimizare personala este un spectacol de dans despre cautarea celui mai bun sine, intr-o lume semi-fictiva, in care „pop philosophy” si produsele de dezvoltare personala au contribuit eficient la standardizarea idealului de succes.
# Sambata, 26 aprilie, ora 20:00 - BPM - Beats per Millennium (Simona Dabija, Vlaicu Golcea) @ CNDB
BPM - Beats per Millennium, cu si de Simona Dabija, muzica Vlaicu Golcea, exploreaza evolutia scenei de clubbing in Romania din perspectiva practicilor sociale si culturale pe care le-a cunoscut in ultimele decenii. Bilete aici.
# Duminica, 27 aprilie, ora 14:00 - Patosfera (Madalina Dan) @ CNDB
Patosfera aduce la viata un univers interconectat si coexistent, specific gandirii ecologice si descentrat de perspectiva umana, unde realitatea e doar una dintre versiunile privirii noastre, iar supravietuirea este, implicit, interdependenta. Bilete aici.
# Duminica, 27 aprilie, ora 20:00 - Humans | Bodies | Images (Ioana Marchidan) @ Linotip
Conceptul a fost dezvoltat pornind de la experienta personala a coregrafei, in anii de pregatire in scoala de balet si extins catre o perspectiva mai larga, care cuprinde impactul pe care il are body shaming-ul in prezent. Performance-ul nu urmareste o poveste anume, ci este compus din momente distincte, inspirate din povesti reale. Bilete aici.
# Duminica, 27 aprilie, ora 21:00 - OMEN (Arcadie Rusu) @ Linotip
Ultimul titlu din program este un spectacol inspirat din viata si opera sculptorului Constantin Brancusi si a cantaretei Maria Tanase. Scena, ca o masinarie a timpului, ii readuce fata in fata pe el - sculptorul si filozoful, pe ea - glasul unui adevar dureros. Bilete aici.
Mai multe informatii despre spectacole si bilete, accesati siteul cndb.ro.
Spectacolele vor fi vizionate de publicul larg si de un public format din directori de teatre, de centre coregrafice si de festivaluri de profil, curatori, pedagogi, manageri culturali. Spectacolele de dans au fost selectate in urma unui apel deschis, unde au s-au inscris 24 de spectacole eligibile din tara. Au fost considerate admise lucrarile artistilor realizate intre 2022-2025, realizate in contexte independente sau produse de institutii publice, precum si lucrari de disertatie realizate in cadre universitare. Criteriile calitative au fost relevanta temei in raport cu realitatile contemporane, consistenta structurii si a scriiturii compozitionale, claritatea viziunii artistice, caracterul inovator al lucrarii coregrafice, precum si diversitatea de directii si estetici.
Juriul proiectului a fost format din Cristina Lilienfeld (coregrafa, performer si co-director Areal), Sandra Mavhima (coregrafa si lector univ. dr. la Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” din Iasi), Mihai Mihalcea (director de programe si proiecte din cadrul Centrului National al Dansului Bucuresti), Andreea Novac (coregrafa), Simona Paraschivu (profesor coregraf la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”), Anna Maria Popa (manager Teatrul „Andrei Muresanu” din Sfantu Gheorghe) si Elena Zamfirescu (lect. univ. dr. departamentul Coregrafie, in cadrul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” din Bucuresti, coregrafa).
Proiect cultural co-finantat de AFCN. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
Cu sprijinul: Ministerul Culturii
Parteneri: LINOTIP, Primaria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, UNATC, Galateca, Liceul Floria Capsali, Cinema Union, Carturesti, 5 To Go
. | |
|
|