Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 decembrie 2024
Recomandări
Dezbatere la Iași: Deportările din Basarabia în Kazahstan, 1941-1951
(Istorie)
Joi, 4 iunie 2014, orele 11:00, la Filiala Iasi a Academiei Romane, Sala Mica (B-dul Carol I 8), Societatea de Studii Istorice din Romania (SSIR), Institutul de Istorie „A D Xenopol” din Iasi si TVR Iasi organizeaza dezbaterea Identitati fracturate. Reflectii privind deportarile din Basarabia in Kazahstan, 1941-1951, cu vizionarea filmului Expeditiile Memoriei.
Participa: Octavian Tacu (Institutul de Istorie al Academiei de stiinte a Republicii Moldova), Violeta Gorgos (regizor, TVR Iasi), Dumitru Lisnic (doctorand, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi).
Moderatori: Flavius Solomon si Dorin Dobrincu.
*
* *
Ocuparea Basarabiei de catre Uniunea Sovietica, in iunie 1940, a avut nu doar consecinte geopolitice, ci a afectat profund comunitatile din acest spatiu. Pentru a-si consolida dominatia, URSS a aplicat masuri de transformare sociala, economica, culturala si demografica. Deportarea basarabenilor in teritoriile estice ale statului sovietic a devenit o trista realitate in 1941, 1949 si 1951. Un numar mare de cetateni ai noii R.S.S. Moldovenesti aveau sa ajunga si in Asia Centrala, indeosebi in Kazahstan. In urma cu cativa ani a fost initiat la Chisinau proiectul Expeditiile Memoriei, cu scopul recuperarii, analizarii si diseminarii informatiilor privind istoria traumatica a deportarilor, care i-a afectat atat pe moldoveni/romani, cat si pe membrii altor grupuri etnice. Programul are menirea de a organiza expeditii ale tinerilor in locurile in care au fost deportati romanii basarabeni, identificarea celor care au ramas acolo, cu scopul de a inocula acestor tineri cunoasterea trecutului prin prisma unor experiente personale. Pasul al doilea priveste diseminarea cunoasterii la nivelul societatii din Republica Moldova si Romania, scopul educativ fiind explicit.

Institutiile implicate au fost: Universitate de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogica de Stat „Ion Creanga”, Institutul de Istorie al Academiei de stiinte din Moldova, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea din Bucuresti, posturile nationale de televiziune TVM Moldova 1 si Televiziunea Romana (TVR Iasi). Finantator a fost Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, Bucuresti.

Proiectul s-a desfasurat in Kazahstan, regiunile Karaganda si Almaty, in perioada 12-23 noiembrie 2014, cu participarea a 11 persoane (studenti, profesori, cercetatori, jurnalisti TV, oameni de film) din Republica Moldova si Romania. Au fost vizitate locuri in care au fost deportati basarabenii in timpul stalinismului. In acelasi timp au fost stabilite relatii cu organizatii din tara central asiatica: Asociatia Romano-Moldovenilor din Kazahstan, Almaty, Centrul Cultural „Struguras”, din Almaty, Societatea Culturala Romana „Dacia”, din Karaganda.
Gazda proiectului in regiunea Karaganda a fost Universitatea „Bolashak”, Karaganda.
*
* *
Societatea de Studii Istorice din Romania, initiatoarea dezbaterii, este o asociatie profesionala infiintata in 2003 de un grup de cercetatori ieseni care isi propune sa promoveze valorile istoriografiei occidentale moderne si sa militeze pentru respectarea criteriilor academice universal acceptate.


Afis iunie 2015

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate