Daca in iunie 2014 a fost aplaudat de o sala arhiplina in concertul care a inchis stagiunea precedenta a Orchestrei de Camera Radio, duminica, 8 martie (19.00), Galliano revine pe scena bucuresteana, de aceasta data alaturi de BIG BAND-UL RADIO, dirijat de IONEL TUDOR.
Programul serii va cuprinde o compozitie semnata de celebrul muzician argentinian Astor Piazzolla, devenit faimos mai ales datorita tango-urilor sale: Michelangelo 70. Relatia intre cei doi mari artisti, Galliano si Piazzolla, este una deosebita: in anul 1983 s-au intalnit pe scena Comediei Franceze (Paris), punct de inceput al unei frumoase prietenii. De altfel, la indrumarea compozitorului argentinian, acordeonistul a studiat indeaproape radacinile muzicii franceze, a readus la viata intregul repertoriu traditional de vals-musette, java, tangouri si a pus bazele unui nou curent muzical denumit „New Musette”.
Concertul de Ziua Femeii de la Sala Radio va prilejui intalnirea spectatorilor cu mai multe compozitii care poarta chiar semnatura lui Richard Galliano: Ten Years Ago, Teulada, Rue de Maubeuge, Tango pour Claude, Poème, Coloriage II, Giselle, Take eleven s.a. in portofoliul compozitorului Richard Galliano s-au adunat peste 400 de lucrari create de artist sau in aranjamentul sau.
Francez prin nastere, dar italian prin origine, RICHARD GALLIANO este interpret si compozitor, orchestrator si pedagog, cariera sa artistica construindu-se la intalnirea intre muzica clasica si de jazz. A inceput sa studieze acordeonul la doar 4 ani, sub indrumarea tatalui sau, iar in paralel a fost inscris la Conservatorul din Nisa, descoperirea jazz-ului si a acordeonistilor brazilieni, in perioada adolescentei, marcand evolutia muzicianului. La 14 ani, Galliano isi promite ca ii va conferi acordeonului statutul de vedeta, de instrument solist-concertist, deziderat pe care il atinge printr-o cariera extraordinara construita pe toate continentele.
La doar 23 de ani s-a afirmat in viata muzicala pariziana ca aranjor, dirijor si compozitor, iar printre vedetele muzicii franceze alaturi de care a cantat in concerte se numara: Claude Nougaro, Barbara, Serge Reggiani, Charles Aznavour, Juliette Gréco s.a. impreuna cu acordeonul sau model Victoria a inregistrat o serie de discuri, a sustinut concerte si turnee, iar in 1996 a ajuns in SUA unde a inregistrat New York Tango, un disc multipremiat.
Intregul eveniment se deruleaza sub bagheta dirijorului Big Band-ului Radio: IONEL TUDOR, compozitor si orchestrator extrem de apreciat si de premiat. Una dintre marile sale realizari este clasarea pe locul 8-9 ca reprezentant al Romaniei la Concursul Eurovision 2002 (melodia "Tell Me Why" - Monica Anghel si Marcel Pavel). Legatura artistului roman cu Big Band-ul Radio este una cu totul speciala : aceasta a inceput inca de la varsta de 14 ani, cand Ionel Tudor a evoluat ca pianist, sub bagheta lui Sile Dinicu. in anul 1981 a debutat in calitate de compozitor si a devenit un orchestrator cunoscut si apreciat, fiind solicitat de marea majoritate a compozitorilor si solistilor romani.
Din 1991 s-a angajat ca pianist al Big Band-ului Radio, alaturi de care a realizat numeroase spectacole de muzica usoara, jazz si blues, recitaluri si gale. A acompaniat ansamblul pe scenele prestigioase ale Festivalului International Bucuresti, Festivalului International "Cerbul de aur" - Brasov si pe scena Festivalului de la Mamaia. Ca dirijor al ansamblului, a reusit sa diversifice activitatea Big Band-ului, orientandu-se nu doar spre muzica usoara, ci si spre jazz, blues si chiar rock.
Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.
. |