Peste 200 de evenimente programate, pe toată durata verii, la Eforie Colorat |  |
(Arte vizuale) |
Eforie Colorat propune peste 200 de evenimente, gazduite, pe toata durata verii (1 iulie – 24 august), de Gradina Cinemascop din Eforie Sud. Sustinut de institute culturale europene, nationale si locale, misiuni diplomatice si festivaluri de film internationale, Eforie Colorat este un spatiu alternativ de intalnire la Marea Neagra si, totodata, primul centru dedicat artelor contemporane de pe litoralul romanesc. |
One World Romania - cel mai important festival de fim documentar, hub-ul cultural Rezidenta9 sau Carturesti Poetic Hub se numara printre invitatii care aduc, anul acesta, programe in gradina de vara din Eforie Sud, imbogatind oferta culturala asigurata de organizatori si de Primaria Orasului Eforie, alaturi de Centrul Ceh, Institutul Polonez, Asociatia Nova si de alte centre si institute culturale partenere.
In perioada 1 iulie-24 august 2025, Gradina Cinemascop din Eforie Sud va gazdui peste 200 de evenimente culturale. Festivalul propune, zilnic, pe durata celor doua luni de vara, vernisaje, expozitii de fotografie, instalatii interactive, instalatii ecologice, lansari de carte si proiectii de film, muzica experimentala, sesiuni live performance, intalniri comunitare, ateliere pentru copii sau dezbateri moderate de experti si lideri de opinie, care vor pune în discutie publica cele mai stringente dintre temele lumii contemporane. Potrivit unei programari extinse pe o perioada de un an, pana pe 30 aprilie 2026, centrul va gazdui si in extrasezon o suita de evenimente, gandite sa inspire comunitatea locala si sa contribuie in efortul mai larg de crestere regionala prin cultura. Programul verii include seri de teatru participativ (Unfortunate Thespians - „Omule”), o serie de produse culturale inspirate de cele mai acute teme contemporane, de la conflagratii, la poluare, tehnologizare sau fast fashion (Asociatia Macaia), povesti despre egalitate de sansa - pornind de la istoria femeilor din sporturi dominate de barbati (Asociatia Informala a Vocilor pentru Incluziune) sau ateliere si cursuri pentru copii - printre care si seria intalnirilor coordonate de Cercul de Robotica al Liceului „Carmen Sylva” din Eforie Sud.
Deschiderea oficiala va avea loc sambata, 5 iulie, de la ora 18:00, cand sunt programate patru vernisaje de arta contemporana, evenimente sustinute de tururi ghidate pe traseele expozitionale | Warm-up: DJ DAW1D | In gradina Cinemascop, Carturesti lanseaza „Poetic Hub #19” | Liceul „Carmen Sylva” din Eforie Sud vine in gradina de vara cu un performance al cercului de robotica | Seara continua cu un concert de jazz Madalina Ioana Petre si Andra Maria | Accesul la toate evenimentele organizate de hub-ul Eforie cultural este gratuit.
„Eforie Colorat este, inainte de toate, un loc viu, unde arta contemporana intalneste spatiul public. Comunitatea este parte din procesul artistic. Prin fiecare editie, ne dorim sa aducem arta cat mai aproape de oameni, sa o scoatem din spatiile conventionale si sa o integram, firesc, in viata orasului, fie ca vorbim de faleza, de gradina sau de alte locuri cu incarcatura simbolica din Eforie Sud. Pentru noi, miza nu este doar expunerea lucrarilor de arta. Dorim sa construim un dialog continuu cu oamenii, cu comunitatea locala, cu turistii si cu voluntarii care se implica an de an in organizare. Trainingurile si activitatile noastre sunt instrumente concrete prin care sustinem implicarea civica, dezvoltarea personala si, mai ales, consolidarea unui model sustenabil de viata culturala. Cred cu tarie ca un oras are nevoie de arta ca sa isi spuna povestea si ca sa isi imagineze viitorul. Cultura genereaza coeziune sociala si devine un motor de dezvoltare economica, aduce vizibilitate orasului si atrage noi categorii de public. Iar Eforie Colorat, imi place sa cred, a devenit un exemplu cu privre la modul in care cultura poate reconfigura identitatea unui loc si poate coagula o comunitate in jurul unor valori comune”.
Alexandra Dumitrescu,
Co-fondator si director al hub-ului cultural Eforie Colorat
Alexandra Dumitrescu | cofondator Eforie Colorat
„Eforie Colorat este o poveste despre oras. Despre cum un loc cu identitate istorica, dar cu un viitor inca in constructie, isi regaseste sensul prin arta, cultura si implicare comunitara. Este un spatiu deschis experimentului artistic si tuturor formelor de expresie contemporana, dar si un demers de recuperare a unor spatii culturale uitate, transformate in resurse vii pentru comunitate. In jurul acestor initiative se aduna unele dintre cele mai importante teme ale prezentului: grija fata de mediu, dezvoltarea sustenabila, accesul real la cultura si crearea de oportunitati echitabile pentru toti. In acest context, un centru cultural activ si un festival devin nu doar evenimente anuale, ci elemente esentiale in reconstructia identitatii locale, in revitalizarea orasului si in conturarea unui model de dezvoltare care respecta istoria locului si ii deschide noi perspective”.
Emil Cristian Ghita,
Co-fondator si director hub-ului cultural Eforie Colorat
Emil Cristian Ghita | cofondator Eforie Colorat
„Care-i faza cu arta contemporana”
in programul verii, la Eforie Colorat
Carturesti Poetic Hub #19 transforma gradina Cinemascop intr-un spatiu de explorare a intersectiilor dintre poezie si alte arte, pornind de la vocile unor poeti care nu au debutat înca în volum. La lansare este invitat Andrei Zbirnea - omul bun la toate de la Atelierul Mornin’ Poets, coordonator al proiectului de recenzii Kooperativa Poetica si colaborator al revistelor Familia si Matca Literara. Andrei vine la Eforie Sud pentru o seara interdisciplinara de poezie. I se alatura Radu Nitescu - autor care a publicat trei volume colective de poezie: gringo (2012, Casa de Pariuri Literare). Dialectica ursilor, (2016, Casa de Editura Max Blecher), Satao (2020, Casa de Editura Max Blecher). Va fi prezenta la Eforie Sud tanara poeta Ana Zett, alaturi de autoarele Ioana Podeanu sau Carmen Florea.
Seri de film. Gradina Cinemascop va invita si anul acesta la film, pe toata durata verii. In fiecare seara, pana la sfarsitul sezonului, sunt programate proiectii in aer liber ale celor mai interesante productii actuale, de la succese de Hollywood, la filme europene, documentare, scurt metraje, filme experimentale sau filme pentru copii. In program, veti regasi filme iconice, precum Saga Mad Max, Interstellar sau Beetlejuice, sau mari productii pentru copii, ca Peter Pan & Wendy sau Paddington in Peru. Avem, de asemenea, o sectiune de film european experimental, care propune declaratii cinematografice exceptionale, printre care Viennale: Vrajitoarele Orientului, un sublim eseu video despre un grup de foste voleibaliste, unele legendare. Sunt femei care - de-a lungul anilor ’60 - au uimit lumea cu 258 de victorii consecutive. Pentru aceasta performanta, presa sovietica le-a considerat un adevarat grup de vrajitoare din Orient. Le regasim acum, pensionare, purtand ecouri din tineretea dureroasa, frumoasa, glorioasa. Vrajitoarele stralucitoare altadata isi recompun, banal, povestea din crampeie biografice, unele dureroase, insa povestite jovial, cu ochii deschisi si sufletul… poate mai opac decat era odata.
Arta contemporana si concerte. Expozitii de arta contemporana vor fi vernisate pe toata durata verii la Eforie, in cadrul unui program dezvoltat in parteneriat cu Galeria E T A J artist run Space din Bucuresti, cu instutele diplomatice partenere, cu centre culturale locale, dar si cu sprijinul artistilor independenti, invitati anul acesta la Eforie Sud. Prin satelitul sau - E T A J on Wheels, galeria bucuresteana E T A J artist-run Space se muta, in perioada verii, in incinta gradinii de vara din Eforie Sud. De asemenea, Centrul cultural Eforie Colorat 1 Metru Patrat de Arta aduce in perioada verii expozitii personale ale unor artisti ai noului val, printre care Alexandra Dumitrescu si Cristian Emil Ghita.
Institutul Polonez prezinta la Eforie Colorat concertul extraordinar al grupului de chitara clasica „Duo KITHARSIS”, alaturi de o proiectie speciala de film - o productie care urmareste biografia Simonei Gabriela Kossak, personalitate remarcabila, biolog, ecolog si profesor de stiinte forestiere, cunoscuta pentru abordarea ei revolutionara in conservarea si studierea ecosistemelor naturale din Polonia.
Rezidenta 9 lanseaza CineVara la Eforie Sud: vom avea o proiectie speciala a filmului Balanta, dar si o varianta a atelierului interactiv "Care-i faza cu arta contemporana?", coordonat de Suzana Dan, un prilej de intalnire, dialog si descoperire in mijlocul comunitatii. Pornind de la ultimul numar al revistei Scena9, dar si de la expozitia Atat s-a putut, realizata de Rezidenta9, Suzana propune atelierul „Care-i faza cu greselile?”. Participantii sunt invitati sa exploreze, in cadrul acestui atelier, propria relatie cu greselile, sa-si priveasca imperfectiunile fara rusine si sa le transforme in resurse de autocunoastere. Inspirat de textele si de marturiile din revista, dar si de vulnerabilitatea asumata din spatele expozitiei, atelierul deschide un cadru in care greselile nu sunt corectate, ci intelese. Este o invitatie la reflectie, dar si la eliberare. La final, poate ca nu vom „repara” nimic, dar sigur vom invata sa privim altfel ceea ce, pana ieri, ne era teama sa aratam.
One World Romania isi uneste fortele cu Limite de Cadru pentru un program consistent de doua zile, in plin sezon estival. OWR le propune adolescentilor atelierele Meet, Point and Shoot, coordonate de Andreea Lacatus si Simona Constantin.
Meet, Point and Shoot // OWR este un atelier de film documentar, in cadrul caruia vor fi selectati, pe baza unui call de participare, 8 tineri cu varste cuprinse intre 14-19 ani. Atelierul le ofera participantilor o introducere in notiunile de baza ale limbajului si ale gramaticii audiovizuale, la nivel teoretic si practic. Scrisori pentru viitor // Limite de cadru, cel de-al doilea atelier care le va fi propus tinerilor din Eforie Sud, este un proiect de educatie cinematografica si dezvoltare emotionala. Adolescentii vor invata cum sa-si faca primul lor film jurnal, un mesaj audiovizual adresat celor care au peste 10 ani. Viziunile participantilor vor fi reunite intr-o instalatie in interiorul careia vor avea loc 3 ateliere creative, cu durata de aproximativ o ora fiecare, sustinute de adolescenti din Calarasi, Slobozia si Oltenita, co-initiatori ai proiectului. Trecatorii vor putea interactiona cu lucrarea expusa pe tot parcursul zilei. Seara, invitam comunitatea sa participe la o proiectie gratuita a filmului documentar „Caliu: nicidecum altceva, ce sa fac altceva? / Caliu: Nothing Else, What Else Can I Do?”.
Comunitatea devine parte din poveste. Eforie Colorat este un spatiu viu, in care arta si comunitatea cresc impreuna. O reverenta adusa comunitatii, vom face vocile oamenilor din Eforie Sud sa fie auzite in oras. Intr-o serie de interviuri, localnicii vor fi incurajati sa impartaseasca amintiri, povesti si fragmente de viata, iar marturiile lor vor fi proiectate pe ecranul mare din gradina de vara, intr-o incercare de a recompune vocea orasului. Mesele comunitare organizate la gradina de vara vor fi tot atatea momente de intalnire si de dialog, iar trainingurile dedicate voluntarilor vizeaza formarea unei echipe locale implicate activ in viata culturala a orasului.
Masa comunitara la Eforie Colorat (c) Diana Paun
Eforie Colorat pentru copii. Pe langa filmele de animatie, copiii sunt asteptati la Gradina Cinemascop in fiecare zi, cu spatii de joaca sau zone de invatare, ateliere dedicate si o multime de prieteni.
Informatii despre programul complet al hub-ului Eforie Colorat sunt disponibile online, pe Facebook, Instagram, YouTube. Accesul la toate evenimentele programate anul acesta in cadrul festivalului este gratuita.
Un festival sustinut pentru bune practici in dezvoltarea comunitara
Consecvent principiilor privind responsabilitatea sociala a institutiilor culturale, Eforie Colorat – Gradina Cinemascop este un hub interdisciplinar care valorifica patrimoniul cultural si natural al orasului Eforie, promovand regenerarea urbana si dezvoltarea sustenabila, prin arta, educatie si implicare comunitara. Programele derulate de hub-ul creativ Eforie Colorat tin seama de identitatea orasului Eforie Sud si, mai ales, de specificul vietii intr-o zona care se activeaza doar sezonier. Misiunea este clara, pornind de la particularitati locale, cum a fi ritmicitatea flux-reflux a dinamicii vietii, specifica statiunilor locuite permanent de pe litoralul romanesc. Aflat la intersectia dintre gandire critica, ecologie aplicata si expresie colectiva, acest spatiu a devenit un atelier viu de regenerare - sociala, urbana, naturala -, contribuind la transformarea orasului dintr-o destinatie de consum rapid, intr-un pol cultural si educational. Eforie Colorat a fost lansat, in anul 2021, ca un program cultural complex, dedicat atat turistilor si membrilor comunitatii locale, cat si comunitatii artistice sau grupurilor de ecologie la nivel national. Cu totii au la dispozitie, anual, o serie de rezidente creative si educative la Eforie Sud. Organizat de Forumul Artelor Vizuale, in parteneriat cu Centrul Ceh, Primaria Orasului Eforie si Radef Romania Film, programul Eforie Colorat isi propune revitalizarea spatiilor culturale de la malul Marii Negre prin arta contemporana.
Pentru bunele practici in revitalizarea activelor din vechile statiuni turistice europene, Eforie Colorat a fost prezentat la la expozitia „Patrimoniul termal si balnear din Romania: trecut si viitor”, eveniment desfasurat, anul trecut, la Paris. Programul de dezvoltare Eforie Colorat a fost selectat, anul acesta, in cadrul Raiffeisen Comunitati, acceleratorul de ONG-uri in sustenabilitate, o initiativa Raiffeisen Bank Romania, cu sprijinul Asociatia pentru Relatii Comunitare.
Kaufland Romania sustine, inca din 2021, povestea celui mai mare cinema de vara de pe litoralul romanesc. Creativitatea si inovarea sunt vitale in toate domeniile politicilor publice, prin urmare, comunitatile academice si industriile creative sunt adesea chemate sa-si uneasca fortele in proiecte de dezvoltare comunitara, in timp ce institutiile pubice si mediul de afaceri sunt principali parteneri pentru derularea lor. Un exemplu de bune practici in colaborarea la toate aceste niveluri este hub-ul de creatie Eforie Colorat.
Meri The Zu, expusa la Eforie Sud (c) Ruxandra Lipan
Murala realizata de Reinier Landwehr si Meri The Zu
Echipa:
Fondatori: Alexandra Dumitrescu si Emil Cristian Ghita | Curator: Ioana Marinescu | Grafica: Andrei Turenici | Director Artistic: Alexandra Dumitrescu | Comunicare: Evantia Barca | Social Media: Sorina Neaga | Proiectionist: David Vranciu |
EFORIE COLORAT
Organizat de:
Forumul Artelor Vizuale
Sustinut de:
Kaufland Romania, Primaria Eforie, Raiffeisen Comunitati, Raiffeisen Bank Romania, , Asociatia pentru Relatii Comunitare
Sponsori:
Azuga, Diesel Mecanica, Chio, Princeps Studio, Iulius Real Estate
Parteneri Institutionali:
Radef Romania Film, Centrul Ceh Bucuresti, Nova, Institutul Polonez Bucuresti, Short Film Breaks, Etaj on Wheels, Carturesti, UNATC, Asociatia Coolturala Noua Ne Pasa
. | |
|
|