Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Emil Cioran: cărțile, prietenii, iubirile
(Viață)
Fundatia Calea Victoriei va invita incepand de luni, 2 martie, de la ora 19.00, la cursul Emil Cioran: cartile, prietenii, iubirile, sustinut de Alex Paun.

Putini oameni, in secolul trecut, au fost mai stranii, mai pasionanti, mai controversati decat cel pe care Franta l-a consacrat drept „É. M. Cioran”. 

Cursul de fata isi propune sa aseze un spot de lumina pe figura incaruntita a lui Emil Cioran.
Ce carti a tors in ultimii cincisprezece ani de viata? Cum se deosebeau ele de jerbele dezlantuite ale junetei si de operele fundamentale scrise la maturitate? Cu cine era prieten? Despre ce vorbea cu tine, daca ieseati impreuna in oras? A mai iubit vreo femeie dupa 1980? Avem marturii despre toate astea?

De-a lungul atelierului, vom povesti despre operele frantuzesti ale lui Cioran, vom consulta monogra?i, dar si un corpus vast de marturii orale, interviuri luate unor apropiati, anecdote si aluzii stranse din lucrari ale unor oameni care l-au cunoscut. Un sprijin constant vor ? jurnalele si corespondenta edita ale lui Cioran.

Sedinta intai: Cartile
Ultimele trei carti scrise de Cioran sunt „Sfartecare” (1979), „Exercitii de admiratie” (1986) si „Marturisiri si anateme” (1987). Facem un survol prin temele si capriciile acestor volume, comparandu-le mereu cu lucrarile mai vechi, in special cele publicate dupa emigrarea in Franta.

Sedinta a doua: Prietenii
In ciuda aparentelor, Cioran era un om prietenos. Intretinea legaturi cu persoane foarte diferite intre ele, iubea sa iasa in Gradina Luxemburg sau la vreo taverna, barfea cu voluptate, sporovaia enorm, evitand mai mereu subiectele grave si pedanteria. Constelatia su?etului sau (prieteni, amici, cunostinte) ar merita atentia unei discutii aplicate. Ne vom referi cu deosebire la colegi de generatie precum Mircea Eliade si Eugen Ionescu, dar si la legaturi pariziene cu oameni de talia unui Samuel Beckett.

Sedinta a treia: Iubirile
Daca exista un subiect care lipseste din cartile lui Cioran (inclusiv in cele o mie de pagini ale jurnalului sau), acesta e iubirea. Aluzii, notatii fugare, teribilisme pot ? gasite. Dar felul in care scriitorul se raporta la femeie si la iubire e mai putin transparent decat felul in care se raporta la Dumnezeu, la moarte, la tara sa natala. Va ? cu atat mai interesant sa descoperim impreuna cine au fost zanele Susana, Simone, Friedgard. Vom parcurge impreuna cateva frumoase scrisori de amor, sesizante prin patos si sinceritate.



Lector: Alex Paun
Data incepere: 2 martie 2015; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 3
Frecventa: saptamanal, luni
Cost: 150 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 135 ron
Locul desfasurarii: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri - B-dul Corneliu Coposu)
inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate