Pe de alta parte, continuam seria de ateliere in cadrul aceluiasi spatiu special, numit Seneca Anticafe, unde recentii pasionati de filosofie sunt asteptati cu o noua tema in cadrul atelierelor de filosofie pentru copii de la 4 la 8 ani, numita Cu alte cuvinte. Celor care se pregatesc de iesiri in natura si calatorii, le pregatim doua tipuri de ateliere: unul despre lumea ierburilor, altul despre cea a copacilor. Flori, fete si... ierburi este un atelier despre ierburi si flori dedicat fetelor de toate varstele si va fi realizat cu ocazia zilei de 8 martie in prezenta autoarei si ilustratoarei cartii Calatorie printre ierburi si lumina, Iulia Iordan si Cristiana Radu. Cel de-al doilea atelier, Atelierul din copac, se adreseaza familiilor cu copii de la 4 la 8 ani si are ca subiect lumea fascinanta a padurii.
1.Atelierele de filosofie pentru copii, tema lunilor martie si aprilie Cu alte cuvinte, la Seneca Anticafe, str. Arh. Ion Mincu, nr 1.
Astazi Andrei a spus:
-Sanziana nu vorbeste niciodata. Poate ca nici nu exista de-adevaratelea!
Uite, asa se vede cat de mult greseste el! S-ar putea sa nu vorbesc mult, dar gandesc tot timpul!
Daca la primele doua teme am abordat subiecte precum curajul si frica, sufletul si mintea, de data aceasta atelierele de filosofie pentru copii va propun o tema legata de cuvinte, unde vom vorbi despre puterea acestora, despre relatia lor cu gesturile si cu gandirea, despre cuvinte frumoase si cuvinte care provoaca teama sau despre cat de importante sunt ele.
Pretextul discutiei noastre va fi nuvela Sanziana, de Matthew Lipman, una dintre primele carti de filosofie scrise special pentru copii si tradusa in limba romana in anul 1993, alaturi de o alta nuvela a aceluiasi autor, numita Ruxi. Discutia dintre copii si educator va fi completata de diverse jocuri si activitati in care cuvintele sau lipsa lor vor fi principalele protagoniste. De asemenea, la finalul atelierului, fiecare copil va inventa propriul limbaj folosindu-se de litere, semne, pictograme sau desene mai elaborate.
Avand ca punct de plecare texte din literatura pentru copii, atelierele de filosofie pentru copii au ca scop dezvoltarea abilitatilor de gandire critica si argumentativa. Seria de intalniri inceputa cu tema curajului, continuata cu tema legata de importanta mintii si sufletului, merge mai departe cu tema Cu alte cuvinte. Atelierele de filosofie vor continua si lunile urmatoare pentru care avem in pregatire teme noi ce vin in intampinarea curiozitatii naturale a copiilor.
Programul de desfasurare:
- sambata, 21 martie 2015, ora 10,30 – pentru copii de 6-8 ani;
- duminica, 22 martie 2015, ora 10,30 – pentru copii de 4-6 ani;
- sambata, 28 martie 2015, ora 10,30 – pentru copii de 4-6 ani;
- duminica, 29 martie 2015, ora 10,30 – pentru copii de 6-8 ani.
Mai multe detalii aici: http://www.asociatiadadece.ro/program/cu-alte-cuvinte/
2.Flori, fete si... ierburi, atelier cu Iulia Iordan si Cristiana Radu, autoarele cartii Calatorie printre ierburi si lumina, la Seneca Anticafe, str. Arh. Ion Mincu, nr 1.
Cu ocazia zilei de 8 martie, Asociatia Da’DeCe va propune un atelier deosebit unde sunt asteptate mame si fiice, bunici si nepotele pentru a petrece un timp pretios impreuna. Pornind de la tema cartii Calatorie printre ierburi si lumina, scrisa de Iulia Iordan si ilustrata de Cristiana Radu, aparuta la Editura Cartea copiilor in anul 2012, atelierul pe care vi-l propunem va invita intr-o lume vegetala, primitoare si colorata. Daca subiectul principal al cartii este lumea ierburilor, atelierul desfasurat in prezenta celor doua autoare va pendula intre ierburi si flori, intre botanica si arta, intre cuvinte si culori. La partea de atelier, se vor realiza mici carti/felicitari cu desene si plante presate.
Programul de desfasurare:
- duminica, 8 martie 2015, ora 10,30 – pentru familii cu copii de la 4 la 8 ani;
Mai multe detalii aici: http://www.asociatiadadece.ro/program/flori-fete-si-ierburi-atelier-cu-iulia-iordan-si-cristiana-radu/
3.Atelierul din copac, atelier cu Iulia Iordan, la Seneca Anticafe, str. Arh. Ion Mincu, nr 1
Atelierul din copac este un concept nou de atelier prin care va invitam sa descoperiti lumea fascinanta a padurii fiind, in acelasi timp, si un atelier preambul la cartea Luli si casuta din copac, de Iulia Iordan, in curs de aparitie la Editura Cartea copiilor. In cadrul atelierului, copiii sunt invitati pe de o parte sa exploreze senzorial lumea copacilor: frunze, scoarta, radacini, rasina, crengute, seminte, diverse esente de lemn etc. Pe de alta parte, copiii vor fi introdusi intr-o lume cu povesti vechi despre plop si salcie, vor participa apoi la jocuri de grup prin care vor afla despre fragilitatea ecosistemului padurii, vor compara propriile amprente cu cele ale arborilor, vor afla despre copacul vietii si, in functie de vreme, impreuna cu intregul grup vor observa lumea vie a copacilor din Parcul Kiseleff, care se afla in apropierea locului de desfasurare a atelierului, Seneca Anticafe.
La final, fiecare copil va primi un “copac-frate” cu sprijinul City Garden, pe care sa il planteze si sa il ingrijeasca, apoi fiecare participant va agata un gand bun in copacul adus de organizatori special pentru acest lucru.
Programul de desfasurare:
- sambata, 7 martie 2015, ora 10,30 – pentru familii cu copii de la 4 la 6 ani;
- sambata, 14 martie 2015, ora 10,30 – pentru familii cu copii de la 6 la 8 ani;
- duminica, 15 martie 2015, ora 10,30 – pentru familii cu copii de la 4 la 6 ani;
- sambata, 4 aprilie 2015, ora 10,30 – pentru familii cu copii de la 4 la 6 ani;
- duminica, 5 aprilie 2015, ora 10,30 – pentru familii cu copii de la 6 la 8 ani;
Mai multe detalii aici: http://www.asociatiadadece.ro/program/atelierul-din-copac/
4.Cu susu’n jos, programe de educatie muzeala in cadrul expozitiei artistului francez Phillippe Ramette, la Galeria Centrul Artelor Vizuale-Multimedia Bucuresti, str. Biserica Enei, nr 16.
Va invitam la un program incitant si interesant despre fotografia ca obiect si instalatie, care se desfasoara in cadrul expozitiei artistului francez Phillippe Ramette, deschisa de catre Institutul Francez, in Galeria Centrul Artelor Vizuale-Multimedia Bucuresti.
Programul educativ de educatie vizuala isi propune ca prin joc, observatie, imaginatie si experiment, sa familiarizeze familiile cu copii de 4-8 ani cu arta contemporana si cu demersul specific al universului paradoxal propus de artistul francez.
Fotografia propusa de Phillippe Ramette, cea in care perspectivele realiste sunt inversate printr-o logica originala, creeaza reactii controversate si surprinzatoare pentru orice spectator care incearca sa gaseasca logica fireasca a imaginii. Trucurile propuse de artist se afla intr-un demers artistic asumat, la care copiii reactioneaza natural, prin uimire si joc. Pentru apropierea de universul artistului francez se vor folosi jocuri care abordeaza elementele de: realitate/arta, imaginatie, joc/seriozitate, arta ca joc si sursa de gandire. Se va pleca de la portrete clasice, se va ajunge la cele propuse de artist si apoi la selfie-urile contemporane, intr-un demers jucaus de a intelege rolul artistului de-a lungul timpului. Se va raspunde la intrebari incitante de genul: ”De ce apa din fotografiile artistului nu curge chiar daca e asezata pe verticala?” iar paradoxurile vor fi descusute meticulos.
La partea practica, de atelier, se va propune realizarea unui colaj fotografic cu tema: Daca lumea s-ar intoarce cu josul in sus, ce ti-ar placea sa cada in cer si ce sa ramana sus, pe pamant?
Program de desfasurare:
-sambata, 21 martie, ora 11.00 - pentru copii de 4-6 ani;
-duminica, 22 martie, ora 11.00 - pentru copii de 6-8 ani;
-sambata, 28 martie, ora 11.00 - pentru copii de 6-8 ani;
-duminica, 29 martie, ora 11.00 - pentru copii de 4-6 ani.
Mai multe detalii aici: http://www.asociatiadadece.ro/program/philippe-ramette/
. |