La prima editie a evenimentului Proiectiile Docuart vor rula filme realizate de studenti, premiate la cea de-a treia editie a Docuart Festival, singurul festival de film documentar exclusiv romanesc de la noi din tara, care are loc in fiecare toamna la Bucuresti.
"Realizarea acestui eveniment reprezinta pentru noi un pas in plus in drumul consolidarii patrimoniului cinematografic national. Ne bucuram sa aducem filmul documentar autohton mai aproape de publicul roman si sa contribuim la imbogatirea si popularizea mediului cultural de calitate. Le multumim Radio Romania Cultural si Muzeul taranului Roman pentru sprijinul si acceptul de a se implica in derularea proiectului", afirma Daniela Apostol, director Docuart Fest
Evenimentul aduce pentru spectatorii cinefili proiectii de film documentar insotite de sesiuni de discutii cu realizatorii documentarelor, timp de doua ori pe luna. Sesiunile interactive ii vor avea invitati pe studenti, regizori profesionisti, jurnalisti si oameni din industrie. Docuart va propune documentare de autor cu mesaj, istorie si povesti valoroase care se aud rar.
"Din momentul in care Muzeul National al Taranului Roman a decis sa se implice, in mod direct, in activitatea de distribuire a filmelor, in cadrul programului Cinema Muzeul taranului, am hotarat sa ne concentram si asupra unui profil anume, promovand, cu prioritate, filmul romanesc si european, in general. Desigur, stim foarte bine ca, din pacate, nu exista, astazi, un cinematograf dedicat filmelor documentare, asa incat, pentru cei care sunt interesati de acest gen, singura solutie ramane cea a frecventarii festivalurilor care, in Bucuresti, cel putin, sunt sustinute de doar cativa dintre difuzorii de film. Muzeul nostru se numara printre acestia. Avem mai multe parteneriate cu organizatori de festivaluri, dar majoritatea filmelor proiectate nu sunt romanesti. Tocmai de aceea, mi se pare ca ideea unui festival al filmului documentar romanesc este salutara! Speranta noastra este ca vom reusi sa atragem, mai ales, publicul tanar, pentru ca filmul documentar, mai mult decat cel de fictiune, implica adoptarea unei anumite pozitii a spectatorului fata de subiect. Filmul documentar, prin excelenta, este unul care indeamna la dezbateri publice si cred, cu tarie, ca, pe de o parte, societatea romaneasca are o stringenta nevoie de asemenea confruntari si, pe de alta parte, ca tinerii sunt, prin natura preocuparilor varstei, cei mai interesati sa intervina in sustinerea unor puncte de vedere asumate sau, cel putin, in formularea unor intrebari", declara Virgil Stefan Nitulescu, director general al Muzeului National al taranului Roman
„Radio Romania Cultural devine o platforma de manifestare pentru tanara generatie, un forum in care artistii si publicul dezbat impreuna probleme ale societatii in care traim si cauta solutii viabile pentru acestea. Suntem fericiti sa sustinem evenimentul organizat de Docuart, intrucat publicul care gusta documentarul romanesc este unul pretios prin natura lui activa, deloc indiferenta la viitorul lumii noastre. Artistii documentarului romanesc, un gen care are nevoie de multa sustinere, sunt, de asemenea, importanti avertizori ai timpului prezent din care construim mereu ziua de maine. Pentru toti acesti oameni, Radio Romania Cultural isi deschide microfoanele cu incredere si cu recunostinta”, spune si Radu Croitoru, manager Radio Romania Cultural
Asociatia Docuart este o institutie culturala ce are ca prim obiectiv promovarea si sustinerea filmului documentar romanesc. Promoveaza cultura populara traditionala si contemporana in circuitul national de valori.
Accesul este liber in lumea documentarului, incurajandu-i pe cat mai multi sa se alature, sa vizioneze si sa cunoasca.
PROGRAM 1 IUNIE
ora 19.00 - O ALTA ZI A OMENIRII (17 minute), regia Alexandru Vlad, 2014
Premiul special in cadrul sectiunii studentesti. Filmul are la baza o poveste terifianta traita de Charles Wratto, un fost copil soldat al Razboiului Civil din Liberia, Africa.
ora 19.20 - IULIAN (9 minute) + Q & A, regia Alexandru Mironescu, 2014
Castigator al premiului cea mai buna imagine, in cadrul sectiunii studentesti. Iulian se hotaraste sa fuga de la casa de copii in cautarea unei vieti pe cont propriu. Ajuns in Bucuresti, consecintele deciziei luate nu intarzie sa apara. Odata cu ele apar noi prieteni, care nu ezita sa isi implice familiile in incercarea de a-l ajuta.
ora 20.00 - VIBRATIA (14 minute) + Q & A, regia Germain Kanda, 2013
A facut parte din selectia oficiala a competitiei studentesti. “Ne inconjoara si mai mult decat atat ea exista in interiorul nostru.” O expunere a fenomenului vibratiei pornind de la teoria fizica si descris prin variatele sale modalitati de manifestare si perceptie, prin instrumente muzicale, voce umana, dans, stari sau chiar materie. O trecere captivanta prin lumea noatra fizica si spirituala.
ora 20.45 - SORIN CHIFIRIUC: COMPROMIS (43 minute), regia Alexandru Badea, 2013
Castigator al premiului pentru cel mai bun montaj. Sorin Chifiriuc, una dintre cele mai reprezentative figuri ale muzicii underground romanesti, vorbeste, printre multe alte lucruri, despre viata lui personala si cariera muzicala.
INTRAREA LIBERA
. |