O competitie cu gust si traditie
Bucatari si gospodari din toate colturile tarii, pasionati de traditii, vor aprinde focurile si vor gati gulas din carne de Sura de stepa, crescuta organic pe pasunile transilvane de la Cobor. Retetele, pastrate sau reinventate dupa inspiratia fiecaruia, vor fi jurizate pentru a desemna cel mai bun gulas al editiei. Publicul este invitat sa sustina echipele, sa deguste preparatele, doua portii de gulas fiind incluse in pretul biletului, si sa descopere atmosfera autentica a fermei.
„Intrecerea Gulasurilor este un prilej de a aduce oamenii de la sat si de la orase impreuna si de a celebra traditiile satului, in armonie cu natura care inconjoara Ferma de Biodiversitate Cobor. Participantii au ocazia sa guste retete autentice si sa traiasca experienta unei zile petrecute in comunitate, descoperind povestile, peisajul si farmecul acestui loc aparte”, a declarat Istvan Szabo, Director dezvoltare Afaceri Verzi si Comunitati, Fundatia Conservation Carpathia.
Intrecerea Gulasurilor @Andrei Alexandru Popa
Joaca, traditii si natura pentru toate varstele
Pe langa competitia culinara, participantii mari si mici vor gasi activitati educative si recreative: ateliere de gatit responsabil, orientare cu busola, dar si o activitate de construit caramizi ecologice. Copiii si parintii vor putea descoperi, prin joaca, legatura dintre natura si viata la sat. Totodata, publicul este invitat la un tur ghidat al cirezii de vaci Sura de stepa, iar premierea concurentilor va fi completata de un moment artistic in aer liber.
Intrecerea Gulasurilor @Andrei Alexandru Popa
Programul zilei
08:00 – 09:00 Sosirea si instalarea echipelor
09:00 – 13:00 Prepararea gulasului
10:00 – 11:00 Sosirea participantilor
10:30 – 12:30 Ateliere pentru copii: „O salata responsabila” si „Atelierul aventurierului la sat”
12:00 – 13:30 Descopera Surele de stepa – tur ghidat
13:00 – 13:30 Predarea gulasului pentru jurizare
13:00 – 14:30 Publicul degusta gulasul
14:00 – 16:00 Activitate pentru copii: construim caramizi din materiale naturale (lut, paie, apa)
15:00 – 16:00 Moment artistic
16:00 – 17:00 Anuntarea rezultatelor si premiere
Intrecerea Gulasurilor @Andrei Alexandru Popa
Inscrieri si bilete
Biletele sunt disponibile pe iabilet.ro, iar copiii pana la 7 ani au acces gratuit. Pretul biletului include doua portii de gulas.
Echipele care doresc sa participe la competitia de gatit trebuie sa se inscrie pana la data de 5 septembrie, completand formularul online:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdftp9CJwaqY021uuUjRmhm6JhxH2mss04Ei7S3UOtE6nUL5Q/viewform
Inscrierea si participarea echipelor la concurs este gratuita, in limita locurilor disponibile.
Conditii de participare pentru echipe
Echipele trebuie sa fie formate din 3–5 persoane, toate cu varsta de minimum 18 ani.
In dimineata evenimentului, fiecare participant trebuie sa prezinte o adeverinta medicala care sa ateste ca este apt pentru a gati si servi mancare (emisa cu maximum 5 zile inainte).
Ingredientele utilizate (in afara carnii oferite de organizatori) trebuie sa aiba documente de provenienta si calitate (certificat de conformitate, bon fiscal, factura, certificat veterinar).
Regulamentul complet este disponibil aici:
https://www.carpathia.org/wp-content/uploads/2025/08/Regulament-Gulas_final.pdf
Organizatorii incurajeaza bucatarii sa foloseasca produse locale in preparearea gulasurilor, sprijinind astfel micii fermieri si producatori.
Premii pentru cei mai buni bucatari
Cele mai gustoase trei gulasuri vor fi premiate astfel:
Locul I: o noapte la observatorul de animale salbatice Bunea
Locul II: o noapte la Ferma de Biodiversitate Cobor
Locul III: un pranz traditional si un tur al fermei
Va asteptam pe 20 septembrie, la Ferma de Biodiversitate Cobor, cu ceaunele incinse, povesti la foc si arome care promit o zi de neuitat!
Despre Ferma de Biodiversitate Cobor
Fundatia Conservation Carpathia dezvolta in satul Cobor, judetul Brasov, un proiect de conservare a biodiversitatii si management durabil al pasunilor, promovand totodata ecoturismul in cadrul gospodariilor restaurate cu respectarea arhitecturii locale. Ferma reprezinta o afacere verde care mentine in viata un sat mic si demonstreaza ca dezvoltarea prin conservare este posibila.
. |