Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
10 iulie 2025
Recomandări
Proiectul artistic „steaua. young and innocent days” — o poveste inedită, un dialog deschis între generații
(Arte vizuale)
In decembrie 1968, un grup de studenti la Arte Plastice au confectionat impreuna o stea si au pornit prin Bucuresti sa-si colinde profesorii. Chiar cand ieseau din scara blocului in care locuia unul dintre ei, au fost opriti de doi agenti ai Securitatii, iar profesoara care ii insotea a fost dusa la sectie pentru interogatoriu.
56 de ani mai tarziu, proiectul „steaua. young and innocent days” propune o revizitare a acestui episod intamplat intr-un regim politic care ne-a marcat profund. 

Printr-o serie de interviuri cu unii dintre cei care au fost prezenti in acea seara din decembrie, un film foto si alte interviuri cu martorii, punand steaua originala, restaurata intre timp la Muzeul Taranului Roman, in centrul unui traseu expozitional, organizatorii deschid un dialog peste generatii, folosind aceste amintiri personale pentru a crea un context de experimentare imediata a istoriei. Totodata, trei artisti contemporani, Ioana Mincu, Giulia Cretulescu si Mihai Baltac, sunt invitati sa creeze lucrari inspirate de momentul 1968 si de contextele sociopolitice de atunci si de acum. Aceste elemente, curatoriate de Alexandra Croitoru, vor fi prezentate in dialog cu contributii ale unor artisti cu care initiatorii Actiunii Steaua, Miruna si Radu Boruzescu, au avut conexiuni pe termen lung, precum Horia Bernea si Paul Neagu, sau Iulian Mereuta si Doru Covrig, care au emigrat si ei in Franta.


Proiectul „steaua. young and innocent days” propune asadar o serie de evenimente raspandite pe parcursul urmatoarelor luni, menite sa apropie si sa faciliteze schimburi intre reprezentantii generatiei ‘68, actualii studenti de la Arte, tineri artisti si, desigur, publicul larg. Lansarea proiectului va avea loc pe data de 10 iulie, la Bar Ton, printr-un eveniment muzical cu Borusiade & Rekabu. Dealtfel, muzica este un element esential al proiectului, fiind calea cea mai directa prin care s-au raspandit si s-au multiplicat ideile de libertate si rezistenta in anii ‘60, in intreaga lume. 


Vernisajul celor doua expozitii va avea loc in noiembrie, alaturi de o serie de evenimente conexe gazduite de Teatrul de Comedie, inclusiv o dezbatere publica si sesiune de intrebari si raspunsuri cu artistul Radu Boruzescu, artistul cu un rol important in acel eveniment, si cu alti membri ai grupului care au creat steaua in iarna lui 1968. Vor avea loc si discutii menite sa plaseze evenimentele din acea seara intr-un context mai larg, intrucat anul 1968 a fost unul extrem de relevant pentru forme de rezistenta, in intreaga Europa, de la Praga la Paris si, iata, la Bucuresti. Contextul sociopolitic al Romaniei anilor ‘60 va fi surprins nu doar in aceste amintiri documentate prin fotografii, filmari, arta si povestiri, ci si in evenimente muzicale tematice, menite sa faciliteze imersiunea in atmosfera vremurilor respective.

Intre 6 noiembrie si 7 decembrie 2025, expozitia care prezinta dialogul intergenerational, curatoriata de Alexandra Croitoru, va putea fi vizitata la Galeria Ivan din Bucuresti, iar intre 27 noiembrie 2025 si 11 ianuarie 2026 expozitia configurata in jurul stelei si contextului in care ea a fost creata va putea fi vizitata la Muzeul Taranului Roman. 

steaua. young and innocent days” este o oportunitate: un fel de vaccin cultural impotriva complacerii, o reamintire frumoasa si dureroasa a faptului ca drepturile si libertatile se castiga extrem de greu si se pierd extrem de usor.

steaua. young and innocent days” este un proiect co-finantat de AFCN.

Echipa: Maria Mora - manager de proiect, Paula Dunker - asistent management proiect 
Echipa curatoare: Miruna Boruzescu - autor proiect, Paul Breazu - cercetare pop culture, Alexandra Croitoru - curator expozitie, Laura Jiga Iliescu - cercetare etnografica
Colaboratori: Andrei Dinu – scenograf, Anca Spiridon – responsabil PR, Paula Artin - social media, Ioana Tanase - design grafic, Sorin Nainer - fotografie eveniment

Parteneri: Muzeul National al Taranului Roman, Teatrul de Comedie, Galeria Ivan, BAR TON, Liga Studentilor UNArte.

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate