Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
2 februarie 2023
1882 • Se naste James Joyce
1889 • În fata Teatrului National Bucuresti sunt instalate primele doua lampi electrice pentru iluminatul public
1928 • Apare revista „Bilete de Papagal", sub directia lui Tudor Arghezi
1990 • Este reînfiintata Societatea Româna de Filosofie
Recomandări
„Țesături periculoase”, o inedită expoziție de păianjeni și scorpioni vii la Muzeul „Antipa”
(Viață)
Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” gazduieste in perioada 26 februarie – 5 iulie 2015 expozitia de paianjeni si scorpioni vii, intitulata „Tesaturi Periculoase”.  Cele peste 50 de specii au fascinat deja vizitatorii din mai multe orase din lume, fiind prezentate in tari precum Spania, Portugalia, Finlanda, Germania sau Belgia.

Vaduva Neagra, Tarantula Mexicana sau Theraphosa blondi, cel mai mare paianjen din lume, sunt doar cateva dintre exemplarele care pot fi admirate in aceasta perioada la Muzeul ”Antipa”. 

Doar 200 dintre cele 44,000 de specii de paianjeni cunoscute in prezent sunt considerate a fi periculoase. Aversiunea sau frica de paianjeni, alimentate de literatura si filmele comerciale, determina oamenii sa aiba uneori reactii exagerate fata de ei, generand frici patologice de tipul arahnofobiei. Intentia acestui proiect este sa ofere o noua perspectiva asupra comportamentului paianjenilor si sa schimbe modul de raportare al publicului fata de aceste specii destul de putin cunoscute. 

Cu ajutorul terariilor din sticla, care permit o expunere in conditii de siguranta, ”tesaturi periculoase” ofera o fascinanta incursiune in lumea acestor misterioase vietuitoare, punand la dispozitia vizitatorilor informatii despre obiceiurile si principalele lor caracteristici, cum se adapteaza ele la mediul inconjurator, rolul pe care-l joaca in ecosistem, precum si modul in care specialistii le studiaza.

Printre speciile prezente in aceasta perioada la Muzeu se numara:

Latrodectus mactans, cunoscuta si sub numele de „Vaduva neagra”, intalnita in  SUA, Mexic - America Centrala, este un specimen puternic veninos, care traieste in medie 1-2 ani si se hraneste cu insecte. 

Theraphosa blondi e un specimen agresiv, usor veninios. Il putem intalni in Guyana  Franceza, Brazilia, Surinam, Venezuela; se hraneste cu insecte, rozatoare si reptile mici, traind intre 12 si 14 ani.

Acanthoscurria geniculata, o tarantula de culoare neagra, cu incheieturile picioarelor albe, pe care o intalnim in Brazilia. Se hraneste cu greieri, soareci, soparle. 

Androctonus australis, intalnit in Algeria, Ciad, Egipt, Libia, Mauritania,  Somalia, Sudan, Tunisia, Arabia Saudita, Mali. Este un specimen agresiv, foarte veninos, cu o constitutie masiva, activ in timpul noptii.

Brachypelma albopilosa (specie periclitata, protejata prin conventia internationala CITES care reglementeaza comertul cu specii de flora si fauna periclitate), intalnit in Costa Rica, Brazilia, Venezuela, Nicaragua, Mexic, Honduras, Panama si Guatemala. Este un specimen bland, lent, usor de inmultit, activ noaptea.


Expozitia poate fi vizitata de marti pana vineri intre orele 10 – 18 (ultimul vizitator intra la ora 17) iar sambata si duminica intre 10 – 19 (ultimul vizitator intra la ora 18).

Preturile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar si 15 lei/adult. Copiii cu varste mai mici de 3 ani au gratuitate.

Expozitia este realizata cu ajutorul:

SENIORHYPER,

avand ca parteneri principali:
Digi Animal World, EuropaFM – Pe aceeasi frecventa cu tine!, Gazeta Sporturilor,
National Geographic, Science World, stiinta si Tehnica, Unitedmedia, Initiative.


stiati ca...

Platythomisus octomaculatus_

3 lucruri mai putin cunoscute despre paianjeni 

Au aproape 400 de milioane de ani. Sunt de doua ori mai in varsta decat dinozaurii (200 milioane de ani);
Paianjenii nu pot inghiti hrana solida. Insectele sunt lichefiate cu ajutorul veninului si a sucurilor digestive injectate;
Cei mai multi paianjeni au 8 ochi. Unii vad mult mai bine decat oamenii si au printre cei mai buni ochi din regnul animal.

Tesaturi periculoase


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate