Start pentru Festivalul Filmului European 2025: cinema, diversitate, dialog |  |
(Cinema) |
Institutul Cultural Roman deschide cea de-a 29-a editie FFE – joi, pe 8 mai, ora 19.00, la Sala Luceafarul cu documentarul O neasteptata intrezarire a unor lucruri mai profunde / A Sudden Glimpse to Deeper Things, marele castigator al celei mai recente editii a Festivalului de film de la Karlovy Vary. |
Documentarul, realizat de Mark Cousins, (re)compune portretul unei artiste remarcabile, pictorita scotiana Wilhelmina Barns-Graham, recunoscuta pentru contributia sa semnificativa la arta abstracta britanica a secolului XX si asociata cu Scoala de la St Ives, un grup de artisti care, dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, au contribuit la definirea unei estetici distincte in arta britanica, influentata de peisajul si lumina specifica regiunii Cornwall.
Mark Cousins este un nume de referinta in cinematografia documentara, apreciat pentru pasiunea lui pentru istoria filmului, stilul poetic si enciclopedic si rolul sau esential in promovarea si intelegerea artei cinematografice la nivel mondial.
Festivalul va continua apoi la Cinema Elvire Popesco (9-15 mai) si Cinemateca Eforie (9 – 11 si 16 – 18 mai) si in alte noua orase din tara: Brasov (9 – 11 mai, Centrul Cultural Reduta), Timisoara (15 – 18 mai, Cinema Studio), Sfantu Gheorghe (17 – 18 mai, Cinema Arta by Cityplex), Botosani (22 – 25 mai, Cinema Unirea), Deva (23 – 25 mai, Centrul Cultural Dragan Muntean), Iasi (23 – 25 mai, Muzeul Vasile Pogor – Casa Junimii), Chitila (30 mai – 1 iunie, Amfiteatrul din Parcul Valea Mangului), Targu Jiu (30 mai – 1 iunie, Cinema Sergiu Nicolaescu) si Targu Mures (30 mai – 1 iunie, Muzeul Judetean Mures - Sectia de Istorie (Cetate), Sala Multimedia).
„De 29 de ani, cu fiecare editie noua a Festivalului Filmului European ii spunem Uniunii Europene „La multi ani!” de ziua ei. Iar azi o facem mai apasat decat oricand, insa in continuare sub semnul dialogului. Asa cum spune motto-ul editiei 2025 a FFE, „cultura uneste”. De aceea ne straduim mereu sa aducem in festival filme variate, relevante, uneori provocatoare, dar o facem intotdeauna cu buna credinta si cu dorinta de a netezi drumul catre intelegerea diversitatii ce caracterizeaza continentul european. Suntem o generatie norocoasa, pentru ca am parcurs fiecare pas pe drumul catre Europa, si experientele acumulate pe parcurs ne-au imbogatit, ne-au bucurat si, mai ales, ne-au calit”, a declarat Liviu Jicman, presedintele Institutului Cultural Roman, in cadrul conferintei de presa de azi de la sediul ICR.
La conferinta de presa dedicata lansarii noii editii FFE au mai participat: Catalin Olaru (directorul artistic al 29.FFE), Laura Napolitano (Presedinta EUNIC Romania / Directoarea Institutului Italian de Cultura) si Ioana Mischie (regizoare, ambasadoarea onorifica a acestei editii FFE).
FFE | 2025
Continuam aceasta traditie de a avea un ambasador al Festivalului: un regizor roman care ne propune o viziune originala asupra temei editiei, printr-o perspectiva personala si creativa filtrata prin tehnologii inovative si a software-urilor de ultima generatie.
„Am conceput un film-manifest („Rectangular Sun”) care sa portretizeze esenta universala, holistica, transformatoare a cinematografiei, nu forma adesea locala. Cinema-ul este un soare dreptunghiular care trezeste imaginatia colectiva. Lumina emanata de ecranul-poem nu este o forma de escapism, ci o forma de regasire. Fiecare dintre noi poarta un cinema interior. Un festival cinematografic declanseaza un nou anotimp creativ care ne face mintea, trupul, spiritul sa renasca. Mi-ar placea sa contribui la extinderea tezaurului cinematografic european nu doar in sali, ci si in aer liber, in scoli, in spitale, in institutii si cartiere in formare. Aceasta editie festivaliera are cea mai mare intindere nationala de pana acum si sunt recunoscatoare ca pot sa contribui la acest demers. Intr-o lume profund polarizata, cinema-ul uneste, inspira si propaga lumina interioara.” a declarat Ioana Mischie, realizatoarea spotului editiei 29.FFE, regizoare, artista inovatoare, ale carei proiecte transmedia imbina film, realitate virtuala si media interactiva.

FFE | 2025
Editia din acest an a Festivalului Filmului European, curatoriata de criticul de film Catalin Olaru, reuneste peste 40 de lungmetraje (din care 28 prezentate in premiera nationala) si 2 selectii de scurtmetraje, proiectate de asemenea in premiera nationala. Printre filmele din selectie se numara 11 documentare, 13 filme regizate de femei si 2 filme – coregizate de femei.
Proiectiile de filme vor fi completate de discutii cu echipele filmelor si intalniri cu invitatii speciali.
„Dincolo de intalnirea cu cele mai relevante filme noi din spatiul european, FFE e si locul de intalnire al cinefililor cu cineastii din spatele camerei. La Bucuresti, ne bucuram de prezenta regizoarei portugheze Margarida Cardoso, care va participa la 2 sesiuni de intrebari si raspunsuri. Acestea vor avea loc la finalul proiectiile filmelor „Yvone Kane” (2014) si „Banzo” (2024), revelatia tacuta a celei mai recente editii a festivalului de la Karlovy Vary. (10 mai, la Cinemateca Eforie)
De la intalnirea cu publicul nu va lipsi nici regizorul Dragos Turea, cunoscut publicului roman multumita debutului sau in lungmetraj, „Gradina sovietica”. Acesta va prezenta in premiera mondiala noul sau documentar, „Arma secreta”, investigatie filmata partial in Ucraina, in plin razboi. (13 mai, la Cinema Elvire Popesco)
Un ultim film gazduit de Cinema Elvira Popescu este castigatorul marelui premiu al IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), documentarul „1489” realizat de Shoghakat Vardanyan, si ea prezenta la Bucuresti, dedicat unei alte conflagratii, cel de-al doilea razboi din Nagorno-Karabah. In ciuda sanselor tot mai firave ca fratele ei sa mai fie in viata, tanara cineasta din Armenia nu se opreste din cautari, dovada ca luptele care conteaza trebuie duse pana la capat (15 mai, la Cinema Elvire Popesco).” a declarat Catalin Olaru, directorul artistic al FFE
FFE | 2025
In Bucuresti, Festivalul se incheie pe 18 mai, cu 100.000.000 / Cent mille milliards, filmul lui Virgil Vernier, caruia 29.FFE ii dedica un mic medalion. Pe langa filmul din inchidere vor mai fi proiectate Sophia Antipolis si scurtmetrajele Imperial Princess, Sapphire Crystal si Orléans.
Virgil Vernier este un regizor, scenarist si actor francez de origine romana, una dintre vocile noi si distincte ale cinematografiei franceze – un observator atent al Europei globalizate, ale carui lucrari imbina fictiune, documentar si mit.
Tot in inchidere va fi acordat si Premiul Publicului, un premiu onorific, de popularitate, care se acorda filmului care intruneste cele mai multe voturi din partea cinefililor, pe site-ul www.ffe.ro.
In Bucuresti si Timisoara biletele pot fi achizitionate de la casele de bilete ale acestora sau online, de pe platforma Eventbook, iar pentru Sala Luceafarul, de la casa de bilete si online, de pe www.bilet.ro. In celelalte orase, accesul la proiectii este gratuit.
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Roman, cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania si EUNIC Romania, in parteneriat cu UCIN – Uniunea Cineastilor din Romania, ambasadele, centrele si institutele culturale europene: Forumul Cultural Austriac, Ambasada Republicii Cipru, Ambasada Croatiei, Ambasada Finlandei, Ambasada Frantei, Institutul Francez, Goethe-Institut, Institutul Italian de Cultura, British Council, Ambasada Republicii Moldova, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Institutul Polonez, Ambasada Slovaciei, Ambasada Sloveniei, Ambasada Suediei, Institutul Camões, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Turc „Yunus Emre“, Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar, Ambasada Ucrainei, Biroul Parlamentului European in Romania, Arhiva Activa, Arhiva Nationala de Filme.
PROGRAMUL FILMELOR IN BUCURESTI
JOI 8 mai – Gala Festivalului Filmului European
Sala Luceafarul
19:00 O neasteptata intrezarire a unor lucruri mai profunde / A Sudden Glimpse to Deeper Things – r: Mark Cousins / Marea Britanie / 2024, 88' (doc.)
VINERI 9 mai
Cinema Elvire Popesco
17:30 Terapie de familie / Family Therapy / Odrešitev za zacetnike – r. Sonja Prosenc / Slovenia, Italia, Norvegia, Croatia, Serbia / 2024, 122’
20:00 Un film neterminat / An Unfinished Film – r: Lou Ye / Germania, Singapore / 2024, 106’
Cinemateca Eforie
17:30 Scurtmetraje britanice / BAFTA Shorts – Marea Britanie / 2023 / 120’
20:00 Insula rosie / Red Island / L'ile rouge – r: Robin Campillo / Franta, Belgia / 2023, 117'
Goethe Institut
18:30 Lumea e mare, iar salvarea se ascunde dupa colt / The World Is Big and Salvation Lurks Around the Corner / Svetat e golyam i spasenie debne otvsyakade – r: Stephan Komandarev / Bulgaria, Germania / 2008, 105’
SAMBATA 10 mai
Cinema Elvire Popesco
11:00 Mica printesa Itty Bitty / Itty Bitty Princess / Prinsessa Pikkiriikki – r: Lauri Maijala / Finlanda / 2024, 75’ (film de familie)
16:30 Excavatoare si drama / Bagger Drama – r: Piet Baumgartner / Elvetia / 2024, 96'
18:30 Luna / Moon / Mond – r: Kurdwin Ayub / Austria / 2024, 93'
20:30 Toxic / Akipleša – r: Saule Bliuvaite / Lituania / 2024, 99'
Cinemateca Eforie
15:00 Regina Lear / Queen Lear / Kraliçe Lear – r: Pelin Esmer / Turcia / 2019, 84’ (doc.)
17:00 Yvone Kane – r: Margarida Cardoso / Portugalia, Mozambic / 2014, 117' (doc.) + Q&A
19:30 Banzo – r: Margarida Cardoso / Portugalia, Franta, ?arile de Jos / 2024, 127' + Q&A
DUMINICA 11 mai
Cinema Elvire Popesco
13:30 Am scris intamplator o carte / I Accidentally Wrote a Book / Véletlenül írtam egy könyvet –
r: Nóra Lakos / Ungaria, ?arile de Jos / 2024, 98' (film de familie)
16:00 Drumul de intoarcere / Memory Lane / De Terugreis – r: Jelle de Jonge / ?arile de Jos, Belgia / 2024, 98'
18:00 Vaietul / The Wailing / El Llanto – r: Pedro Martín Calero / Spania, Franta, Argentina / 2024, 107'
20:30 Baia Diavolului / Devil's Bath / Des Teufels Bad – r: Veronika Franz, Severin Fiala / Austria, Germania / 2024, 121'
Cinemateca Eforie
17:00 Printre palmieri, bombele sau Cautand reflectii in campul toxic al abundentei / Among the Palms the Bombs, or: Looking for Reflections in the Toxic Field of Plenty – r: Lukas Marxt, Vanja Smiljanic / Austria, Germania / 2024, 85’ (doc.)
19:00 RETRO Ernst Lubitsch – r: Ernst Lubitsch / Germania / 1919, 130'
un eveniment Arhiva Activa x Arhiva Nationala de Filme x Goethe-Institut:
Printesa stridiilor / Die Austern prinzessin
Papusa / Die Puppe
LUNI 12 mai
Cinema Elvire Popesco
18:00 Torpila suedeza / The Swedish Torpedo / Den Svenska Torpeden – r: Frida Kempff / Suedia / 2024, 120'
20:30 Oase si nume / Bones and Names / Knochen und Namen – r: Fabian Stumm / Germania / 2023, 104'
MARTI 13 mai
Cinema Elvire Popesco
18:00 Fata cu acul / The Girl with the Needle / Pigen med nålen – r: Magnus von Horn / Danemarca, Polonia / 2024, 123’ (doc.)
20:30 Arma suprema / Ultimate Weapon – r. Dragos Turea / Republica Moldova / 2025, 77' (doc.) +Q&A
MIERCURI 14 mai
Cinema Elvire Popesco
18:00 Légua – r: Filipa Reis, João Miller Guerra / Portugalia, Franta, Italia / 2023, 119'
20:30 Limba straina / Foreign Language / Langue Étrangère – r: Claire Burger / Franta, Germania, Belgia / 2024, 105'
JOI 15 mai
Cinema Elvire Popesco
17:30 Steaua albastra / The Blue Star / La Estrella Azul – r: Javier Macipe / Spania, Argentina / 2023, 128'
20:00 1489 – r: Shoghakat Vardanyan / Armenia / 2023, 76' (doc.) +Q&A
VINERI 16 mai
Cinemateca Eforie
18:30 Sophia Antipolis – r: Virgil Vernier / Franta / 2018, 98'
20:30 Sub o stea norocoasa / Wishing on a Star – r: Péter Kerekes / Italia, Slovacia / 2024, 99'
SAMBATA 17 mai
Cinemateca Eforie
14:00 Scurtmetraje Virgil Vernier: Orléans (2012), Sapphire Crystal (2019), Imperial Princess (2024), Franta / 137'
16:30 Tinerete (Vremuri grele) / Youth (Hard Times) / Qing chun (Ku) – r: Wang Bing / Franta, Luxemburg / 2024, 227' (doc.)
20:30 Asa cum e noaptea / Where the Night Stands Still / Come la notte – Liryc Dela Cruz / Italia, Filipine / 2025, 75’
DUMINICA 18 mai
Cinemateca Eforie
17:00 Tinerete (Intoarcerea acasa) / Youth (Homecoming) / Qing chun (Gui) – r: Wang Bing / Franta, Luxemburg / 2024, 152' (doc.)
20:00 O suta de mii de miliarde / 100,000,000,000,000/ Cent mille milliards – r: Virgil Vernier / Franta / 2024, 77'
+Q&A - Proiectie in prezenta invitatilor speciali
In eventualitatea in care vor interveni modificari in program, acestea vor fi anuntate pe: www.ffe.ro si www.facebook.com/ffeRomania
. | |
|
|