Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
BACH şi MENDELSSOHN în interpretarea Orchestrei de Cameră Radio!
(Muzică)
Miercuri,  11 martie (19.00), Orchestra de Camera Radio va propune la Sala Radio un concert cu doi mari compozitori ai repertoriului simfonic: BACH – „titanul” barocului muzical german si MENDELSSOHN, compozitorul romantic pe care Schumann il caracteriza drept „Mozart al secolului al XIX-lea”, datorita geniului sau muzical ce s-a facut remarcat de la o varsta timpurie.
Veti aprecia de altfel talentul compozitorului romantic prin programul serii in care se vor regasi doua lucrari care ii apartin: Uvertura Hebridele si Simfonia nr. 1, cea de-a doua fiind compusa la varsta de doar 15 ani! 

Uvertura Hebridele are o geneza inedita: in 1830, artistul a plecat intr-o lunga calatorie prin Europa, multe dintre impresiile stranse in acest voiaj fiind reflectate in partiturile pe care le-a compus ulterior. Astfel, in Scotia, compozitorul a fost marcat de vizitarea grotei bazaltice de pe insula Staffa, ce era innecata de fiecare maree, disparand astfel din peisaj. Lucrarea care s-a nascut din aceasta experienta - considerata drept o prima ampla descriere sonora a marii - a fost transcrisa pe portative intr-o versiune initiala cu titlul „Insula singuratica”, fiind definitivata in 1832, sub numele de Uvertura Hebridele (denumirea arhipelagului scotian).

Zsolt

Janko Zsolt


Concertul Orchestrei de Camera Radio se va derula sub bagheta lui JANKO ZSOLT, dirijor permanent al orchestrelor Filarmonicii din Oradea (din 2005), al Operei Maghiare din Cluj-Napoca (din 2010, unde a fost dirijor permanent invitat inca din anul 2002) si asistent dirijor al orchestrei Festivalului Budapesta. Pana in prezent, tanarul dirijor Jankó Zsolt a fost invitat la pupitrul orchestrelor Filarmonicilor din Sibiu, Brasov, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Timisoara, Craiova. De asemenea, a dirijat ansambluri ca: orchestra Academiei de muzica Gheorghe Dima Cluj-Napoca, orchestra din Odorheiu Secuiesc, Tonhalle Zürich, Orchestra de Camera Radio Romania, Savaria Orchestra din Szombathely si Orchestra de Camera Erdody de la Budapesta, Orchestra Konzerthaus Berlin s.a.
Jankó Zsolt a fost invitat sa asigure conducerea muzicala si la festivalurile: Stravinsky Maraton - Budapesta, Primavera Opera Festival - Budapesta, Budapest Spring Festival, Festivalul International de Opera (Miskolc, Ungaria), Zilele Muzicii din Nyírbátor (Ungaria), Festivalul Bartok din Cluj-Napoca (unde a dirijat toate cele trei compozitii pentru scena semnate de Bartók), Festivalul Transilvania al orchestrelor studentesti. 

In interpretarea CRISTINEI ANGHELESCU (vioara), solista a Orchestrelor si Corurilor Radio si a lui ADRIAN PETRESCU (oboi), veti aprecia in repertoriul evenimentului si Concertul pentru oboi, vioara si orchestra – Bach. 

Cristina Anghelescu

Cristina Anghelescu


Prezenta activa pe toate scenele din Romania inca din perioada studentiei, Cristina Anghelescu a fost invitata sa concerteze in sali renumite ca Schauspielhaus din Berlin; Ceaikovski Hall – Moscova; Teatro Monumental y Auditorium – Madrid; Smetana Hall – Praga; St. John’s Smith Square – Londra; Finlandia Hall – Helsinki. A efectuat numeroase turnee in toate tarile Europei, in Taiwan, America de Sud si cea de Nord, Africa de Sud etc.
Cu o dubla ipostaza in lumea muzicala, Adrian Petrescu este prim oboist al Filarmonicii „George Enescu” din Bucuresti, dirijor invitat in stagiunile orchestrelor simfonice din tara si dirijorul permanent al formatiei camerale de suflatori de alama „Romanian Brass Ensemble“. Incepand cu stagiunea 2013-2014, este dirijor invitat permanent al Filarmonicii de Stat „Moldova“ din Iasi. A concertat in tara si peste hotare alaturi de mari dirijori si solisti: Seiji Osawa, Gennadi Rozhdestvensky, Sir Neville Marriner, Yuri Simonov, Placido Domingo, Jose Carreras, Angela Gheorghiu, Maxim Vengerov, Vadim Repin. 

Adrian Petrescu

Adrian Petrescu


Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate