Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Concert regal la Sala Radio
(Muzică)
In continuarea traditiei instaurate in ultimele trei stagiuni de Radio Romania la Sala Radio, la inceputul lunii mai, Orchestra Nationala Radio va invita la un eveniment de gala: CONCERT REGAL, programat in onoarea zilei de 10 mai - sarbatoare a regalitatii in Romania. Evenimentul va fi onorat prin participarea unor reprezentanti ai Familiei Regale a Romaniei.
 
Vineri, 8 mai (19.00), sub bagheta dirijorului RADU POPA - dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii Banatul - Timisoara, aplaudat si pe scene importante din strainatate - veti asculta o capodopera a repertoriului simfonic rus: Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra – Rachmaninov, supranumit de specialisti drept ultimul mare romantic. 

„Incerc sa imi fac creatiile mele muzicale sa transmita simplu si direct ce este in inima mea atunci cand compun. Creez muzica pentru ca trebuie sa dau o expresie senimentelor mele, exact asa cum vorbesc pentru ca trebuie sa imi rostesc gandurile.”  - afirma marele compozitor, pianist si dirijor rus. 

In ipostaza solistica il veti revedea pe pianistul HORIA MIHAIL, solist al Orchestrelor si Corurilor Radio, unul dintre cei mai apreciati pianisti romani ai momentului, cunoscut publicului din intreaga tara mai ales prin turneele sale nationale: Pianul calator, Duelul viorilor (alaturi de Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru), Flautul de aur (alaturi de Ion Bogdan stefanescu) si Vioara lui George Enescu la sate (alaturi de Gabriel Croitoru). 

Seara se va deschide desigur, ca orice eveniment de acest gen dedicat Familiei Regale, cu Imnul regal al Romaniei, semnat de Eduard Hübsch. A doua parte a serii va propune o intalnire cu Simfonia in re minor, cea mai cunoscuta lucrare orchestrala a compozitorului belgian César Franck, artist al carui destin este unul inedit: si-a compus toate marile lucrari in ultimii 5 ani de viata, iar primul sau mare succes si recunoasterea valorii sale au venit abia cu cateva luni inainte de disparitia sa. Fiind unul dintre marii organisti ai epocii, la una dintre bisericile pariziene, orga si, in general, muzica bisericeasca i-au influentat foarte mult compozitiile, strabatute de un puternic sentiment religios, specialistii afirmand ca partiturile sale trimit la atmosfera unei catedrale si au un efect de pace asupra ascultatorului.  

RADU POPA este dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii Banatul - Timisoara. Dupa studiile la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si-a continuat specializarea la Hochschule für Musik – Viena si s-a pregatit cu renumitul dirijor roman de notorietate mondiala Erich Bergel, elev stralucit al lui Herbert von Karajan. 
Invitat permanent al orchestrelor romanesti (Filarmonica George Enescu - Bucuresti, Filarmonica Transilvania – Cluj, Filarmonica Moldova – Iasi etc.), Radu Popa si-a construit o cariera derulata intre scenele de concert importante ale Romaniei si turnee in strainatate. De pe podiumul salii "Giuseppe Sinoppoli" a celebrului Auditorium din Roma (in compania Orchestrei Nationale Radio) pana la renumitele sali KBS si Seoul Arts Center din Coreea de Sud – dirijand orchestrele filarmonice Janacek, Ostrava – Rep. Ceha, Transilvania - Cluj si Banatul - Timisoara, Radu Popa dirijeaza concerte de o inalta tinuta artistica. Paris, Basel, Baden-Baden, Mannheim s.a. se inscriu intre destinatiile in care artistul sustine concerte. Este invitat permanent sa dirijeze in cadrul Festivalului George Enescu (2007, 2009, 2011 si 2013). Totodata, i-a fost incredintat acompaniamentul finalei Concursului George Enescu – sectiunea violoncel, editia 2011, la pupitrul Filarmonicii Banatul - Timisoara. 

Radu Popa

Rau


Pianistul HORIA MIHAIL a concertat de peste 1000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din Romania si a sustinut concerte, recitaluri solo si de muzica de camera in 18 tari pe 4 continente. Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio, calitate in care a sustinut numeroase concerte la Sala Radio, dar si turnee in tara sau la Roma in decembrie 2009, ori la Expozitia Mondiala de la Shanghai in iulie 2010. 
In aprilie 2011, artistul a sustinut un turneu national de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat “Pianul calator – Pe urmele lui Franz Liszt”, care a stat la baza unui CD live aparut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul l-a continuat printr-un al doilea turneu de aproape doua luni in vara anului 2012. Horia Mihail a participat in ultimii ani la festivaluri precum Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul International "George Enescu", Festivalul international “Nopti pianistice” de la Chisinau. Proiectul “Duelul viorilor - Stradivarius versus Guarneri” l-a adus alaturi de violonistii Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru atat in 2011 cat si in 2012, iar proiectul “Cele trei dive” alaturi de celebrele cantarete Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu si Leontina Vaduva la Iasi, Cluj si Timisoara, in 2011. in stagiunea 2011-2012, muzicianul a sustinut recitaluri si concerte la Berlin, Praga, Munchen, in Danemarca si Germania, dar si in Republica Moldova.
Recentele concerte si recitaluri ale pianistului Horia Mihail de la Ushuaia si Buenos Aires au fost primite cu minute in sir de aplauze, iar urmatoarele sale proiecte vizeaza concerte si recitaluri la New York. in septembrie 2014 Horia Mihail a sustinut doua concerte la Kuala Lumpur, alaturi de Orchestra Nationala Radio si a fost invitat sa participe in cadrul editiei a II-a a Festivalului International RadiRo, concertand alaturi de Orchestra Simfonica Radio din Praga si dirijorul Ondrej Lenárd.

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate