Despre Stela şi Arşinel - o carte mâine, ca şi azi, actuală | |
(Literatură) |
Sunt nume firesti! Stela Popescu si Alexandru Arsinel! Vrednice insa, de a fi straluminate intr-un nimb. Ele transmit afara de identitate, o stare de comuniune optimista, depasind propria urzeala de ganduri a fiecaruia in parte, adunand in uniformitatea voiosiei cum nu pare sa o mai fi facut-o un alt cuplet comic si cu atat mai putin sa o faca azi cineva, publicul. |
Stela si Arsinel! Sunt izvoratori de armonie si impacarea de sine, zdrobitori ai peretului dintre oameni, ziditori de pace, bunatate si voie buna fara alt ciment si alte caramizi decat pacea, bunatatea, voia buna insele!
Stela si Arsinel sunt nume si sunt ecou! Un ecou pentru sanatate si curatire mintala! Cand bat la timpane ciocanele zgomotoase a toata ciudata forma de manifestari cu pretentie de spectacol, fara sa fie, salvarea e la ecoul acesta reversibil. El se aude intocmai pe cand infloreste dialectica rasului cu sila, a celui manzesc, ori a celui prostesc, inapt sa creeze placerea din haz si bucurie, veleitati incluse in cultura comediei elevate jucate de catre artisti profesionisti.
Din acest unghi de analiza, artistii titani ai Teatrului de Revista „Constantin Tanase” din Bucuresti sunt calauzitori in contrast spre cultura spectacolului magnific, deviant totalmente al prostului gust catre cine il prefera si merita! Spectatorii care adera la o viata estetizata de teatrul eminamente teatru, in ce-i priveste pe maestrul Alexandru Arsinel si maestra Stela Popescu, teatrul cu umorul axiomatic, se indreapta spre ascultarea constiintei educate. Acest mediu se afla la Teatrul de Revista „Constantin Tanase” din Calea Victoriei, Bucuresti!
Alaturi de Stela si Arsinel, aici e o pleiada lucitoare de artisti cu inimi in slujba spiritului artei teatrale, numai si numai pentru deplinul bine sufletesc al spectatorilor. Pentru toti, in comun, artisti si public, ziua de 23 mai 2015 a intrat in alcatuirea intima a unei biografii scrise de catre un mag al condeiului: Aurel Storin! O biografie scrisa ca o iubire pe o carte, de catre liricul cartilor, Aurel Storin: „Stela Popescu si Alexandru Arsinel: o pereche fara pereche”.
Bijuterita fragil, aspectata de Editura „Allfa”, care o faptuieste, cu o grafie ingrijita si fotografii de avere livreasca, la Bookfest, Bucuresti, 2015 s-a ivit o carte de durata, care va ramane si va fi citita cu placere peste cinci sute de ani - deocamdata, apoi se va reedita, caci limba, pesemne, va mai trebui adaptata progresului lingvistic de atunci. Nu e nicio gluma, Stela Popescu si Alexandru Arsinel au fost, sunt si vor fi stalpii istoriei teatrului si cinema-ului romanesc, iar scrierile ce ilustreaza biografiile lor, maine vor fi documentul istoriei. Apreciabila fapta a autorului cartii, scriitorul Aurel Storin care inoata parca, dus de curentul apei narative prin povestile de viata a celor doi apreciati artisti!
Au fost prezenti la locul faptei, nu alta decat o lansare ceremoniosa, prezentata foarte inspirat cu acuratete, eleganta si relevanta de catre PR&Secretar Literar Artistic Teatrul de Revista „Constantin Tanase”, Oana Georgescu, alaturi de Stela Popescu si Alexandru Arsinel, artisti, colegi de tetru cu protagonistii cartii, insotiti sau urmati, ori amandoua, de catre, actorul Vasile Muraru, personalitati cultural-artistice, din showbiz, admiratori, fani... Monalisa Basarab, Valentina Fatu, Ana Maria Donosa, Paul Talasman, Raluca Guslicov... sunt cateva din numele celor care i-au omagiat prin prezenta pe colegii lor, maestra Stela Popescu si maestrul Alexandru Arsinel.
„Stela Popescu”, scrie autorul cartii, „castiga. Ea si-a castigat, in primul rand, dreptul de a fi o actrita de succes. Ea nu poarta numai norocul de a fi posesoarea unui talent extraordinar; ea si-a construit cariera prin efortul de a face fata talentului sau, prin inteligenta de a fi la timp, exact acolo unde trebuie sa fie...”.
Acelasi scriitor, Aurel Storin, caruia i se datoreaza prezenta bijuterie de carte biografica, „Stela Popescu si Alexandru Arsinel: o pereche fara pereche” il creioneaza cu aceleasi masuri de pasteluri si pe maestrul Alexandru Arsinel: „Pentru mine, Arsinel este «the King». il privesc, uneori, cum acopera si timpul, si spatiul, si sufletul spectatorului si ii admir dorinta sincera, netrucata, de a fi peste tot. El crede in publicul lui, si in familia lui, si in meseria lui.”.
Ce-ar fi o carte biografica fara coordonate trezitoare de interes si pretuire?! Ce s-ar alege din ea, ce soarta ar astepta-o?! Soarta distrugerii si uitarii, de buna seama! Cum cartea biografica faptuita de catre scriitorul Aurel Storin oglindeste doi artisti nemuritori ai teatrului si cinema-ului romanesc, ea va inainta spre urmasi pe o cale inversa timpului. Cu cat va fi citita mai tarziu, cu atat va vorbi despre doi artisti geniali si din actualitate.
. | |
|
|