Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Serenade, arii şi uverturi la Sala Radio!
(Muzică)

In pragul anotimpului in care imaginatia indragostitilor prinde aripi sub visul unei nopti de vara, Orchestra Nationala Radio va invita vineri, 22 mai (19.00), la Sala Radio, la o seara dedicata serenadei.
 

Gen muzical al carui nume s-a nascut din cuvantul italian „sereno” – „calm”, serenada este o piesa lenta, cu caracter liric, initial dedicata unei persoane si apropiata ca factura de divertisment sau nocturna. Serenada si-a cucerit celebritatea in Evul Mediu, ca piesa vocala, cantata seara sau noaptea de protagonist sub fereastra celei pe care dorea sa o cucereasca. 
Mai tarziu, in perioada clasica si in cea romantica, genul s-a dezvoltat insa in forma exclusiv instrumentala si s-a indepartat de ideea interpretarii nocturne sau in aer liber, in onoarea iubitei. Serenada a devenit un gen situat undeva intre suita si simfonie, cu o instrumentatie ampla, dar usoara si cu accent preponderent pe muzicalitatea romantica.
Printre compozitorii care au marcat acest gen se afla Mozart – cateva dintre celebrele sale serenade fiind Serenata notturna (Serenada nr. 6), Serenada Haffner (Serenada nr. 7) si Eine Kleine Nachtmusik (cunoscuta ca Mica Serenada) - si alti mari compozitori, ca Beethoven, Schubert, Brahms, Ceaikovski sau chiar Stravinski. 

Derulata sub bagheta dirijorului de origine italiana DAVID CRESCENZI, seara de la Sala Radio va debuta cu una dintre serenadele lui MOZART - Serenada nr. 10 in si bemol major - lucrare a carei popularitate a fost sporita de includerea sa in banda sonora a filmului artistic „Amadeus” (regizat de Milos Forman), chiar in secventa primei intalniri intre Mozart si Salieri. 
Evenimentul va continua cu „declaratii de dragoste” si partituri extrem de cunoscute din patru opere celebre: Rossini - Barbierul din Sevilla – uvertura operei si aria Ecco ridente in cielo, Mascagni - Cavalleria rusticana - Preludiul si Oh Lola si Mozart - Nunta lui Figaro - uvertura operei si aria Deh vieni alla finestra, din opera Don Giovanni.

Concertul de la Sala Radio se va desfasura cu participarea artistilor lirici LUCIAN CORCHIS (tenor), LIVIU INDRICAU (tenor) si IORDACHE BASALIC – (bariton), solisti ai Operei Nationale Bucuresti cu un repertoriu extrem de divers in concerte sustinute pe scena lirica bucuresteana, dar si in alte sali de spectacol din tara si strainatate. 

Dirijorul DAVID CRESCENZI fost numit, din septembrie 2014, director artistic si dirijor principal al Operei din Cairo. Muzicianul este invitat permanent al Operei Nationale Romane Timisoara, iar  cartea sa de vizita include o variata experienta artistica la Teatrul „St. Carlo” din Napoli, Opera din Cairo (Egipt) sau Teatrul „Carlo Felice” din Genova si alaturi de ansambluri ca Orchestra Operei din Zagreb, Orchestra de Camera din Bologna, Filarmonicile din Alessandria si Piemonte, Orchestra Teatrului Reggio din Parma s.a. in ianuarie 2012 a intreprins un turneu in Germania si Franta cu Bergisch Symphoniker Orchestra din Köln, unde a dirijat „Aida”, „Otello” si Recviemul de Verdi. Tot in anul 2012, a colaborat cu opera din Rio de Janeiro, unde a dirijat „Aida” si a fost dirijorul festivalului de la Solothurn din Elvetia, unde a revenit si in anul 2013.

Tenorul LUCIAN CORCHIS a primit in anul 2007 premiul publicului la Oper Oder Spree – Festivalul si Concursul de la Beeskow (Germania), iar in 2009 premiul special acordat de V’Amo & BDMI Viena si la Concursul International Maestrii Artei Lirice Magda Ianculescu, organizat de Opera Nationala Bucuresti. Din 2006, a devenit solist al Operei Nationale Bucuresti, colaborand in acelasi timp si cu Opera Maghiara din Cluj-Napoca, Opera Nationala Romana din Timisoara, Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski din Constanta, Filarmonica din Haifa (Israel), Filarmonica George Enescu din Bucuresti, Opera Nationala Romana din Iasi, Teatrul Masca din Bucuresti.

LIVIU INDRICAU si-a inceput cariera ca artist liric in Corul Operei Nationale Bucuresti, in prezent fiind solist in cadrul aceleiasi institutii. A colaborat cu Opera Nationala si cu Filarmoncia Moldova din Iasi, Teatrul Masca din Bucuresti, Filarmonicile din Bucuresti si Piatra Neamt. A urmat cursuri de maiestrie sustinute de mari artisti lirici ca Eduard Tumagian, Marco Gandini si Enza Ferrari. Tenorul a efectuat turnee in Israel, Elvetia, Coreea de Sud si Germania. Liviu Indricau abordeaza titluri de opereta precum Vaduva vesela sau Liliacul, alaturi de lucrari vocal-simfonice si titluri de opera dintre care amintim: Carmen de G. Bizet, Motanul incaltat de C. Trailescu, I Capuletti e i Montecchi de V. Bellini, Gianni Schicchi de G. Puccini, La Cenerentola (Cenusareasa) – Rossini, Rigoletto, Nabucco, La Traviata de G. Verdi, Nunta lui Figaro si Così fan tutte de W. A. Mozart.

Baritonul IORDACHE BASALIC a efectuat turnee internationale in Anglia, Elvetia, Spania, Grecia, Germania, Italia, Japonia, Bulgaria, Danemarca, Olanda, Thailanda. De-a lungul carierei a colaborat cu numeroase teatre lirice din strainatate, precum Concertgebouw – Amsterdam, De Doelen - Rotterdam, Chasse Theater – Breda, Bunkamura Theater – Tokyo, dar si cu institutii importante din tara - Opera Romana din Cluj, Opera Nationala Romana din Timisoara, Opera Brasov, Filarmonica de Stat Moldova din Iasi,  etc. in anul 1998, a castigat premiul pentru cel mai bun solist al anului pentru rolul Georgio Germont din spectacolul „La Traviata” de Verdi, acordat de revista „Actualitatea muzicala”. in anul 1999 i-a fost acordat Premiul special al juriului la Concursul International de Canto Hariclea Darclée de la Braila. 

David Crescenzi


Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.

Orchestra Nationala Radio_Foto_Virgil Oprina


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate