Partitura a fost compusa special pentru a fi dansata de catre celebra companie Ballets Russes, care prezenta spectacole la Paris la inceputul sec. XX. Sacre du printemps a provocat unul dintre cele mai mari scandaluri pe scena muzicala a secolului, starnind dezaprobarea publicului prezent la premiera din 1913, la Théatre des Champs-Élysées – Paris. Motivul revoltei a fost insa nu numai muzica, ci si coregrafia avangardista, semnata de marele balerin Vaslav Nijinski.
Desi a fost compusa special pentru a fi dansata, partitura lui Stravinski si-a construit propria sa celebritate ca lucrare cantata independent in salile de concerte, fiind adesea considerata una dintre cele mai importante creatii muzicale ale sec. XX. Asa cum sugereaza titlul, compozitia a fost inspirata de diferite ritualuri pagane, asociate in traditiile rusesti cu venirea primaverii si renasterea naturii.
Seara va debuta tot cu o lucrare a unui compozitor rus - Modest Mussorgski – de asemenea inspirata de zona miturilor si legendelor populare. O noapte pe muntele plesuv propune o calatorie imaginara in lumea vrajitoarelor si a ritualurilor lor. O popularitate deosebita a acestei lucrari este datorata includerii sale in filmul de animatie „Fantasia”, produs in 1940 de Walt Disney, film in care partitura este prezentata in aranjamentul dirijorului Leopold Stokowski.
In repertoriul serii veti asculta de asemenea si unul dintre concertele mozartiene: Concertul nr. 22 in mi bemol major pentru pian si orchestra, in interpretarea pianistei DANA BORSAN. Solista a Orchestrelor si Corurilor Radio, Dana Borsan a sustinut concerte si recitaluri in Cehia, Germania, Italia, Rusia, Slovacia, Franta, Spania, Anglia, China, Franta, Norvegia s.a. Este prezenta in fiecare stagiune si pe scenele filarmonicilor din tara. A aparut in peste 900 de concerte si recitaluri propunand de fiecare data programe interesante, cu repertorii diverse. ilarmoni88-2001) revenind apoi la Timisoara, la Filarmonica „Banatul“ (dinand
GHEORGHE COSTIN, dirijor al Filarmonicii „Banatul” – Timisioara, a fost invitat sa dirijeze la pupitrul tuturor orchestrelor filarmonice din Romania, dar si peste hotare, fie ca dirijor oaspete al unor prestigioase orchestre europene, fie impreuna cu orchestre romanesti in turnee sau in festivaluri importante. in septembrie 1998, a debutat la pupitrul Orchestrei de camera “London Schubert Players Orchestra”, in Festivalul International de la Windsor. Memorabile raman concertele cu lucrari de Yannis Xenakis din anii 1992 (Bucuresti) si 1993 (Cluj-Napoca) interpretate in prezenta compozitorului, eveniment in urma caruia a fost distins cu Premiul Uniunii Criticilor “Mihail Jora” din Romania. A intreprins turnee in Franta, Spania, Austria, Germania, Elvetia, Grecia, Anglia, Olanda, Belgia si Portugalia.
Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.
. |