Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
7 iulie 2025
Recomandări
Filme și povești pentru copiii din Onești, la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti”
(Cinema)
Pentru ca este vara si pentru ca este vacanta, Biblioteca Municipala „Radu Rosetti” si Asociatia CineCultura invita copiii sa paseasca in mirifica lume a povestirii filmice.  „Caravana filmului romanesc – Cartea si filmul” va poposi la Biblioteca Municipala „Radu Rosetti” Onesti, in perioada 7 – 9 iulie, unde, de la ora 10:00, micutii spectatori de azi, poate marii creatori de maine, sunt  asteptati sa vizioneze unele dintre cele mai frumoase filme romanesti pentru copii, care au marcat si bucurat copilaria multor generatii de spectatori.
Luni, 7 iulie, de la ora 10.00, copiii sunt asteptati in universul fermecat al filmului „Dumbrava minunata”. In pelicula regizata de Gheorghe Naghi si scrisa de Draga Olteanu Matei, dupa povestirea lui Mihail Sadoveanu, o fetita de sase ani fuge de mama ei vitrega, iar in drumul spre bunici ajunge sa se bucure, alaturi de catelusul ei, Patrocle, de minunatiile descoperite in poiana fermecata. 

Marti, 8 iulie, tot de la ora 10.00, spectatorii il vor putea revedea pe indragitul actor Florin Piersic, asa cum arata in 1965, cand avea 29 de ani, tanar si neinfricat, in filmul „De-as fi Harap Alb”. Regizorul Ion Popescu Gopo a scris aceasta poveste fantastica, a izbanzii in viata, a fiului cel mic de imparat, inspirat fiind, desigur, de basmul scris de Ion Creanga. Aventurile prin care trece Harap Alb, toate incercari ale vietii, sunt rezolvate de Gopo intr-o cheie usor parodica, ce a prins de minune la public.

Pe 9 iulie, de la ora 10.00, este programat basmul cinematografic „Povestea dragostei”, realizat de inventivul Ion Popescu-Gopo. Scenariul este inspirat din „Povestea porcului” de Ion Creanga, insa fantezia regizorala aduce elemente stiintifico-fantastice: fiinta infiata de cei doi batrani care isi doresc un copil nu este un purcel, ca in basmul binecunoscut, ci este un... extraterestru. 

Pentru multi spectatori, aceste filme pot fi motiv de nostalgie. Pentru altii, unul de amuzament. Iar, pentru cei tineri, de ce nu, un motiv de a descoperi creatii artistice de valoare. In acest sens, am considerat ca este important sa pastram vie, in memoria publicului iubitor de film, marile creatii cinematografice romanesti si rolurile remarcabile realizate de actorii romani. Pentru ca dorim sa dezvoltam si o latura educationala, familiarizand tanara generatie cu filmele romanesti, intentia „Caravanei filmului romanesc – Cartea si filmul” este aceea de a contribui, prin actiunile sale, la apropierea tuturor de arta atat de frumoasa a filmului si, in mod special, de cea a filmului romanesc. Caci, asa cum spunea Jean Cocteau, un film nu este altceva decat „o scriere in imagini”.

Programul „Caravanei filmului romanesc – Cartea si filmul” la Biblioteca Municipala „Radu Rosetti” Onesti, 7 - 9 iulie 2025, este urmatorul:

Luni, 7 iulie, ora 10.00: DUMBRAVA MINUNATA
Regia: Gheorghe Naghi 
Scenariul: Draga Olteanu Matei 
Cu: Diana Musca, Ernest Maftei, Elena Dragoi,  Draga Olteanu Matei, Maria Ploae, FlorinaCercel, Olga Delia Mateescu
(fantastic / 1980 / 75 min.)

Marti, 8 iulie, ora 10.00: DE-AS FI HARAP ALB 
Scenariul si regia: Ion Popescu Gopo 
Cu: Florin Piersic, Lica Gheorghiu, Cristea Avram, Irina Petrescu
(fantastic / 1965 / 91 min)

Miercuri, 9 iulie, ora 10.00: POVESTEA DRAGOSTEI 
Scenariul si regia: Ion Popescu Gopo
Cu: Eugenia Popovici, Mircea Bogdan, Marian Stanciu, Diana Lupescu
(comedie, SF / 1976/ 80 min.)

Accesul publicului este gratuit la toate proiectiile.

***
Scopul „Caravanei filmului romanesc – Cartea si filmul / Capodopere ale cinematografiei nationale”, proiect aflat la a XIII-a editie, este acela de a promova filmul romanesc, aducand un omagiu cinematografiei nationale si cineastilor romani, fiind singura caravana care promoveaza exclusiv filmul romanesc din toate timpurile. Filme de patrimoniu si succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate orasele tarii, mari si mici, in spatii diverse. Aceste evenimente, rememorand marile momente ale istoriei si ale prezentului filmului romanesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tanar si le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creatii cinematografice romanesti. 

***
Asociatia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), in parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) si Digifilm Design, a organizat, incepand din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel national, prin cele doua sectiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei nationale si Cartea si filmul.
In cei unsprezece ani de existenta, Caravana filmului romanesc a ajuns in peste 50 de orase, avand un numar aproximav de 220.000 de spectatori si consemnand peste 4.000 de referiri in presa locala si nationala. In cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistica si tehnica de exceptie, fiind refacute ca sunet si  imagine.

***
Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul National al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineastilor din Romania, DACIN SARA – Drepturi de Autor in Cinematografie si Audiovizual – Societatea Autorilor Romani din Audiovizual, ANF - Arhiva Nationala de Filme;

La Onesti, proiectul este realizat in colaborare cu Primaria Municipiului Onesti si Biblioteca Municipala „Radu Rosetti” Onesti. 


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate