Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
”Le roi danse” - seară barocă la Sala Radio!
(Muzică)
O calatorie catre cea mai eleganta si mai opulenta curte regala a barocului european – Curtea lui Ludovic al XIV-lea, legendarul Rege Soare - intr-o perioada de inflorire pentru toate artele, este ceea ce va propune Orchestra de Camera Radio, in concertul programat miercuri, 25 februarie (19.00), la Sala Radio.
Sub titlul “LE ROI DANSE”, referire la filmul regizorului belgian Gérard Corbiau, o fresca extrem de reusita a vietii artistice la Curtea Regelui Soare, va veti bucura de o seara speciala de muzica baroca, un tip de eveniment mai rar intalnit pe scenele bucurestene, dar extrem de apreciat in tarile vest europene. Veti asculta lucrari semnate cei mai cunoscuti compozitori ai vremii – LULLY si COUPERIN, in interpretarea Orchestrei de Camera Radio si a sopranei RODICA VICA si sub bagheta dirijorului GABRIEL BEBESELEA, care la doar 26 de ani este dirijor principal al Operei Nationale Romane Iasi si ocupa aceeasi pozitie si la Filarmonica din Sibiu, incepand din stagiunea curenta. 

Gabriel Bebeselea


De origine italiana, LULLY - compozitorul oficial al Curtii lui Ludovic al XIV-lea - a cunoscut o ascensiune spectaculoasa, atat prin talentul sau de curtean intrigant care stia sa isi atinga interesele, cat si prin arta sa de a cultiva pasiunea monarhului pentru arte si in special pentru dans si pentru muzica. Rareori se aminteste fapul ca supranumele de „Regele Soare” provine chiar de la unul dintre rolurile interpretate de tanarul Ludovic al XIV-lea, in Baletul Noptii. 
Pozitia privilegiata de care Lully s-a bucurat toata viata sa la Curte, i-a permis sa inoveze indraznet in genurile muzicale ale epocii, marcand astfel major evolutia ulterioara a domeniului. Lully era responsabilul Baletelor Curtii si al ansamblului Les violons du Roi, orchestra care il insotea pe suveran in toate deplasarile, considerata prima orchestra simfonica din istoria muzicii. De asemenea, Lully a avut o stransa colaborare cu Molière si a creat pentru spectacolele acestuia dansuri, momente de muzica vocala si scene complexe si astfel au luat nastere asa-numitele balete-comedii. Lully a compus tragedii, opere combinate cu balet, balete in care a impus in lumea muzicala dansuri ca menuetul, gavotta si bourée-ul. A creat o forma de opera ce a devenit cunoscuta drept tragédie lyrique, un pas important in dezvoltarea ulterioara a operei, in forma pe care o cunoastem astazi. 
Veti asculta la Sala Radio partituri din compozitiile lui Lully: Armide, Ballet de la Nuit, Idylle sur la Paix, Le Bourgeois Gentilhomme s.a.

FRANÇOIS COUPERIN, cel de-al doilea compozitor ale carui lucrari - La Sultanne, Les Nations, L’apotheose du Lully - le veti aprecia in concertul de la Sala Radio, a fost cel mai mare organist si clavecinist al epocii, in calitate de muzician al Regelui Ludovic al XIV-lea.

GABRIEL BEBESELEA este dirijor principal al Operei Nationale Romane Iasi (din stagiunea 2011-2012), cel mai tanar dirijor care ocupa o astfel de functie. in anul 2012 a avut fericita ocazie de a colabora, pe scena lirica ieseana, cu celebrul regizor Andrei serban la realizarea spectacolului Indiile galante. De asemenea, din stagiunea 2014-2015 este si dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu. Gabriel Bebeselea a fost distins cu titlul de cel mai bun dirijor al stagiunii 2013-2014 la Gala Premiilor Operelor Nationale. 
In prezent, tanarul dirijor roman urmeaza, in paralel cu activitatea dirijorala, studiile postuniversitare la Viena, la Universität für Musik und darstellende Kunst Wien. Bursa oferita in 2011 de Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti i-a permis un stagiu de asistenta la  una dintre cele mai bine cotate orchestre din lume, renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam.
Desfasoara de asemenea o activitate sustinuta ca dirijor principal al ansamblului Sibiu Youth Orchestra, fiind unul din membrii fondatori ai acestuia. Din 2009 este dirijor si al Icon Arts Ensemble. S-a impus in viata muzicala odata cu dobandirea Premiului I la Concursul de dirijat Jeunesses Musicales – Bucuresti, 2010.
Prezenta dirijorului Gabriel Bebeselea a fost remarcata atat pe podiumul de concert cu Orchestra Romana de Tineret, Filarmonica George Enescu, Orchestra de Camera Radio, Szekelyfoldi Filarmonia, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti - Satu-Mare, Camerata I Sedici, Camerata Harmonia Cordis, Camerata Liutaria, Ansamblul Stradivarius, cat si in spectacolele lirice de la Opera Nationala Bucuresti, Opera Nationala Romana Cluj-Napoca, Opera Maghiara Cluj-Napoca. 

Rodica Vica


Solista invitata a multor opere si filarmonici atat din Romania, cat si din strainatate, RODICA VICA a debutat pe scena Operei Nationale Bucuresti, in 2010 (la varsta de 24 de ani), si de atunci a colaborat permanent cu aceasta institu?ie. 
Soprana a sustinut numeroase concerte, spectacole si turnee in Romania si in strainatate: Franta, Luxemburg, Austria, Ungaria, Danemarca, Belgia, Germania si Japonia. In toamna anului 2012, Rodica Vica a fost invitata la Opera Nationala Romana Iasi sa  participe la unul dintre cele mai importante proiecte de opera din Romania: Indiile Galante (J.Ph. Rameau), in regia lui Andrei serban. in urma concursului Piccolo Festival del Friuli Venezia, Rodica Vica a obtinut rolul Marchesa Lucinda din opera La Cecchina de N. Piccini, productie ce a fost prezentata in vara anului 2013 in numeroase orase din Italia. Un an mai tarziu, a debutat la Viena in rolul Donna Anna din opera Don Giovanni de Mozart, in cadrul festivalului Klassik Festival Schloss Kirchstetten, iar in toamna aceluiasi an a deschis Festivalul International de Muzica Baroca din Varazdin (Croatia), alaturi de una dintre cele mai bine clasate orchestre de muzica baroca - Accademia Bizantina.

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate