Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu“, a punctat importanta evenimentului de la Ateneul Roman: „E nevoie ca macar o data pe stagiune sa avem un concert-eveniment. Sa iesim din traditia comoda, sa dorim un spectacol neprovincial, de o rafinata tinuta, grandios. Le sunt recunoscator si le multumesc maestrului Badea, Orchestrei, Corului, solistilor si maestrului Prunner”.
Parsifal este ultima opera compusa de Richard Wagner, privita de cunoscatori cu o admiratie vecina cu religiozitatea. Cele trei acte ale operei nu descriu o actiune continua, iar ultimul, cel de al treilea, este atat de hieratic, incat se spune ca reprezinta o „liturghie pentru toti”, indiferent de rasa, confesiune sau cultura.
Istoria operei Parsifal in viata muzicala romameasca este marcata de doar doua evenimente. Primul Parsifal integral romanesc – si ultimul, pana astazi! – a putut fi vazut si ascultat in octombrie 1932, la Opera din Bucuresti, sub bagheta dirijorului, si el wagnerian impatimit, George Georgescu. Inainte de aceasta premiera insa, George Enescu prezentase la 8/21 martie 1915, pe scena Teatrului National, cu concursul orchestrei Ministerului, actul III din Parsifal.
Dupa 100 de ani, in 14 si 15 mai 2015, dirijorul Christian Badea reface gestul indraznet al lui George Enescu si, cu concursul Orchestrei simfonice si al Corului a Filarmonicii „George Enescu“, alaturi de care vor evolua solisti cunoscuti, cantareti de autentica traditie wagneriana, obisnuiti ai teatrelor de opera precum Metropolitan Opera sau Festivalul Wagner din Bayreuth: Stefan Vinke – Parsifal, Eric Halfvarson - Gurnemanz, Levente Molnar – Amfortas – prezinta, din nou, integral in concert, cel de al treilea act al operei Parsifal de Richard Wagner. Rolul Kundry va fi interpretat de actrita Maia Morgenstern.
Pentru prima data in ultima suta de ani in Romania, actul III din Parsifal va fi redat intr-o versiune de semi-concert, intr-o viziune indrazneata si originala semnata tot de Christian Badea care declara: ” Sala Mare a Ateneului Roman ca si foaierul, rotunde amandoua, se preteaza perfect desfasurarii unei povesti in care rolul principal il au Cavalerii Mesei rotunde. De asemenea, acustica cu totul speciala a acestei sali se dovedeste optima pentru Parsifal-ul wagnerian. Lucrez cu o orchestra care are afinitati pentru sunetul wagnerian, o orchestra mare, de dimensiunile celei folosite de Festivalul Wagner de la Bayreuth. Sunt bucuros ca am putut invita cantareti wagnerieni excelenti, cu care am colaborat deja, chiar in Parsifal. Cu siguranta, alegerea mea care o aduce pe scena pe Maia Morgenstern in rolul Kundry poate nedumeri. Consider ca este optiunea ideala caci, in tot actul, Kundry rosteste/canta doar doua cuvinte, in rest….joaca. Mi-am imaginat miscarea scenica si elementele de decoruri si costume abstractizate, stilizate in folosul unei expresivitati maxime asa cum o impune partitura cu totul speciala pe care o abordez.”
Concert simfonic
Joi, 14 si Vineri, 15 Mai 2015, ora 19:00, Sala Mare
Orchestra simfonica si Corul Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor
Christian Badea
Solisti
Stefan Vinke – Parsifal
Eric Halfvarson – Gurnemanz
Levente Molnar – Amfortas
in rolul Kundry actrita Maia Morgenstern.
Dirijorul corului
Iosif Ion Prunner
Program
Richard Wagner
Parsifal, actul III
Concert realizat in colaborare cu Fundatia Romana pentru Excelenta in Muzica
Christian Badea este unul dintre cei mai importanti dirijori romani de opera, cu 167 de reprezentatii la Metropolitan Opera din New York, 32 la Royal Opera House of Covent Garden din Londra, 19 la Wiener Staatsoper, in afara de sute de spectacole, cu un repertoriu divers, in teatrele de opera din München, Hamburg, Copenhaga, Amsterdam, Stockholm, Sydney, Lyon, Torino, Bologna, Budapesta, Montreal, Houston si multe altele. A lucrat si continua sa colaboreze cu cei mai importanti cantareti si regizori de opera din lume.
Data fiind complexitatea viziunii scenice, publicul este anuntat ca usile Ateneului Roman se vor inchide la ora 18.55. Accesul in sala de concert va fi permis numai pana la aceasta ora.
Pretul biletelor : categoria I – 100 lei, categoria a II-a – 95 lei, categoria a III-a (strapontine) – 90 lei.
Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Roman.
Program:Luni - Vineri 12:00 - 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro
. |