Repertoriul serii este construit pe baza alaturarii „incendiare” intre Concertul nr. 2 in re major pentru vioara si orchestra creat de MOZART si Sinfonia Veneziana, semnata de contemporanul sau, compozitorul italian ANTONIO SALIERI, intre cei doi artisti spunandu-se ca ar fi existat o mare rivalitate artistica. Creatiile lui Salieri au intrat intr-un con de umbra pana in sec. XX, cand faima sa a fost „recreata” de piesa de teatru „Amadeus”, semnata de dramaturgul Peter Shaffer si devenita extrem de cunoscuta gratie ecranizarii regizorului Miloš Forman.
Veti asculta de asemenea si una dintre cele noua simfonii beethoveniene - Simfonia a VII-a - dirijata la premiera absoluta de la Viena (8 decembrie 1813) de BEETHOVEN insusi, concertul respectiv fiind unul caritabil pentru soldatii raniti in batalia de la Hanau. Desi Beethoven considera ca aceasta simfonie este una dintre cele mai reusite lucrari ale sale, parerile muzicienilor si ale criticilor au fost extrem de diverse.
Cu o activitate dirijorala in plina ascensiune, CRISTIAN MACELARU si-a inceput cariera alaturi de Philadelphia Orchestra, in stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiasi orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite. A studiat la Universitatea Rice si a obtinut diploma de master pentru dirijat. Avand si formatie de violonist, Cristian Macelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutand la Carnegie Hall cu aceeasi orchestra. Cristian Macelaru a fost invitat sa dirijeze Orchestra Simfonica din Chicago pentru a-l inlocui pe Pierre Boulez.
Stagiunea 2011-2012 a inclus colaborari cu Orchestra Simfonica din Houston si Baltimore, Civic Orchestra din Chicago, precum si cu Orchestra Philadelphia, in prezent fiind dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia. Cristian Macelaru colaboreaza in mod curent cu Orchestra Métropolitain din Montréal, Orchestrele Simfonice din Washington, Seattle, Toronto, Baltimore. De asemenea, Cristian Macelaru a debutat cu succes alaturi de Orchestra Simfonica din Gothenburg, Suedia.
ALEXANDRU TOMESCU a evoluat de nenumarate ori atat alaturi de Orchestra de Camera Radio, cat si alaturi de Orchestra Nationala Radio, pe scena Salii Radio, dar si peste hotare, in turnee in Europa si Asia. Concerte de Mozart, Bruch sau Mendelssohn printre altele, sustinute de Alexandru Tomescu alaturi de cele doua ansambluri, s-au materializat in inregistrari lansate de catre Editura Casa Radio.
Alexandru Tomescu a concertat in sali celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théatre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc.
Turneul Stradivarius, conceput in jurul viorii de colectie pe care canta, este un eveniment anual care l-a purtat pe tanarul violonist de nenumarate ori in intreaga tara. A interpretat cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioara solo – cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele sase Sonate de Eugène Ysaÿe si cele sase Sonate si Partite de Johann Sebastian Bach - turneele fiind urmate de o lansare de DVD sau CD, produse discografice ce s-au bucurat de un mare succes.
Pasionat in egala masura de muzica de camera, Alexandru Tomescu a evoluat mai intai in Romanian Piano Trio (2005-2010), iar din 2011 este prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu, cu o istorie de peste 25 de ani.
Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.
. |