Dupa cele trei recitaluri sustinute de cei doi artisti pe scena bucuresteana - de fiecare data cu alte trei sonate dintre cele zece compuse de Beethoven (iunie 2014, februarie si aprilie 2015) - a sosit momentul ultimului „episod” al acestui frumos „serial” muzical.
Joi, 18 iunie (19.00), la Sala Radio, sunteti invitati la cel de-al patrulea si ultimul recital al Integralei Beethoven, de aceasta data alaturi de cei doi muzicieni fiind prezent pe afisul evenimentului si unul dintre marii violoncelisti romani: MARIN CAZACU.
Recitalul beethovenian va propune un repertoriu extrem de atractiv: Sonata nr. 9 pentru pian si vioara – cunoscuta sub denumirea de Sonata Kreutzer (dupa numele lui Rodolphe Kreutzer, considerat cel mai mare violonist al epocii). Notorietatea lucrarii a fost sporita de nuvela cu acelasi nume scrisa de Tolstoi, ce a provocat mari scandaluri in epoca, fiind o relatare a intamplarilor care determina un barbat sa isi omoare sotia.
Veti asculta, de asemenea, si Trio-ul in si bemol major pentru pian, vioara si violoncel – supranumit Arhiducele, dedicat Arhiducelui Rudolf de Austria, pianist amator si elev al lui Beethoven, caruia marele compozitor i-a dedicat nu mai putin de 14 dintre partiturile ce ii poarta semnatura!
intalnirea scenica dintre cei trei apreciati muzicieni romani este dublata si de trei instrumente muzicale de mare valoare, pe masura „maestrilor” ce le vor manui cu abilitate. Este vorba despre noul pian STEINWAY al Salii Radio, vioara GUARNERI, care a apartinut lui George Enescu, instrument aflat in administrarea Muzeului National „George Enescu” - ce se afla din 2008, prin concurs, in folosinta violonistului Gabriel Croitoru - si violoncelul Lorenzo Ventapane (1820), pe care canta Marin Cazacu.
VALENTIN GHEORGHIU s-a remarcat ca un exceptional pianist si compozitor roman, colaborand cu nume importante ale vietii muzicale, alaturi de care a evoluat in Austria, Franta, Germania, SUA, Elvetia, Italia, Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Canada, Spania, Japonia etc. Pe langa o activitate solistica de exceptie, marcata de recitaluri si concerte, Valentin Gheorghiu se dedica si muzicii de camera. A efectuat numeroase inregistrari, multe dintre acestea editate de case de discuri din tara sau din strainatate.
A fost distins cu numeroase premii obtinute in competitii internationale dedicate pianului, in prezent facand parte din juriile concursurilor „P. I. Ceaikovski”, „Van Cliburn”, „Fr. Chopin”, „A. Rubinstein”, L. van Beethoven”, „R. Schumann”, „J. S. Bach”. De-a lungul timpului, Valentin Gheorghiu a obtinut Mentiunea I in cadrul Premiilor „George Enescu” (1946), a fost distins cu Premiul Academiei Romane (1961), iar atat Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti cat si Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa.
GABRIEL CROITORU, solist al Orchestrelor si Corurilor Radio, se bucura de peste o mie de aparitii scenice. A evoluat ca solist in compania unor orchestre importante din intreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de camera "Regina Sofia“, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon s.a. A fost aplaudat in recitaluri in: Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A. incepand din 2011 a sustinut mai multe turnee nationale de anvergura sub titlul “Duelul viorilor” (alaturi de Liviu Prunaru si Horia Mihail) si “Vioara lui George Enescu la sate” (alaturi de Horia Mihail).
Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat alaturi de violonistul Liviu Prunaru si de pianistul Horia Mihail intr-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifestari organizate de Institutul Cultural Roman din Londra.
Manager al Centrului National de Arta “Tinerimea Romana” (din aprilie 2014), MARIN CAZACU este solist concertist al Filarmonicii George Enescu (din anul 1983) si desfasoara o activitate intensa atat in Romania, cat si in toata Europa, Asia si cele doua Americi, sub bagheta unor mari dirijori. A aparut in diverse formatii camerale alaturi de artisti prestigiosi si a fost aplaudat ca membru al trioului Pro Arte (ansamblul cameral oficial al Filarmonicii George Enescu) si colaborator al cvartetului Voces. Numele sau a figurat adesea pe afisele unor mari festivaluri importante, precum cele de la Berlin, Bratislava, Bucuresti, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Osaka, Singapore, Tokio, Valencia, Venetia.
Marin Cazacu este profesor universitar la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, studentii sai afirmandu-se cu succes pe scene din tara si din strainatate. in 1998 a fondat cvartetul Cellissimo - impreuna cu Alexandra Gutu, Razvan Suma si Olga Manescu - iar cu studentii sai sustine recitaluri de 8 pana la 20 violoncele in formatia Violoncellissimo.
In 1999, Marin Cazacu a infiintat Festivalul International Enescu si muzica lumii, care se desfasoara in fiecare vara la Sinaia. Pentru organizarea acestui festival si infiintarea primei orchestre nationale de tineret (Orchestra Romana de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal), a fost rasplatit in anul 2008 de catre revistele VIP si Actualitatea Muzicala cu Premiul “Proiectul anului” si in anul 2012 cu Premiul Radio Romania Cultural pentru reusita Festivalului International “Enescu si muzica lumii” (editia a Xll-a) si a proiectului national Orchestra Romana de Tineret.
Marin Cazacu
Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.
. |