Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 decembrie 2024
1857 • Se naste Joseph Conrad, (Józef Teodor Konrad Korzeniowski) scriitor britanic de origine poloneza (d. 1924)
1861 • Alexandru Ioan Cuza anunta ca „Înalta Poarta, precum si toate Puterile Garante” recunosc Unirea Principatelor
1948 • Se naste Ozzy Osbourne, solistul trupei Black Sabbath
1967 • Chirurgul sud-african Christian Barnard a efectuat, cu succes, primul transplant de inima din lume
Recomandări
Festivalul Internaţional al filmelor de foarte scurt metraj Très Courts
(Cinema)
Ce e un „foarte scurt metraj”? E un filmulet de maxim 3 minute (in afara de titlu si generic), 180 de secunde care sunt puse la dispozitia realizatorilor si le dau sansa sa surprinda, sa emotioneze, sa provoace rasul sau reveria. Constrangere? Mai degraba o provocare si de asemenea o sansa.
Datorita costurilor de productie reduse, acest concept incurajaza si democratizeaza productia de filme si ofera o libertate de expresie totala. Foarte scurte? Prea scurte? Depinde de spectator sa continue povestea daca doreste in mintea lui dupa reaprinderea luminilor.

A spune multe in imagini putine este provocarea propusa regizorilor din lumea intreaga, fie ei amatori sau profesionisti. De la fictiune la documentar, animatie sau clip, toate genurile pot fi explorate, singura limita este imaginatia voastra.

COMPETITIA ROMANEASCA 

Din 2007, de la inceputurile festivalului in Romania, ne-am dorit sa deschidem evenimentul catre tinerele talente din tara noastra prin crearea unei competitii de filme foarte scurte romanesti. Sunteti deci invitati sa participati, sa experimentati, sa surprindeti si sa seduceti… Trei minute sunt puse in mainile voastre, pentru a profita de acest festival curios sa descopere talentele de maine. O echipa de profesionisti va viziona filmele primite si va stabili programul Selectiei Romanesti – aprox. 20 de filme. Aceasta selectie va fi proiectata pe ecranele din Romania alaturi de celelalte sectiuni ale Festivalului: Selectia Internationala, selectia „Familie” – pentru copii peste 6 ani si selectia „Paroles de Femmes”, care ofera o perspectiva asupra rolului femeii in diversele societati si culturi. Favoritul juriului va pleca acasa cu un smartphone din partea Orange iar cel care realizeaza cel mai bun film scurt cu tematica francofona va primi din partea Organizatiei Internationale a francofoniei un premiu in valoare de 250 de euro. Premiul Publicului este decernat prin vot democratic. in fiecare oras participant, spectatorii primesc buletine de vot atat pentru selectia romaneasca cat si pentru cea internationala si sunt invitati sa aleaga filmul favorit. Castigatorii sunt anuntati pe site-ul festivalului Très Court www.trescourt.com si www.trescourt.ro.

Fondat in 1999 de un grup de prieteni francezi, evenimentul a insotit aparitia unui nou tip de echipament (in special camerele video digitale). Cu mult inainte de Dailymotion si Youtube, Très Courts oferea o platforma de expunere acestor filme de tip haiku care nu aveau, pe atunci, posibilitatea de a circula pe canalele de internet pe care le cunoastem in ziua de azi. Singura ambitie a acestor oameni pasionati era de a incuraja schimbul de idei si dorinta regizorilor de a-si depasi limitele, o linie directoare care a ramas aceeasi pana azi.

Festivalul se bazeaza pe o retea extinsa, atat pe plan regional cat si international. Creat la Paris, festivalul si echipele organizatoare au avut, inca din primii ani, energia si vointa de a raspandi festivalul in intreaga lume. Din Irlanda pana in Nigeria, din Brazilia in Romania, competitia internationala este aceeasi si este subtitrata in 6 limbi, inclusiv in romana. in Romania, Ungaria, Moldova si Slovacia festivalul este coordonat de Institutul francez din Romania si sustinut de ORANGE. Larga sa difuzare in aproape 30 de orase din regiune se bazeaza pe reteaua de institute si aliante franceze, dar si pe parteneri locali diversi: asociatii, primarii, grupuri de actiune locala, biblioteci si muzee, case de cultura. Pe masura ce orasele au devenit partenere, organizatorii au devenit preieteni. Astfel, toate echipele abordeaza in fiecare an organizarea evenimentului cu un spirit de cooperare si dedicare. Toate orasele participante au acelasi scop: sa prezinte o diversitate audiovizuala internationala cu un puternic accent local, pornind de la faimoasa premisa „Think Global, Act Local”. Exista o singura regula: toate proiectiile trebuie sa aiba loc in acelasi timp, intre 5 si 14 iunie 2015
 
Cum va fi daca ati participa anul acesta?
Toti regizorii cu domiciliul in Romania sunt invitati sa isi depuna creatiile cinematografice foarte scurte la Institutele franceze din Romania pana in 30 martie 2015. Inscrierea de filme este gratuita. 

Puteti trimite filmul prin posta, in format DVD-video, insotit de formularul de inscriere, la: Institutul Francez din Timisoara • bd. C.D. Loga nr. 46 • 300020-Timisoara • tel. 0256490544 • E-mail: ingrid.diac@institutfrancais.ro

sau puteti sa il trimiteti direct prin e-mail la adresa trescourt@institutfrancais.ro. 

Anuntam inca de pe acum datele desfasurarii Festivalului International Très Courts care va va dovedi inca odata: cateva imagini bine alese pot schimba o viata. Va dam intalnire la a 17-a editie a Festivalului International de Film Très Court: 5 – 14 iunie 2015.
Regulamentul si fisa de inscriere in festival, precum si alte detalii sunt disponibile pe site-ul Très Courts Romania: www.trescourt.ro sau www.foartescurt.ro, sectiunea Regulament.

apel la participare Tres courts


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate